Untitled Vandaag hadden we het geluk om in Polen bij Yoshikigoi Farm en Jos Aben mee te mogen kijken bij de eerste senbetsu (selectie) van enkele vijvers, waaronder onder andere Yamabuki, (geschubde) Hariwake, Yuki Asagi, Kujaku, Showa en Ochiba Shigure rondzwommen. Waar Engel al eerder een uitgebreide intro schreef over de reis en het gevoel (naar) hier, zal ik je wat meer informeren over de reden waarom we hier zijn: de Koi en de ontwikkeling ervan :).

De focus bij de eerste vijver van vandaag lag op de selectie van Yamabuki en Hariwake; beide nakomelingen van eenzelfde kweek. Vakkundig werd de vijver in enkele minuten afgesleept, zodat er gelijk aan de selectie begonnen kon worden. Naar eigen zeggen had Jos maar 25 gram jongbroed in de vijver gezet. Wanneer je ervan uitgaat dat er 700-800 eitjes (van een karper/Koi) in 1 gram gaan, dan zouden er in theorie maximaal 20.000 vissen zijn,  maar waarschijnlijker is het een kwart hiervan; zeg 5.000 stuks ( i.v.m. het toenemende gewicht van de eitjes en vervolgens de vissen na de bevruchting).

Maar goed, de Yamabuki en Hariwake meetten zo rond de 4 cm gemiddeld en blonken uit qua glans en pigmentatie. Het was de kunst om – wanneer je het over de Yamabuki hebt – het zijde van het kantoen (bij wijze van spreken) te scheiden. Belangrijkste selectiecriterium was dus de glans, wat voor een ongeoefend oog niet makkelijk te onderscheiden is. Met een scherpe blik vloog Jos in no-time door de selectiebak heen en ook ik hielp een handje mee.

Untitled

Eerst afslepen…

Untitled

De bak des oordeels…

Untitled

Bardo samen met Jos aan het selecteren…

Untitled

De beste Yamabuki en (geschubde) Hariwake Ogon tezamen in een bowl. 

Untitled

En ingezoomd: ongeveer 600 stuks hoogwaardige Yamabuki en Hariwake mochten weer terug de vijver in.

Untitled

Tancho Matsukawabake? Nakomeling van de Showa x Matsukawabake kweek

Untitled

Nog enkele Kujaku op de video gezet door Jos

Untitled

Untitled

Een van de favorieten uit de selectie

Untitled

Bekijk de schubben eens goed: wat een glans!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App