dan_robinson_azalea

Azalea van Dan Robinson

Hoe snoei je een azalea

Azalea’s zijn niet alleen mooie en decoratieve en groeikrachtige planten. Het zijn ook makkelijke Bonsai. Door zijn krachtige groei kan de plant dus in relatief korte tijd een goede vertakking opbouwen. Hierdoor kun je in korte tijd een volle en compacte volle boom creëren. Wist je trouwens dat de Azalea tot de familie Rododendron behoort? Net zoals alle Denachtigen overigens tot de familie van de Coniferen behoren.

let verschrikkelijk goed op dat je niet een takje wegknipt waar de knoppen van de bloemen op zitten.

Maar goed, Azalea’s zijn dus snelle groeiers welke alle kanten op kunnen gaan. Wanneer je deze dan goed snoeit en begeleidt zal het resultaat een mooie volle boom zijn welke uitbundig zijn bloemenpracht zal tonen. Het maakt niet uit welke vorm je hem wil geven, de bloei zal groots zijn. Mits, en hier volgen enkele tips;

• Je geeft het liefst zacht water aan jouw Azalea. Ik geef altijd water uit de vijver aan mijn Bonsai, voeding te over!
• Gebruik als grondmengsel Kanuma eventueel aangelengd met Sphagnum Mos en Kiryu. Te koop bij iedere Bonsai kweker.
• Turfmengsels worden ook wel eens aangeraden echter die willen er ook voor zorgen dat de wortels kunnen “verzuipen” en dat is nou net niet de bedoeling. Dat komt om-dat turf als een spons kan werken, immers daarom zijn veengronden altijd zo aan het veren wanneer je er over loopt.
• Laat het grondmengsel NOOIT uitdrogen geef daarom tijdig water en ruim! Zorg er-voor dat de schaal niet in het water blijft staan. Dus turf kan wel echter in een zeer ge-ringe mate naar mijn mening.
• Een zonnige en luchtige plaats strekt ook tot de aanbeveling, en zeg nou zelf een Aza-lea vol in bloei komt toch veel mooier uit in een vrolijk zonnetje?
• Het draaien van de Bonsai strekt zeker tot de aanbeveling wat een gelijkmatigere groei zal bevorderen.

2013-06-16 16.51.43

Bloemresten als deze móéten eruit geknipt worden.

• Wanneer je door een foutje een verkeerde knip zet in de tak welke je wilt snoeien zal de tak afsterven.
• Wanneer je een ongewenste tak hebt groeien, snoei deze dan niet met de schaar maar met de hand. Dit doe je door het in tegengestelde richting van de groei de tak weg te buigen. Hiermee voorkom je dat er resten achterblijven en weer gaan doorgroeien. Het is wenselijk dat de kracht van het groeien naar die takken gaat welke jij graag ziet groeien en niet naar een tak die zich, én hersteld én weer groeien gaat op de plek waar je het niet hebben wilt.
• Knip de oude bloemschachten weg. Zodat zaad en dergelijke zich niet kan ontwikkelen en wel nieuwe takken.

2013-06-16 17.09.13

Met de speciale snoeisnaar knip je eenvoudig de bloemresten weg.

• Let op bij het snoeien van dikke takken, de Azalea reageert altijd onvoorspelbaar op het snoeien van dikke takken. Als vuistregel kun je aannemen dat het ingrijpend en kwetsbaar is voor de Azalea. Daarom adviseer ik om dit in fase’s te doen. Het kan een desastreuze ingreep zijn om in één keer een dikke tak weg te halen.
• Gebruik bij het snoeien altijd een kwalitatief goede wondpasta. Hiermee voorkom je indroging van takken of onnodig bloeden.
• Dikke takken snoei je het best in de winter tot en met het vroege voorjaar.
• In de winter kun je ook de Azalea snoeien om zo alle bloemknoppen de ruimte te ge-ven, zodat deze veel zon en lucht ontvangen. Dit is bevorderend voor een goede groei en bloei. Echter wees voorzichtig met het snoeien want een bloem in de knop is zo weggeknipt en niet meer terug te zetten!

Snoeien in de wintermaanden

In de winter kun je de Azalea uitstekend snoeien. De bedoeling van deze snoei is de wildgroei aan nieuwe takken inperken. Je bereikt hiermee dat de Azalea veel zonlicht krijgt in de zomer en ook lekker doorlucht. Ook bereik je dat de vorm welke jij in gedachte hebt voor jouw Bonsai niet afwijkt van hetgeen je bedacht hebt voor de lange termijn. Want dat is het natuurlijk altijd lange termijn planning……………..

Waar ik wel een wijzend vingertje voor moet opsteken dat is het volgende, let verschrikkelijk goed op dat je niet een takje wegknipt waar de knoppen van de bloemen op zitten. Zoals al eerder gezegd, takje met bloemknop weg is pech. Pech in de zin van geen bloemenpracht en alleen maar blaadjes, en dat is nou net wat wij niet willen met een Azalea Bonsai.

2013-06-16 17.10.14

Het zichtbare gat tussen de takken wil ik dicht laten groeien.

Zoals het onderschrift al laat lezen wil ik de Bonsai verder vormen. Mijn bedoeling is om een Azalea te snoeien en te creëren die een piramideachtige vorm zal krijgen. Je ziet hier heb ik nog wel een paar jaar werk aan! Eerst maar eens overpotten in de herfst. Hierover later meer!

2013-06-16 17.12.04

En Bertha zag dat het goed was

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Een mooie hobby. Als je dit goed in de vingers hebt kun je ware kunstwerken creëeren.