Het is mijn tweede afspraak met Nico van Deijzen van Koicentrum Zaanstad de eerste kon deze week niet doorgaan omdat ik naast KoiQuestion ook nog een baan heb. Hier had iemand bedacht dat ik nog een enkele lege plek in mijn agenda had, dus trek ik mijn stoute schoenen aan om Nico – die pas terug is van zijn Japanreis – te gaan bezoeken. Het was even zoeken maar uiteindelijk vond ik de winkel, Nico stond mij al breed grijnzend op te wachten!

ENGEL: Nico, leuk dat jij KoiQuestion wilt ontvangen, ik weet dat jij KoiQuestion een warm hart toedraagt want jij adverteert ook bij ons. Dit is natuurlijk prettig want zonder mensen zoals jij geen KQ in deze vorm. Waarom adverteer jij bij ons?
NICO: Het warme hart wat ik heb bij KQ is voornamelijk omdat ik vind dat jullie de kennis willen delen. En dat je neutraal blijft. Het is altijd prettig om te lezen dat er meer Koikichi zijn zoals ik.

ENGEL: Hoelang bestaat jouw bedrijf.
NICO: Twee jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb mijn oude werkplaats omgetoverd  tot wat het nu is, mijn kleine Koiparadijs.

ENGEL: Ik heb op jouw site gezien dat je een beperkt aantal uren per week open bent, hoe en waarom.
NICO: Ik werk nog steeds als stukadoor, en zal er nooit mee stoppen want het is naast mijn Koihobby mijn lust en leven. Zeg nou zelf, wat is er mooier dan een bobbelige muur glad te stuken. Ik probeerde nog te zeggen dat toen ik hier naar toe reed ook wel iets moois zag…….

IMG_0224

ENGEL: Wat is jouw specialiteit op het Koigebied.
NICO: De Koi zelf;-)  Sanke en Showa; deze twee behoren tot mijn favoriete Koi keuze. En dan mijn trots welke ik dit jaar aangekocht heb in Japan bij  Tanaka  Maruju dat is de Tancho van 70 centimeters en werkelijk een prachtige dame met een mooie stip op haar hoofd.

Nico liet mij haar meteen zien en wat ik zag was inderdaad een prachtige Tancho maar volgens mij was zij de 70 cm al weer enkele centimeters gepasseerd. En zo wit als deze heb ik niet eerder gezien!

IMG_0217

ENGEL: Op jouw site zie ik dat je zelf jouw Koi uit Japan haalt. Doe je dit ieder jaar? En wat is jouw favoriete Koi-variant.
NICO: 2 x per jaar, gelijk met mijn vakantie, kijk werken is ook niet alles. Je moet ook je rust nemen. En zo combineer ik mijn werk met mijn hobby! Ik koop meestal bij:  Yagenji , Sakazume  de tosai, de mooie  Tancho van 70cm komt bij  Tanaka Maruju , div grote van Yagenji, Marudo, Koda, Kaneko, Choguro.

Ook heb ik een grote Showa gekocht want ik wil niet alleen maar kleine tosai hebben zwemmen, ik wil dat iedereen een Koi naar zijn/haar zin kopen kan. En zeg nou zelf is het een show Showa of niet. Deze Showa komt bij de bekende kweker Yagenji vandaan en heeft nog een tijdje in Azukari  gezeten. En nu met haar 73 centimeter zwemt zij bij mij in mijn showbak voor de JumboKoi. Nico geeft aan dat hij meer grote Koi wil inkopen omdat er geregeld vraag naar is.

“Zo loopt er de hele dag vers water in zijn bakken en wordt iedere bak apart gefilterd”

ENGEL: Heb jij ook kennis van Koiziekten en kunnen klanten ook terecht om een zieke vis bij jou te brengen/behandelen.
NICO: Ja, ik kan analyseren maar wij kunnen hier niet de Koi in een ziekenboeg doen, want daar zijn wij niet op ingericht. Echter mocht de Koi gehecht moeten worden dan kan ik dat weer wel!
De pas aangekochte Koi van Marudo tikt toch maar even de 73 cm aan!

ENGEL: Ga jij nu je Koidealer bent nog wel eens naar Koishows, en doe je daar zelf ook wel eens aan mee.
NICO: Zeker wel, maar om mee te doen daar ben ik niet van, ieder zijn ding zeg ik altijd maar. Ik vind het nogal zo’n gedoe. Nee laat mij maar Koi kijken………

IMG_0223
En weer een breed grijnzende sympathieke Nico achter mij latend vertrek ik naar huis met weer een Koidealer ervaring rijker!

En hier sluit ik mij bij aan. Na nog wat foto’s genomen te hebben en nog een lekker bakkie gekregen nam ik weer afscheid van een Koiliefhebber die toch wel erg mooie Koi te koop heeft. En daarnaast erg veel zorg besteed aan zijn verkoopbakken. Zo loopt er de hele dag vers water in zijn bakken en wordt iedere bak apart gefilterd. Dit is niet zomaar een weekend verkoper die in een donker vochtig schuurtje een kuubbakkie heeft staan, niets van dat. Koicentrum Zaanstad ziet er top uit en is zeker een bezoek waard.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.