Hoog water in de NederrijnDe afgelopen week was het veelvuldig in het nieuws, door hevige regenval en wateroverlast in Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk moest er gigantisch veel water afgevoerd worden door met name de Rijn. Als gevolg daarvan zijn de uiterwaarden van onder andere de Nederrijn en de IJssel volgelopen. Kampeerders en andere recreanten moest plaats maken voor het opkomende water en ook het vee werd uit voorzorg uit de wei gehaald.

het is nog afwachten hoe de visstand beïnvloed wordt door dit onverwachte hoogwater in juni

Voor veel vissen was het een heel ander verhaal. Het hoogwater viel precies in de paaitijd van bijvoorbeeld brasem en winde en wellicht ook karper! De ondergelopen vegetatie is een prima plek waar de eieren afgezet kunnen worden en niet snel opvallen. Door het ondiepe water warmt het sneller op en ontwikkelen de eieren zich ook sneller. Ook is er veel voedsel te vinden in de vegetatie en op de bodem. Het lag op sommige plekken bezaaid met regenwormen. Daar weten de meeste vissen (en ook watervogels) wel raad mee!

Karperbroed

.

Jonge baars

Voor de afgezette eieren zijn de omstandigheden ook gunstig, want in het ondiepe water ontwikkelt zich al snel fytoplankton. Voedsel in overvloed dus. Ook kan al het visbroed zich prima verschuilen tussen de grassprieten. Het water warmt ook snel op dus in principe kunnen de visjes snel groeien.

.

Algen en slib vormen een goede voedingsbodem voor jongbroed

Echter is het water nu ook al weer snel gedaald. In de Rijn is het water al weer bijna op het normale niveau uitgekomen. De uiterwaarden stromen al weer snel leeg en de vissen lopen het risico om opgesloten te raken in de overblijvende poelen. En daar zijn ze een makkelijke prooi voor reigers en ooievaars. Dus het is nog afwachten hoe de visstand beïnvloed wordt door dit onverwachte hoogwater in juni. De tijd zal het leren of dit nu juist een heel goede jaarklasse wordt of juist heel slecht omdat de sterfte ook hoog zal zijn. Het visbroed heb ik al massaal zien zwemmen, dus de paai is in ieder geval succesvol geweest.

.

Op zoek naar achtergebleven vissen

Voor prachtige plaatjes van het recente hoogwater verwijs ik je graag naar de site www.blikonderwater.nl. In het heldere water hebben de fotografen hele mooie foto’s van allerlei vissen die de ondergelopen stukken opgezocht hadden!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie