SONY DSCToen ik vorig jaar heel voorzichtig aankondigde dat we bij hobbyisten langs wilden komen, was Karel Boumans één van de eersten die reageerden. Ik kende Karel wel van de fora en van een eerdere versie van de Koiforum aankoopactie alleen kwam vorig jaar de Op de koffie serie nog niet van de grond. Toen we dit onderwerp dit jaar weer aanslingerden nam ik me voor dit jaar zeker eens bij Karel langs te gaan. Op 17 april was het zover.

“De een geeft 300 euro per maand uit in de kroeg, ik geef het liever uit aan mijn vissen.”

Karel blijkt al twintig jaar actief te zijn in de Koihobby. De huidige vijver staat er 6 jaar en is de vierde vijver van Karel, tenminste buiten… Ook in huis blijkt Karel de nodige bakken te hebben gehad. Tja, je hebt een hobby of niet… Aangekomen in de achtertuin wordt ik direct aangegaapt door talrijke Koi die door de ruit naar de buitenwereld kijken. In het prachtig heldere water komen de body’s en glans achter het glas heel mooi tot uiting.

SONY DSC

Body’s en glans komen mooi tot uiting achter het glas

Er is nog iets wat me direct opvalt. De vijverwand lijkt me redelijk dun te zijn, zeker gezien het feit dat de rand ruim een meter boven het terras staat. Ik ga er voor het gemak dus maar van uit dat hier 10cm dikke sandwichpanelen gebruikt zullen zijn. Niets is echter minder waar. De vijverwand is gemetseld met betonblokken van slechts 10cm dikte en er is geen gebruik gemaakt van versteviging in het metselwerk! Vanuit zijn werkervaring met polyester weet Karel echter prima wat dat kan hebben in deze situatie. De vijver is dan ook bekleed met twee lagen polyester en dat is sterk genoeg om de hoeveelheid water vast te houden.

SONY DSC

De grote Koi zijn stuk voor stuk handtam.

Aangekomen in de achtertuin wordt ik direct aangegaapt door talrijke Koi die door de ruit naar de buitenwereld kijken.

De vijver is dus gemetseld op een betonnen bodem waarin zich 3 drains bevinden. Twee van de drains zijn voorzien van zelf gebouwde beluchting. Het Koipaleis heeft een diepte van 3 meter(!) en een totale inhoud van 40 kuub. Een totaal van 36 Koi en 3 lepelsteuren zijn de bewoners van deze watermassa.

SONY DSC

Een zelfgebouwde trommel

SONY DSC

3 bodemdrains en de skimmer vormen de aanvoer van de filterlijn

Om de waterkwaliteit te waarborgen heeft Karel de beschikking over diverse systemen. Een ozon-installatie om het water te ontdoen van kleurstoffen, een zelfgebouwd trommelfilter en een zelfgebouwd beadfilter zorgen samen voor kraakhelder water met zeer gezonde waterwaardes. Een gedeelte van het gefilterde water wordt via een reinigbaar plantenfilter teruggevoerd naar de vijver. De rest van het gefilterde water wordt via doorvoeren terug de vijver in gepompt door 3 pompen die elk 20 kuub/uur leveren. Een warmtepompinstallatie zorgt er verder voor dat de temperatuur op peil gehouden wordt. Het brengt wat kosten met zich mee maar dan heb je ook wat, of zoals Karel zegt: “De een geeft 300 euro per maand uit in de kroeg, ik geef het liever uit aan mijn vissen.”

SONY DSC

Wie wordt de volgende die zijn hobby met ons wil delen?

Het was weer een mooi bezoekje aan een bevlogen Koi-hobbyist. Mooi om met iemand te praten die al zo’n tien jaar langer in de hobby zit dan ikzelf. Over hoe anders het vroeger allemaal ging, het zelf bouwen van materialen, het veranderen van de markt enzovoort.

 

 

Reacties

3 reacties

  1. ziet er mooi uit alleen wat zuinig met foto’s had er wel meer van willen zien, maar als nog bedankt voor de info

  2. Bedanktvoor t delun Karel. Maar 3 meter diep? Heeft dat voordelen anders dan liters pakken?

    groeten

  3. Mooie vijver! Buiten meer water is het volgens mij ook goed voor de spiermassa die 3 meter diepte. Zo’n raam blijft geweldig!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App