AlphenDit is deel 1 van in totaal drie delen over natuurvijvers. Als eerste komt natuurlijk het plan van aanpak. Zomaar ergens beginnen met de aanleg kan tot onverwachte problemen leiden, en bijkomende frustraties! Bij iedere vijver is het dus belangrijk om eerst goed te bedenken wat je precies wilt.

 

 

 

Het budget bepaalt in grote mate welke mogelijkheden er zijn

Bij een meer natuurlijke vijver hoeft er in principe minder aandacht besteed te worden aan het filtersysteem. Immers gaan de in de vijver aanwezige micro-organismen en planten het filterende werk zelf doen. Het is daarbij dus wel van belang dat de vijver de juiste afmeting en diepte heeft voor de planten die je graag wilt gaan gebruiken. Bij een plantenvijver is een goede voorfiltering aanbevolen aangezien dit voor veel minder slib in dit gedeelte zal zorgen. Dit zal dan ook op een goede manier met elkaar verbonden moeten worden.

otterlo1

Het budget bepaalt in grote mate welke mogelijkheden er zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er met een relatief beperkt budget geen leuke dingen mogelijk zijn! Met creativiteit en geduld is er een hoop mogelijk met een klein budget en kennis van(vijver) materialen. Met goede kwaliteit vijverfolie en beschermingslaag kom je al een eind. Verder nog de planten, substraat en randafwerking (steen, hout). Eventueel nog een pomp en filter bij bijvoorbeeld wat hogere visdichtheden of om het water in beweging te houden. Ook zijn er tweedehands vaak nog prima onderdelen en materialen te verkrijgen.

zorg ervoor dat vijvergedeeltes waar veel onderhoud nodig zal zijn deze ook goed bereikbaar zijn

Voordat de daadwerkelijk aan van de natuur- of plantenvijver begint, is het verstandig om de bodemgesteldheid van de tuin in kaart te brengen. Ook de plaatselijke regelgeving t.a.v. bouwactiviteiten in de tuin kan per regio verschillen, dus neem dit goed door. Het zal niet de eerste keer zijn dat een project moet worden gestopt of zelfs worden afgebroken. Vergunningen en dergelijke kosten vaak tijd om te regelen.

11

Nadat de bodemgesteldheid in kaart is gebracht kun je bepalen waar de vijver het best geplaatst kan worden in de tuin. Ook is het belangrijk dat er voldoende zonlicht op de vijver kan vallen gedurende de dag. In een natuurlijke vijver is het van belang dat de planten zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen, zodat een goede waterkwaliteit en doorzicht in de vijver mogelijk blijft. Ook de manier waarop de vijver geїntegreerd wordt in de tuin verdient de aandacht alvorens met de bouw te beginnen. Denk hierbij aan de overgang van de tuin naar de vijverrand en de positie ten opzichte van het terras bijvoorbeeld. Denk aan een natuurstenen afwerkingsrand, vlonder of in elkaar overlopende (kruipende) begroeiing.

raadhuis14

De vorm van de vijver kun je natuurlijk naar eigen inzicht bepalen. De een houdt van strakke lijnen, terwijl een ander weer van meer natuurlijke en onregelmatige vormen houdt. Bijna alles is mogelijk. Wel is het verstandig om rekening te houden met hoe je de planten wil laten uitkomen in de vijver. Je kan er voor kiezen om een groot moerasgedeelte aan te leggen, maar ook juist een groot gedeelte met onderwaterplanten en/of lelies. Qua diepte zal je dan wel rekening moeten houden met de verschillende plantenzones. Moerasgedeeltes zijn tussen de 0-40cm en de gedeeltes voor onderwaterplanten zo’n 60-120cm diep.

Bij de aanleg is het echt noodzakelijk om eerst de bodemstructuur in de tuin in kaart te brengen. Dat bepaalt voor een belangrijk deel hoe je te werk kan gaan en welk materieel je nodig gaat hebben. Vooral de aanwezigheid van zand, klei en veengrond kan het aanleggen flink vergemakkelijken of juist erg bemoeilijken. Klei is lastiger om in te graven, zand spoelt weg als het nat is en veen klinkt in en verzakt dus na verloop van tijd. Dat kan betekenen dat er gestut of verankerd moet worden om er voor te zorgen dat de vijver op zijn plaats blijft en niet kan beschadigen. Ook de grondwaterstand speelt een rol. Bij veel grondwater zal je altijd een pomp nodig hebben om normaal te kunnen werken.

 spreundel1

Aan de vijver zal ook onderhoud nodig zijn. Al is het maar de jaarlijkse verwijdering van plantaardig afval en sliblaag. Hierbij willen we natuurlijk zo weinig mogelijk verstoren. Dus zorg ervoor dat vijvergedeeltes waar veel onderhoud nodig zal zijn deze ook goed bereikbaar zijn. Tijdens de aanleg kun je structuren verwerken in de vijver waar je makkelijk op kan staan zonder de bodem al te zeer te verstoren. Ook het beplantingsschema kun je zo maken dat alle beplanting goed bereikbaar blijft voor snoeien en dergelijke. Zeker de groot groeiende soorten als gele lis of riet geven veel afval, maar ook waterlelies bijvoorbeeld.
Voor zover de aanleg en plaatsing van de vijver. Hierna komt meer het biologische aspect van de natuur- plantenvijver aan bod.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Mooi geschreven Bardo. Vanuit mijn vakgebied kan ik zeggen dat de meeste vijvers vergunningvrij geplaatst kunnen worden. Zij zijn immers een bouwwerk geen gebouw zijnde.

    Echter, je hebt wel een punt, sommige gemeenten kunnen in hunner bestemmingsplannen vage regeltjes hebben opgenomen die het bouwen van een vijver behoorlijk kunnen dwarsbomen!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App