BWBIk ben aan vakantie toe en gelukkig komt het vertrek naar de vakantiebestemming met rasse schreden dichterbij. Even lekker de boel de boel laten, verstand op nul en genieten. Zoals elk jaar heb ik iemand kunnen regelen die tijdens mijn afwezigheid een wekelijkse spoelactie en waterwissel wil doen. Prima natuurlijk maar het moet uiteraard wel werkbaar zijn…

 

Het statisch bed is weer eens helemaal schoongemaakt

Eerder deze week stelde ik jullie op de hoogte van het probleempje met mijn statisch bed filter. Ik vertelde dat ik gekozen had voor een goedkope maar doeltreffende oplossing. Borstels! Je moet weten dat mijn vijver nogal veel zonuren heeft en dat er een behoorlijke hoeveelheid draadalg in groeit. Borstels zijn dan toch ook verre van ideaal. Terug dus naar de oorzaak van het oorspronkelijke probleem. Zou het kunnen zijn dat de HDPE plaat door de belasting van de hoeveelheid alg niet voldoende doorlaat had en zo omhoog geduwd is?

IMG_0833

Te weinig doorlaatbaar?

Gelukkig had ik de plaat nog bewaard en toen ik die eens goed bekeek leek het me inderdaad mogelijk dat dit de oorzaak was maar hoe pak je dat dan aan? Ik heb voor een “oplossing” in twee delen gekozen.

Als de doorlaat vergroot moet worden is het logisch om meer gaten in de plaat te maken. Zo gezegd zo gedaan. Boormachine erbij, 3mm boortje erin en aan de slag! Een kleine 70 gaatjes erbij moeten wat dat betreft soelaas bieden.

IMG_0831

Extra gaten en een extra rand

Het tweede deel van de aanpassing is plaatsing van een extra rand om de plaat. Hierdoor wordt de diameter groter en dat betekent dan weer dat de plaat hoger in de regenton komt te zitten. Dat zorgt dan weer voor meer ruimte voor tegengehouden algen.

IMG_0838

Terugplaatsing na aanpassing

Na een aantal dagen was het medium uit het statisch bed ook weer mooi schoongespoeld in de q-bak. Waar het eerst de bedoeling was het schoon op te slaan voor de nieuwe vijver heb ik het nu dus toch maar weer terug geplaatst en het statisch bed in ere hersteld. Alsof er niks gebeurd is kan de “oppas” normaal de spoelactie doen zoals hij gewend is. Het statisch bed is weer eens helemaal schoongemaakt maar ook het bewegend bed is helemaal leeg geweest en schoongemaakt. En met om de dag een spoelactie vanwege de snel vervuilde borstels is in de afgelopen week het water flink ververst. Een flinke lijst met voordelen van wat als een groot nadeel begon.

IMG_0836

Schoon gespoeld filtermedium

Ik kan met een gerust hart op vakantie!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties