foto(1)Een vijver is prachtig, voor volwassen maar ook zeker voor kinderen. Het bekijken van prachtige grote en kleine gekleurde vissen en af en toe een kikker op een lelie blad, het stromende water en het zelf mogen voederen van de vissen. Maar naast al dit moois lees ik met regelmaat in de kranten of hoor ik op het nieuws dat een kind is verdronken in een vijver. Dit verschilt van een vijver in een eigen tuin tot ook een vijver bij de buren of elders in de buurt.

Wat dit wordt gaan we nog bekijken maar veiligheid is nummer 1

Nu weer een verdrietig bericht in de krant, een kindje van 2 jaar oud die aan de aandacht is ontsnapt en is verdronken in een vijver van de buren. Je zal het jezelf nooit vergeven dat dit gebeurt wanneer je je eigen kind even uit het oog hebt verloren of er is juist een kind van een ander die bij je achter thuis is gekomen.

foto(2)

Hoe sierlijk een vijver ook kan zijn… Veiligheid is nummer 1

Je kan je vijver niet kindproof maken alleen maar omdat de kinderen in de buurt er in kunnen vallen, toch? Als je zelf kinderen hebt zal je hier vast en zeker rekening mee houden door het zo te maken dat er geen kinderen in kunnen vallen of er een hekwerk om plaatsen wanneer de kinderen buiten zijn.Ā  Voor mezelf zie ik een strakke lage vijver voor mij waar je aan de rand op de stenen kan zitten. Maar dit is natuurlijk erg risicovol met de 2 kinderen die wij hebben. Daarom zal onze vijver hoe dan ook iets krijgen dat als de kinderen buiten zijn er niets kan gebeuren. Wat dit wordt gaan we nog bekijken maar veiligheid is nummer 1. Hoe goed je ook oplet een kind kan nu eenmaal zo aan je aandacht ontsnappen en er in vallen.

Nu vraag ik mij ook af hebben andere vijver bezitters hier rekening mee gehouden? En zo ja, hoe?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

12 reacties

 1. Ik heb mijn vijver 70cm boven het maaiveld. dan valt er niet “zomaar” iemand in

 2. Goed item.
  Ik heb mijn eerste vijver na de geboorte van onze oudste afgezet met palen en een meter hoog kippengaas. Geen gezicht maar doeltreffend. De plannen voor de nieuwe vijver waten er al. Dus het was maar tijdelijk. 2 maanden daarna gebeurde hetgeen hierboven beschreven. Bij een collega. Ze hadden 13 jaar gewacht met de aanleg van een vijver in verband met hun dochter. Toen was het moment daar. De vijver was in de afrondende fase toen een achterbuurjongetje erin gevallen is en verdronken. ” even visjes kijken ” had hij nog gezegd.

  Voor mij was op dat moment de vijver kindproof te maken. Mijn oplossing is geworden:
  Een z profiel in rvs op de rand en daar gaaswerk op van betonijzer in rvs frame. Alles in de zwarte hammerite. Dit dreef dan ca 3 cm boven het wateroppervlak.
  Ik heb best wel eens een vis met een kleine heschadiging gehad, maar dat was het me wel waard.
  Zouden kinderen eropklimmen zouden ze zich best pijn kunnen doen, maar berdrinken konden ze niet.

  Een kennis van mij heeft een hekwerk van heras van 1’5 mtr hoog rond zijn vijver staan met een poort met een slot.

  Het zijn natuurlijk optisch allemaal niet de mooiste oplossingen, maar als het ander alternatief opgeven van ke hobby is dat vind ik ver gaan.

  We zijn inmiddels verhuis en hebben nu een tuin die geheel is afgezet en waar niemand ” per ongeluk” binnen kan komen. Ik heb de vijver nu 40 cm opgemetseld en het os nu een heerlijk bankje. Onze dochters zijn nu 12 en 13 en dobberen soms wel eens op de vijver.
  Bezoek? Nooit gaat er iemand onopgelet de tuin in.

  Ik beleef na 15 jaar nog steds veel plezier aan deze hobby .

 3. Jeroen Van Gaalen on

  Absoluut de ergste nachtmerrie voor elke vijverhouder… De eerste jaren heb ik er een hekje om gehad tot de kinderen groot genoeg waren. Het blijft ontzettend triest als het je overkomt…

 4. Harolds Rutgers on

  Ik moet er niet aan denken dat mijn zoontje van nu bijna 1,5 jaar oud en al lopende in mijn vijver terecht komt. Bij de aanleg zo’n 6 jaar terug er toch al enigszins rekening mee gehouden en de bak 60 cm boven het maaiveld aangelegd. Maar ja nu de vraag of dat genoeg is want meneer mag al graag even met z’n handjes de vissen plagen. Ik denk dat ik mocht het nodig zijn een afscheiding ga maken achter het huis waar hij niet langs kan/mag. En anders als laatste redmiddel betongaas op de natuurstenen rand zodat hij er hoe dan ook niet in kan. Zoals velen als hebben gezegd het is niet mooi maar m’n zoon is mij veel meer waard dan mijn koi.

