Dode_vissen_Langegeer3_10086136C47038CFC1257BB7006737A9_6In koi-vijvers zullen we niet snel last van hebben van zuurstofgebrek gedurende dit warme weer. Door goede beluchting en filtering is dit eenvoudig te voorkomen. In veel sloten is dit echter een heel ander verhaal! Door veel plantengroei (met name kroos) en hogere watertemperaturen is het zuurstofgehalte al vrij laag, maar door hevige regenval komt er vaak ook nog eens verdund rioolwater in de sloten terecht. Ook staat het water vaak stil, iets wat het zuurstofgehalte ook niet ten goede komt..

Tegenwoordig worden de rioolwaterafvoer en regenwaterafvoer geschieden aangelegd maar in de oudere bebouwing is dit meestal niet het geval. Zo kan er dus in extreme gevallen rioolwater afgevoerd worden naar het oppervlaktewater (sloot, stadsvijver e.d.). De aanwezige bacterien ruiken hun kans en beginnen de afvalstoffen af breken. Op zich is dat niet erg maar er is ook veel zuurstof voor nodig. En zodoende onstaat er dus al snel zuurstofgebrek voor vissen en andere dieren die met kieuwen ademhalen. Omdat er dan al snel vissen doodgaan, worden de problemen alleen maar erger. Er komen nog meer afvalstoffen in het water door alle dode vissen en het zuurstofgehalte kan dalen tot bijna nul. Soms komt de brandweer dan in het water spuiten maar dat werkt ook alleen maar tijdelijk. Het kan dan ook weken duren voor de waterkwaliteit weer enigszins op peil is.

Dode_vissen_Langegeer2_CE22E8E12C9F914AC1257BB7006736F7_6

Bron: www.rijnmond.nl

Dode_vissen_Langegeer1_8D91785A8EAF836FC1257BB7006737CD_6

Bron: www.rijnmond.nl

Maar zolang de sloten matig worden onderhouden en de riolering niet gescheiden is zullen dit soort problemen blijven voorkomen. De waterkwaliteit is nu vaak al erg matig dus met de komende warme periode in het vooruitzicht belooft dit weinig goeds. In de Telegraaf en in de lokale media staat al een stukje over massale visstrefte aan de Langegeer in Rotterdam. In het stuk is te lezen dat dit vorig jaar ook al gebeurd was. Rioolwater dat in de sloot komt geeft al flinke stankoverlast maar in combinatie met honderden dode vissen is het helemaal niet te harden. Voorkomen is beter dan genezen, maar door geldgebrek zal er van goed onderhoud meestal geen sprake zijn. Dit geval in Rotterdam zal dus waarschijnlijk niet het enige blijven…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Idd niet de enige plek in omgeving Westland is het ook slecht gesteld met diverse wateren. Zo triest als je grote karpers ziet happen die de volgende dag dood liggen.

  2. Ik vind het maar abominabel dat gemeenten de vissen ieder jaar weer opnieuw willens en wetens dood laten gaan… ik zeg, boetes voor de gemeentes waarbij nalatigheid kan worden vastgesteld. Ik ben verantwoordelijk voor het welzijn van de vissen in mijn tuin, de gemeentes toch ook?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App