De vissen liggen zelfs op de vloer

De vissen liggen zelfs op de vloer

In China is de goudvis niet zomaar een vis. Ten eerste is de goudvis verweven in de Chinese cultuur. Er bestaan schilderijen van meer dan 900 jaar oud met daarop goudvissen afgebeeld. Hieruit valt te concluderen dat de Chinezen al meer dan 900 jaar bezig zijn met het houden van goudvissen.

 

 

De zwarte vis wordt gehouden omdat deze de eigenaar beschermt tegen pech.

Een andere reden waarom de goudvis niet zomaar een vis is voor de Chinezen is dat de goudvis vele symbolische betekenissen heeft. Vroeger werden goudvissen in China alleen gehouden in boeddhistische kloosters of door mensen van adel. In China staat de goudvis symbool voor welvaart, rijkdom en geluk. Vanwege deze reden is de goudvis erg populair in China. Veel Chinezen hebben een aquarium of vijver met goudvissen in de hoop om hun kansen op rijkdom en geluk te verhogen. De meeste Chinese restaurants hebben om dezelfde reden een aquarium of ten minste een afbeelding of porseleinen figuur van een goudvis in hun restaurant staan. Vanuit traditie houden de Chinezen acht rode goudvissen en één zwarte goudvis bij elkaar. Ook op Chinese kunst is dit vaak te zien.

Chinese kunst met acht rode en één zwarte goudvis.

Chinese kunst met acht rode en één zwarte goudvis

De reden hiervan is dat deze combinatie van vissen voor meerdere dingen symbool staat. Ten eerste staat het getal acht symbool voor welvaart. De kleur rood staat symbool voor geluk en vrolijkheid. Om deze reden mag deze kleur nooit gedragen worden op Chinese begrafenissen. De zwarte vis wordt gehouden omdat deze de eigenaar beschermt tegen pech. Als een zwarte goudvis zonder een duidelijke reden overlijdt dan wordt aangenomen dat de vis het kwaad, dat bedoeld was voor de eigenaar, heeft opgenomen, waardoor de eigenaar aan het onheil ontsnapt. Het laatste wat de combinatie van de acht rode en één zwarte vissen symboliseert is het getal negen. In totaal worden er negen goudvissen gehouden of afgebeeld. Het getal negen is in de Chinese cultuur een krachtig getal welke staat voor hoogtepunt en voltooiing.

Vanuit traditie houden de Chinezen acht rode goudvissen en één zwarte goudvis bij elkaar.

De goudvis symboliseert dus een heleboel goeds. Naast de schoonheid van de goudviskweekvarianten verklaren de vele symbolen samen de populariteit van de goudvis in China.

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App