Smoking-FoodIk ben op de koffie bij Koen Zuurbier in het Noord-Hollandse Schagerbrug. Denk nou niet meteen ha, weer een leuke vijver, niks van dat geen vijver, geen badkuip, niks, nakkes, nada, niets met water. Maar wat dan???? Zie het een beetje als het ochtendjournaal. “De KoiQuestion zomercolumn komt vandaag uit Schagerburg”.

een beetje Koi-liefhebber is volgens mij een natuurmens, een buitenmens

Zoals sommigen van jullie wel weten ben ik van huis uit een Bourgondiër. Wanneer je mijn postuur ziet zou je dat niet zo één twee drie zeggen, toch is het waar! Ik ben een vervend BBQ-er en heb dan ook geen moeite om een hele kip te Q-en op mijn Weber, naast de diverse soorten vis. Behalve Koi natuurlijk dat doe je gewoon niet vind ik. Nu wilde ik mijn (Engelen) vleugels eens uitslaan en mijzelf verwennen met een Offsetsmoker. Ik probeer in het kort uit te leggen wat een Offsetsmoker is. Offset is een technische term en betekent dat een gelijk iets vast gemaakt wordt op de helft van het andere vat. De foto laat zien wat ik bedoel.

IMG_0104

Offset-smoker

Deze Smoker, BBQ, Grill komt uit Amerika overgevlogen en begint in Nederland een ware hype te worden. En zoals zo vaak hebben de Amerikanen dit ook weer afgekeken van……..slaven, dit is dan volgens mij het enige goede wat slavernij met zich mee heeft gebracht. Maar dat is dan weer een andere discussie! Rond de 17e eeuw groeven Caraïbische mensen een gat in de grond. Hier werd dan een vuur in gestookt en gesmoord met takken en lappen. Afhankelijk van de windrichting hing men een varken aan een tak en de ontstane rook en warmte werd afgegeven aan het te bereiden vlees. En zo hing dit stuk vlees enkele uren te roken/Q-en. Het te braden vlees werd dus naast de vuurhaard bereid.

De KoiQuestion zomercolumn komt vandaag uit Schagerburg

Maar terug naar waarom ik dit keer geen bezoek afleg bij iemand met Koi. Koen wist tot op de dag van mijn bezoek niet eens van het bestaan van de Koiwereld waarin wij leven. Echter een beetje Koi-liefhebber is volgens mij een natuurmens, een buitenmens. En aan het buitenleven gekoppeld is deze Koi-liefhebber veelal een BBQ-er. De één doet het eens in het half jaar en de ander iedere maand en je hebt ze ook zoals ik die het minstens iedere week doen, ook in de winter. Ehh,….. BBQ-en dan.

De bedoeling van de Offsetsmoker is dus in de rechter kamer het vuur te stoken en in de linker kamer de te garen stukken vlees of vis neer te leggen. Het grote voordeel van deze manier van stoken is dat jouw vlees niet kunt verbranden omdat er geen vuur direct de gril/rook-kamer in komt. Zo kun je een kip ongeveer 3 à 4 uur in de Smoker laten liggen en op een temperatuur van 80 à 100 graden Celsius botergaar krijgen. Het langdurige garen zorgt er voor dat het vlees niet “schrikt” van de hoge temperatuur en daardoor het vlees niet zal samentrekken, hierdoor behoud hij zijn vocht. En zal super mals uit de Smoker komen.

Nu kan je je afvragen waarom bestel je zo’n Smoker niet gewoon via het internet. Het antwoord is eenvoudig. De meeste “voordelige” Smokers zijn kopieën van elkaar zonder enige fantasie. Koen maakt ze zelf, en gebruikt in plaats van 1 of 1.5 mm staal, 3 mm koud gewalst staal van onze eigen Tata Steel te IJmuiden. Dus kwaliteitsstaal. Het voordeel van een wat zwaardere plaat staal is dat het bij een hitte van 400 C nog niet krom trekt, en dat doen de El Cheapo’s dan weer wel. Dit is vooral belangrijk bij de kleppen/deuren want die willen wel eens flink gaan kieren. Bij een handmatig gesmeden Offsetsmoker gebeurt dit niet snel! De hier afgebeelde Smoker heeft de looks van een strakke buitenkeuken en is afgewerkt met vloerhout van een treinstation.

Rustig in 1.5 uur gegaard en super mals en toch gaar. Echt ove(n)r heerlijk.