 5. Wij hebben 2 poorten in de tuin, deze kunnen alleen met een sleutel geopend worden.
  Zo kunnen de kinderen uit de buurt niet zomaar in onze tuin komen.

 6. Bij mij komt de vijver 80cm uit boven het maaiveld en is voorzien van een metalen (roestvrij bewerkt, geen nood) overkapping dat ik in de winter mooi kan afsluiten met polycarbonaat.
  Ons oudste dochter van 2,5 kan er over lopen (uiteraard onder begeleiding), zo ook een volwassen man !

  Estetisch is het misschien minder, maar veiligheid voor alles.
  …en de reiger kan er niet aan.

 7. Ik heb mijn vijver sinds een aantal maanden voorzien van zwart gecoat hekwerk. Dit ligt er over heen en is zo sterk dat ik met mijn 90kg er over heen kan lopen.
  (Het zakt wel wat door šŸ˜‰ )

  Dit zijn standaard dubbel draadstaafmatten die normaal als afscheiding gebruikt wordt maar voor dit doel prima werk en optisch niet misstaat in de tuin.

  Ik laat dan ook mijn zoontje van 2 met een gerust hart de tuin in gaan…

 8. Beste Marion,

  Onze vijver hebben wij ongeveer 70 cm boven de grond uit steken en aangezien dit over het algemeen geen sieraad meer in de tuin is met alle installaties.

  Hebben wij rondom de vijver een hekwerk geplaatst waartegen hedera (klimplanten) groeit. op die manier heb je een mooie groene afscheiding in de tuin. wat het de tuin spannend maakt en zodra je binnen de afscheiding komt heb je de Japanse sfeer welke wij hier binnen hebben gecreƫerd.

  ondanks dat de vijver 70 cm boven de grond uitsteekt hebben wij op de rand nog een doek gespannen met een hoogte van 30 cm. in totaal spreek je dus over een hoogte vanaf het grind tot bovenkant doek van 100 cm. dit hebben wij om twee redenen gedaan vooral voor onze twee kids en de koi kunnen de vijver niet uitspringen.

 9. Mark de Jager on

  Ik heb 2 jaar geleden een vijver geplaatst die 70 cm boven de grond uitsteekt. formaat 3 x 1,5 en 1,80 diep.

  In de lange zijde heb ik 2 ruiten zitten, waar mijn neefjes en nichtjes door kunnen kijken.
  Zij gaan regelmatig voor de ruitjes liggen om de vissen te bekijken.
  Als je zelf in de tuin zit kun je de vissen ook altijd goed bekijken door de ruiten.

  Uiteraard kunnen wij de tuin goed afsluiten.

 10. Marion Musch on

  Allereerst, wat super al die reacties!
  Fijn om te zien dat mensen de tijd er voor nemen om te reageren over dit onderwerp.

  Het is inderdaad zo dat als je de vijver compleet veilig wil hebben dit niet altijd mooi oogt maar dat is een afweging die je zal moeten maken.

  Er worden een aantal dingen genoemd die we zeker meenemen bij het maken van de vijver.
  Volgend jaar zal het feest waarschijnlijk gaan beginnen, dan zal ik een update plaatsen over de veiligheid van onze vijver.
  Ik hoop dat er meer mensen door dit artikel ideeƫn op hebben gedaan betreffende de veiligheid van een vijver.

  Bedankt iedereen, top!

  • Danny- Groningen on

   Hier staat ook nog een kinderwens op ons lijstje.
   De vijver is dit jaar gebouwd en zoals meerdere heb ik de vijver 70 cm boven maaiveld.
   Zo kunnen de ouders er zelf bovenop zitten,
   Tevens denk ik nog aan een hekwerkje bovenop de afwerk rand.
   En de deur dichthouden zodat er geen andere (buur) kinderen bij zouden kunnen komen.

 11. Mijn vrouw en ik zijn grote liefhebbers van een natuurlijke vijver. Een gedeelte van ons terras valt over de vijver heen. Met ons eerste kleinkind in aantocht heb ik het idee, om terrasschermen die wij produceren, in een lage, ingekorte vorm te maken en als afscheiding voor de vijver te gebruiken. De afscheiding is helemaal gemaakt van veiligheidsglas en het belemmert het zicht op de vijver niet, of nauwelijks. Als er geĆÆnteresseerden zijn, wil ik die graag uitnodigen, om hun ideeĆ«n mee uit te werken. Met vriendelijke groet, Bas Pessers.