Rood, wit, zwart, geel, oranje, bruin, grijs, goud, etc. De waaier van kleuren in de wereld van Nishikigoi reikt ver, maar groen blijft een minder conventionele kleur – of moet ik zeggen bleef – want waar we deze kleur voorheen alleen zagen op de zeldzame midorigoi – een doorgaans schubloze Koi met een groene gloed – kunnen we jullie inmiddels voorstellen aan een heuse Midori Ogon…

“De groene kleur geeft bijna licht in de duisternis”

Zo een gek idee is het niet als je weet dat de Midorigoi het resultaat is uit een vrijpartij tussen een Yamabuki Ogon en een Shusui, waarbij het nog niet vanzelfsprekend is dat de varieteit zich onder de nakomelingen bevind. Zoals ik al zei; zeldzaam dus. Barry den Ouden heeft er een en mocht zijn Midori dan ook al eens prijkend op de cover van de KoiWijzer – het magazine waarvan hij inmiddels zelf hoofdredacteur is – zien staan;
Koi Wijzer 39, Ode aan de Goudvis

Het was op het blauwe sociale netwerk Facebook, waar ik een nieuwe groene verschijning onder ogen kreeg. Ditmaal met kenmerken die bovenstaande Midori ontbeert… namelijk schubben en een metallieke glans. De groene kleur geeft hiermee bijna licht in de duisternis en het spreekt menigeen tot de verbeelding. Echt? Voor zover we weten is er niet gesjoemeld met de foto en dat lijkt me ook niet nodig, want onmogelijk is niets, zelfs niet in de Nishikigoi. de Midori Ogon;

De herkomst van deze nieuwe varieteit is mij op het moment van schrijven onbekend, dat dit ergens in de Niigata zal zijn, is niet zo een raadsel. Theo lamein, dealer in het Westland, weet het wel, maar houdt het nog even voor zich. De borstvinnen verraden nog steeds de Yamabuki genen en buiten de kleur om lijkt de bouw van dit voorbeeld exemplaar helemaal niet mis. Het is echter ook maar de vraag of ze vissen deze zelfde groene intensiteit weten te behouden. Van de ‘reguliere’ Midorigoi is bekend dat zij de groene gloed nog wel eens willen verliezen wanneer ze groter en ouder groeien. De Koi op de foto maakt echter wel een stabiele indruk.

“Wat zullen de ouderdieren zijn en wie is de kweker en wat zou het karakter van een deze vis zijn?”

Lamein wil de Hulk der Nishikigoi naar Nederland halen, maar heeft vanwege het nog kleine formaat besloten dit uit te stellen tot volgend voorjaar, wanneer de vissen wat groter en het risico wat minder is. Ze zullen dan rond de 20 cm meten. Ik ben in ieder geval geïntrigeerd door deze verschijning en heb er nog vele vragen over. Wat zullen de ouderdieren zijn en wie is de kweker? Is de varieteit stabiel of gaat het om een eenmalige reeks? Zullen ze groen blijven en wat zou het karakter van een dergelijke vis zijn? Een ding is zeker, groen is een welkome aanvulling in het kleurenspectrum van de Nishikigoi en als Koi juwelen zijn, dan is de Midori ogon toch zeker de smaragd?! Of ben je bang dat je de vis  niet terug zult vinden tussen de algen? 😉

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App