HatibaDodewaard is een klein dorpje in de gemeente Neder-Betuwe in het landelijke Gelderland. Er wonen ongeveer 4500 inwoners. Ondanks dat er relatief niet veel mensen wonen hebben zij wel een eigen treinstation, iets wat in mijn eigen dorp weggehaald is door de heren van de NS. Waar Dodewaard wel om bekend is, is de Kerncentrale Dodewaard welke sinds 1997 niet meer actief is en inmiddels gedeeltelijk is afgebroken. Waar Dodewaard tegenwoordig nog meer bekend om is,-eigenlijk moet ik zeggen bekender om is- dat is HatibaKoi!

Nu zitten wij op ongeveer 20 % nieuwe klanten extra die de zaak bezoeken.

Het Koibedrijf in Neder-Betuwe waar je de gemoedelijkheid krijgt die je in deze streek verwacht. Een startende Koidealer? Nee een oude rot in het vak. HatibaKoi wordt bestuurd door niemand minder dan Harry Barreveld, ook wel bekent onder de naam Harry B. op de diverse fora’s die Nederland rijk is. Omdat op eerste en tweede pinksterdag HatibaKoi geopend was wilde ik daar eens een kijkje nemen en een interview met Harry doen. Het was toch wel weer een aardig ritje zo naar Dodewaard van af IJmuiden maar na anderhalf uur sturen waren wij gearriveerd in het Betuwse. Ik zeg wij omdat mijn lieve vrouw gezellig mee ging, onze Bertha ging ook mee dus het gezin was compleet.

 

IMG_0065

Harry en Tilly

 

Bij aankomst werden wij al verwelkomd door Harry en Tilly, de vrouw van Harry, en naar binnen geloodst om een lekker bakkie te doen. Na de koffie dan toch enkele vragen aan Harry.

Engel: Harry bedankt dat je KoiQuestion een interview wil geven op deze traditioneel drukke dag. Jij hebt vorig jaar deze zaak (voorheen Sempai Koi) overgenomen en hebt er de nieuwe naam ” Hatibakoi” aan gegeven, wat betekent deze naam?

Harry: Ja, ik vind het ook leuk dat jij hier bent om mij te interviewen ik draag KoiQuestion dan ook een warm hart toe. Van de namen Harry, Tilly en Barreveld hebben wij de eerste twee letters genomen en daar hebben wij de naam voor onze zaak van gemaakt, niets Japans maar wel leuk zo vonden wij. En het klinkt toch wel Japans!

IMG_0067

Knappe Koi in de showbak

 

Engel: Wat is jouw leeftijd?

Harry: Ik wordt dit jaar 64 jaar ben nu dus nog even 63 jaar.

Engel: Ondanks dat je een respectabele leeftijd hebt duik je nog even als eigenaar in de Koi-dealerwereld. Je wist waar je aan begon en gaat dan open op een dag dat geen één Koizaak open is (1e kerstdag 2012) hoe is het eerste half jaar bevallen?

Harry: Wij zijn dik tevreden ondanks de weersomstandigheden. Je moet weten dat wij al bijna een maand geen voer verkopen, dit komt mede door het slechte weer. Echter doordat ik al langer bij het verkochte bedrijf gewerkt heb weet ik hoeveel de omzet en het aantal klanten in het verleden was. Nu zitten wij op ongeveer 20 % nieuwe klanten extra die de zaak bezoeken. Mede door de mond tot mond reclame hebben wij dit al bereikt. Uiteraard komt deze credit ook mijn lieve vrouw Tilly toe!

IMG_0074

De verkoopbakken maken een verzorgde indruk

 Bij aankomst werden wij al verwelkomd door Harry en Tilly

Engel: Wie kopen er Koi bij jou, ik bedoel welke Koiliefhebbers zie jij het meest in jouw winkel.

Harry: Het gros van de klanten zijn de beginnende met een relatief klein budget. Daarnaast wil ik ook van onze mooie jumbo’s af welke geregeld het Japanse water verruilen voor het water in Dodewaard. En ook daar vind ik gelukkig genoeg klanten voor.

Engel: in het verleden gaf je nog wel eens workshobs, zo ben ik jou tegen gekomen bij Koifactor in Hillegom, doe je dit nu nog steeds.

Harry: Ja dat deed ik regelmatig alleen doordat ik nu mijn eigen bedrijf heb doe ik het niet meer. Wel heb ik hier in de zaak ongeveer 4 a 5 keer per jaar een workshop en die worden dan ook goed bezocht.

IMG_0075

Koigerelateerde producten

 

Hier zie je de ruime verkoopruimte welke een keur aan Koi laat zien. Veel soorten voer of medicatie vind je hier niet laat staan veel filters, hierin verschilt HatibaKoi van de reguliere Koidealers. Echter wanneer je iets specifieks nodig hebt dan garandeert Harry dat het binnen enkele uren leverbaar is. Mits het wel om reguliere artikelen gaat. Harry werkt samen met andere Koidealers in de omgeving zodat zij allemaal niet gigantische voorraden hoeven in te slaan. De oplettende lezer ziet dat Harry als hobbyist zijn voermerk trouw gebleven is. Na nog een laatste bakkie zijn wij weer huiswaarts gekeerd, met een warm, gepassioneerd en lief Koiechtpaar achter ons latend.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Altijd gezellig bij Til en Harry… De moeite waard om eens langs te rijden! Koffie staat er altijd klaar!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App