Ik kreeg een demonstratie met Poon, Forel en kippenpoten de zogenaamde “drumsticks” persoonlijk vind ik de naam “drumstick” zo fabrieksachtig klinken, daarom noem ik liever het product zoals het heet, toch! Enigszins sceptisch was ik wel richting de Offsetsmoker, want ik haal gewoon mijn gerookte vis in IJmuiden bij de firma Smeding en dan weet ik dat het goed is. Maar goed ik liet Koen zijn best doen. Alles werd tegelijk op de grillrooster gelegd en nu was het een kwestie van wachten.

IMG_0106

Poon, forel en kippenpoten

Deze tijd nam Koen om zijn Offsetsmoker verder uit te leggen. In de brandkamer zit een apart rooster welke er voor zorgt dat er geen Flares komen (grote vlammen) de rookkamer in komen door bijvoorbeeld een windval of zoiets dergelijks. Meteen na de rookkamer zit een rooster welke er voor zorgt dat de hitte in die kamer gelijkmatig verdeeld wordt. Hij melde mij trots dat hij door praktijkervaring deze attributen zelf bedacht had. Toegeven het is ook in de handel te koop, maar nu is het maatwerk! . En als BBQ-er kan ik zeggen dat dit een zeer belangrijk onderdeel is van het geheel. De meeste El Cheapo’s worden vrij kaal geleverd. Hier wordt meer op de looks gelet dan op de kwaliteit en kwantiteit.

IMG_0112

Koen stookt het vuurtje nog even op.

Ondertussen was de Poon klaar, en ik was benieuwd naar de smaak en malsheid. Wel, ik kan zeggen dat dit een niet te versmaden visje was. Een visje waar je U tegen zegt, evenals de even later gereed zijnde Forel. Met een binnentemperatuur van 75 C werd deze ook gaar bevonden, en ook deze was overheerlijk. En dan de Kippenpoot. Ja daar was ik ook nieuwsgierig naar. Dit overtrof mijn stoutste verwachtingen. Rustig in 1.5 uur gegaard en super mals en toch gaar. Echt ove(n)r heerlijk.

IMG_0110

Aftapkraantje voor de vetten

Dan vraag je, je natuurlijk af, ja allemaal leuk een aardig maar de beesten laten ook hun vet achter in de Smoker. Dat klopt, en daar heeft Koen het volgende op bedacht. Hij heeft onder in het midden van de ketel een kraan gemaakt! Zo simpel kan het leven zijn. Ik ben inmiddels zo enthousiast geworden om op deze manier een grotere invulling van mijn manier van het buitenleven te geven dat ik meteen zo’n Offsetsmoker aangeschaft heb en achter in de auto geprakt heb.
Zie hieronder het resultaat bij mij thuis!

IMG_0115

Een “smoky” whisky smaakt heel goed bij het Offsetsmoken

Ook na de eerste keer bij mij thuis, ben ik nog steeds enthousiast. Het vuur aanmaken gaat anders dan bij een Weber BBQ maar eens wanneer het brand dan is het ook weer goed te temperen. Je moet er altijd rekening mee houden hoe je het voedsel wilt bereiden, langzaam of juist snel zoals bij een BBQ. En daarmee moet je dus ook de temperatuur goed in de gaten houden. En je rooksmaakgehalte bepaal je uiteraard zelf. Je kunt de hele tijd op hout stoken of op houtskool. Hout levert uiteraard meer rooksmaak op. Dan zijn er nog eens de verschillen in soorten hout, zo mag je nooit Naaldbomenhout gebruiken omdat er nogal wat hars in zit en dit geeft een gif af bij hoge verbrandingstemperaturen. Gebruik altijd loofbomenhout, fruitbomen, Eik, Beuk, Berk, Iep en ga zo maar door.

IMG_0118

Wat een heerlijk resultaat!

Mocht je enthousiast zijn geworden door mijn blog, kijk rustig op het internet voor alle informatie welke er veelvuldig te vinden is. Wanneer je mij mailt zal ik een aantal adressen geven. Al met al was dit een vreemde maar heerlijke “Op de koffie bij…”. Meestal loopt een interview immers niet zo, dat ik enkele uren later met een Offsetsmoker in mijn auto naar huis rijdt!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

4 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Prachtig zo’n smoker! En zeker ook weer heel leuk beschreven Engel.