Hier moet je zijn…

Het is geen geheim dat de noordelijke hobbyist enigzins achtergesteld werd in de voorbije jaren van het hobby bestaan. Voor de nodige shows moet deftig afgezakt worden naar de zachte G, de randstad of het Ruhrgebied. Zelfs Oldenzaal is voor de gemiddelde Groninger of Fries nog anderhalf uur tuffen. Nu echter, zijn wij aan de beurt en natuurlijk komt iedereen nu ook in alle solidariteit naar ons. Deelname is gratis, maar attentie is gegarandeerd voor de deelnemers die zo op een leuke laagdrempelige manier kunnen kennismaken met het showen en jureren van Koi. Over een kleine twee weken op 9 juni is het al zover. Inschrijven kan nog!

“Deelname is geheel gratis. Bovendien is er door onze sponsor “FB Koi & Products” nog een leuke attentie toegezegd voor alle deelnemers”

Het is de 2e keer dat de Nishikigoi Vereniging Nederland een mini Holland Koi Show organiseert. Vorig jaar werd dit met veel succes gedaan in Nijverdal, maar dit jaar zullen de zes variëteiten en drie sizes in Veendam worden gejureerd alwaar Kiëta Koi  de samenwerking met de vereniging is aangegaan om menig hobbyist van een geweldige dag te gaan voorzien. Toen Feyen, organisator Mini HKS, Regiocoordinator en HKS voor de NVN, legt helder uit wat de bedoeling is:

De Mini HKS heeft tot doel om mensen te enthousiasmeren om deel te nemen aan een koishow, waarin we uitleggen waarom een vis wel of niet in de prijzen is gevallen. Dit laatste hoor je namelijk nooit op andere shows. Op het terrein van Kiëta Koi te Veendam zal de vereniging 30 vats van 120 centimeter diameter opstellen, waar deelnemers die zich hebben ingeschreven, ’s morgens hun vissen in kunnen zetten. Deze deelnemers hebben zich van tevoren ingeschreven via mark@hollandkoishow.nl waarna zij een bewijs van deelname hebben gekregen. Thuis hebben deze deelnemers hun eigen vissen al een keer op de gevoelige plaat vastgelegd en deze samen met de afmeting en de variëteit door gemaild aan Mark. Hebben we in Arcen een hele dag de tijd nodig om alle vissen te benchen, hier dient het benchen door de deelnemers zelf gedaan te worden. Uiteraard hoeft u daar niet voor terug te schrikken, want als u het echt niet weet, kunt u uw foto gewoon even doormailen en dan zullen we samen met u de variëteit wel bepalen. Dit zijn de variëteiten waarin de Koi dienen te worden ingedeeld:

Kohaku (inclusief Doitsu en Tancho)
Sanke (inclusief Doitsu en Tancho)
Showa + Utsurimono (inclusief Doitsu en Tancho)
Kinginrin (alle vissen met GinRin, inclusief Doitsu)
Hikari (alle metalics, inclusief Doitsu)
-Kawarimono (alle overige variëteiten)

En de sizes zijn: Size 1: 15 t/m 30 cm Size 2: 31 t/m 45 cm Size 3 46 t/m 60 cm.

 

Als alle Koi om 9:30 uur binnen zijn, gaan geroutineerde NVN-ZNA juryleden de vissen jureren. Omdat dit toch een serieuze zaak is en misschien voor velen niet zo interessant (tijdens het jureren mag er niet met de juryleden worden gepraat) wordt er tegelijkertijd binnen een lezing gehouden over het jureren van Koi. De deelnemers en de bezoekers (de show staat natuurlijk open voor iedereen), kunnen hier horen en zien hoe de juryleden te werk gaan en waar op wordt gelet. Na de lezing mag het geleerde meteen in de praktijk worden gebracht want iedere deelnemer/bezoeker wordt uitgenodigd om zijn persoonlijke favoriet op een daarvoor bestemd papiertje in te vullen en in te leveren. En dat dit een serieuze zaak is blijkt wel uit het feit dat voor de door de deelnemers/bezoekers genomineerde winnaar een stoere beker is gereserveerd.

“De Mini HKS heeft tot doel om mensen te enthousiasmeren om deel te nemen aan een koishow, waarin we uitleggen waarom een vis wel of niet in de prijzen is gevallen”

’s Middags rond 13:00 zullen de juryleden een lezing geven waarin hun beoordelingen worden verklaard en waar de deelnemers en bezoekers vragen kunnen stellen over bepaalde koi. Tevens zal dan de prijsuitreiking plaatsvinden. Vanaf ongeveer 16:00 zal de debenching plaatsvinden. Dus heeft u altijd al eens willen weten waar u staat met de kwaliteit van uw Koi, schrijf dan snel in via mark@hollandkoishow.nl Voor de kosten hoeft u het namelijk niet te laten, want deelname is geheel gratis. Bovendien is er door onze sponsor “FB Koi & Products” nog een leuke attentie toegezegd voor alle deelnemers. De bekers worden gesponsord door “Domburg Sportprijzen Holland”. En alsof dat nog niet genoeg is kunt u bovendien na de show uw eigen showvat, tegen kostprijs overnemen.
Heeft u verdere vragen, stuur dan een mailtje naar info@hollandkoishow.nl en we zullen zorgen dat u snel een antwoord heeft of al uw brandende vragen.

Samenvattend:

Datum: Zondag 9 juni 2013

Locatie: Kiëta Koi, Ommelanderwijk 323, Veendam

Inschrijven: Mail naar mark@hollandkoishow.nl voorzien van foto’s deelnemende vissen, lengte en variëteit. De inschrijving is officieel al gestopt, maar er zijn nog enkele vats vrij en deelname is gratis!. Maximale lengte deelnemende vissen: 150 centimeter. Maximale grootte per vis: 60 centimeter. Maximaal aantal vissen per vat: 3. Eén vat per deelnemer. Uitsluitend voor leden/hobbyisten Nishikigoi Vereniging Nederland. Nieuw lid worden mag natuurlijk ook.

Inbrengen vissen: Voor 09:30

                                                                                                                  bron: http://kietakoi.nl/mini-hks-2013

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Engel Kromhout van der Meer on

  Dat belooft wat!
  Jammer dat ik er vanwege mijn vakantie niet bij kan zijn.
  Ik had graag de lange reis er voor over gehad.
  Succes voor degene die mee doet aan dit leuke festijn.

  Toch maar weer mooi van de NVN!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App