IMG_0057Het kweken van een Koi gaat makkelijk, althans dat is wat men altijd maar denkt. Sommigen denken wellicht: “ach die dit doet wordt slapend schatrijk………….” Misschien sommige kwekers, echter dan vergeet men toch echt wat men er voor doen moet. Ik was in de gelukkige omstandigheid een kijkje te mogen nemen achter de schermen en ik was diep onder de indruk van al het werk dat er op de kwekerij van Jos en Ernst verzet wordt. En of dat werk zijn vruchten afwerpt? De indrukwekkende prijzenkast zegt van wel!

 

De naam Yoshikigoi betekent zo ongeveer “de Koi die geluk brengt”. Het succesverhaal van deze Koifarm is 8 jaar geleden begonnen. Jos kweekte reeds geruime tijd in Grubbenvorst te Limburg. Ernst Driessen ontdekte de Koi, en werd als snel begeven met het voor ons zo bekende Koivirus. Na verloop van tijd kwam Ernst met Jos in contact en toonde zich geïnteresseerd in de Koikwekerij. Van het een kwam het ander, en van een bezoek aan het Poolse landgoed van Ernst door Jos kwamen de afspraken en Yoshikigoi was geboren.
Op het landgoed waren al enkele vijvers en hier werden al snel een groot aantal vijvers bijgebouwd. Samen goed voor een slordige 6 à 7 miljoen liter water. Daarnaast is er het verwarmde Koihuis van ongeveer 500.000 liter water. Het water in het Koihuis wordt dagelijks ververst en op temperatuur gehouden. Het water komt uit de grond vandaan doormiddel van een geslagen put, dagelijks komt hier 1.1 miljoen liter water omhoog, waar dus een groot gedeelte van verwarmd wordt voor het Koihuis. Het overschot van dit water gaat naar de buitenvijvers!

IMG_0029

In het verwarmde Koihuis komen groeibriljanten tot wasdom

Bij Yoshikigoi is de gemiddelde werkdag van ’s morgens 08:00 uur tot en met 10:00/11:00 uur ’s avonds. En die tijd wordt doorgaans niet gebruikt om de dag vol te praten, integendeel. Een dag uit het leven van een Koikweker zag er tijdens ons bezoek ongeveer zo uit: vandaag moest de keuze gemaakt worden uit het visbestand welke naar de HKS in ons aller Arcen gaan. Dat dit geen eenvoudige opgave is uit zoveel moois mag blijken, het benchen en keuren van de Koi neemt gewoon 4 uur in beslag. Gewoon zonder pauze, wel met de passie die ik bij alles van Jos terug zie.

IMG_0020

“Welke zal ik eens meenemen naar Arcen?”

Deze selectie duurt met een zeer kleine pauze tot ongeveer 18:30 uur. Hierna gaat Jos weer door met het plannen voor de volgende dag en de dagelijkse beslommeringen. Zoals alle vijvers inspecteren, moet er eerder geselecteerd worden op vijver A, of B, of nog een paar dagen wachten. Een kijkje nemen bij de geselecteerde “arcen” Koi. De gecontroleerde waterwaardes bekijken. Ingrijpen daar waar nodig is. En zo wordt een dag gevuld van een Koikweker. Telefoontjes die echt de hele dag door gaan van handelaren en feitelijk iedereen die iets met Koi te doen heeft. En zo vliegt de dag om. En evengoed tussendoor heeft Jos ook nog tijd voor KoiQuestion.

IMG_0054

Jos vertelt Bram en Bardo over zijn kweek

Niet alleen de eigenaren werken zo hard ook het personeel moet alles aanpakken. Er wordt  van de dames en de heren verwacht dat zij werken zonder morren. En dat doen zij ook niet want je kunt wel stellen dat de passie die Jos heeft een soort virus is, een virus die overslaat in enthousiasme op de medewerkers van Yoshikigoi Farm. Zie hieronder nog wat foto’s van de hardwerkende staf van de Yoshikigoi Farm.

IMG_0038

Benchen op de farm

DSC_0530

Het testen van water

IMG_0052

Snoeien van oeverbeplanting

 

IMG_0003

En Jos en Ernst gaan nog maar eens op ronde

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Super dat jullie er waren en ik hoop jullie nog in de nabije toekomst weer te verwelkomen op de farm. Alleen een klein foutje in het aantal liter water wat we hebben. Dat is slechts een heel klein stukje meer. 50 tosai vijvers van 1 miljoen liter water is al 50 miljoen liter. Daarna komen nog de grotere vijvers waarvan de grootste 3.5 hectare is. Dat is bij 1 meter diepte al 35.000 Kuub oftewel 35.000.000 liter Dus ik denk dat daar al snel niet 1 maar 2 nullen achter moeten.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App