HansFluksDe ontwikkeling en de groei van onze Koi zijn sterk afhankelijk van een goede voerfrequentie. Voor de werkende Koi-hobbyist is het echter niet te doen om elke dag een aantal porties voer in de vijver te gooien. Een goedwerkende voerautomaat biedt dan uitkomst. Ze zijn er in diverse soorten, maten en prijsklassen. Ook de zelfbouw apparaten zie je af en toe voorbijkomen. Hans Fluks is een hobbyist die ook een voerautomaat gebouwd heeft. Simpel, goedkoop en doeltreffend.

Het is ook leuk om te zien dat zelfs een oranje zeelt het kunstje met het kraaltje doorheeft

Jeroen: Hans, allereerst dank voor het feit dat je je verhaal over deze zelfbouw-automaat met ons wil delen.

Hans: Geen dank Jeroen, ik was verrast dat jullie hier aandacht aan wilden geven. Dat vind ik wel erg leuk.

Jeroen: Dat is ook juist wat onze lezers leuk vinden. Dit soort dingen is nu echt wat de hobby voor velen zo leuk en interessant maakt. Het delen van dit soort ervaringen zorgt weer voor nieuwe ervaringen en inzichten. Je ziet zo ook wel meer zelfbouw voerautomaten voorbij komen op het internet. Hoe kom je erbij om voor deze hele simpele uitvoering te kiezen?

Hans: Ik ben ooit begonnen met zo’n babyfles waar ik voer in deed. De Koi konden daar mooi mee spelen om het eten te bemachtigen. Het nadeel daarvan was dat het voer in de speen nat werd. Daar ben ik mee gestopt maar ik wilde wel iets anders. Ik zag toen in een topic op het NVN-forum een dergelijke automaat uitgevoerd in een PVC-pijp en dacht dat dat met een fles ook moest kunnen. Ik ben ermee aan de slag gegaan en dit is het resultaat. Het moest voor mij vooral een simpele manier zijn om “bij te voeren”.

Jeroen: Kun je bij de foto’s uitleg geven over de verschillende “productiestappen”?

Hans: Ik heb zelf een kleine Spa-fles gebruikt en een kleine trechter. Verder heb je een boutje nodig, een moertje, een stukje touw, een post-elastiek en een kraaltje. Je boort een gat in de bodem van het flesje. Je maakt het touwtje en het elastiek vast aan de moer. Met een ijzerdraadje trek je het elastiek en één van de uiteinden van het touw door de trechter en vervolgens trek je ze door de flesbodem. Het elastiek en het touwtje sla je om het boutje dat als vergrendeling dient. Hierbij bepaal je met je touwlengte in de fles de maximale lengte die de trechter mag zakken bij elke ruk van de Koi. Aan het andere uiteinde van het touwtje knoop je een gladde kraal die op het wateroppervlak komt te drijven.

Flesvoeding02

De benodigdheden

Flesvoeding06

Het moertje dat de trechter op zijn plaats houdt

 Flesvoeding04

Flesvoeding03

Het resultaat

Jeroen: Ben je niet bang dat de vissen hun bek openhalen aan het touw met de kraal?

Hans: Nee daar ben ik niet bang voor. Koi zijn van huis uit wroetende vissen en de bek is daarbij hun gereedschap. Die is sterk genoeg om dit aan te kunnen.

Jeroen: Heb je de fles nu standaard bij de vijver hangen als voerautomaat?

Hans: Nee, ik hang hem af en toe op om bij te voeren. Het is leuk om te zien hoe ze dan spelen met het kraaltje en zowat over elkaar heen vliegen om het voer op te eten. Het is ook leuk om te zien dat zelfs een oranje zeelt het kunstje met het kraaltje doorheeft.

Simpel, goedkoop en doeltreffend

Jeroen: Heb je een indicatie van de hoeveelheid voer die per dag uit de fles gegeten wordt?

Hans: Ik doe er nu steeds zo’n 30 gram voer in, zoals gezegd, alleen om wat bij te voeren. Als ik een grotere uitvoering zou hebben en die constant bij de vijver zou hangen dan blijven ze eten. In een periode waarbij het filter nog niet volledig zijn werk doet kan dat schadelijk zijn. Je weet dan namelijk echt niet hoeveel voer ze pakken. Een voordeel is wel dat alles wat er uit de fles komt ook direct wordt opgegeten. Er verdwijnt niets in de skimmer.

Jeroen: Zijn er nog punten die je zou kunnen verbeteren?

Hans: Ja, verbetermogelijkheden zijn er altijd wel. Ik heb nu namelijk in de zijwand van de fles een gat gemaakt waardoor ik de fles kan vullen met voer. Daardoor is de fles verzwakt en door de kracht van de vissen wil die nog wel eens dubbel slaan. Misschien dat een volgende versie toch weer iets aangepast wordt.

Jeroen: Hans, nogmaals bedankt dat je dit met ons wilde delen en dat je je foto’s en filmpje beschikbaar hebt gesteld. Ik ben benieuwd hoeveel mensen je voorbeeld gaan volgen.

Hans: Ik vond het leuk om te doen.

UPDATE! 16 juni 2015

Zondagavond werd Koiquestion benaderd door Hans Fluks: Hij heeft een video geschoten van de zeelt die zich de korrels goed laat smaken. Dit slimme visje heeft de “truc” goed door en hij wilde dit filmpje ons uiteraard niet onthouden!

ENJOY:

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

  1. Mooi om te zien dat de vissen het gelijk door hebben! Wat een paar Euro aan materiaal voor veel Koi plezier kunnen zorgen. Leuk om te zien!

  2. weer een leuk informatief stukje Jeroen,
    en heel mooi om te zien hoe doeltreffend je met een paar simpele materialen iets nuttigs kunt maken voor de koi.
    ga er zelf ook een maken,
    maar doe dat in juni bij Hans thuis,
    haha de hand van de meester aan het werk zien 😉

    erg leuk Hans die voerautomaat, en zeker erg leuk om het hier ook te lezen. 😉

  3. Bas van der Hulst on

    Leuk stukje Jeroen en ook het idee is erg grappig Hans om de hele dag een beetje bij te voeren en de Koi lekker bezig te houden…
    Deze zomer ook maar eens proberen!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App