Poriestructuur1Op de Interkoi 2013 presenteerde Pondovit een nieuwe filtertechniek binnen de koihobby, genaamd ultrafiltratie onder de merknaam Memclear ultrafiltration system. In twee artikelen zal ik de werking van dit systeem uit gaan leggen. Ultrafiltratie is een filtertechniek waarbij met behulp van ‘water doorlaatbare rietjes’ water kan worden ontdaan van verontreinigingen tussen de 0,1 en de 0,001 micrometer.

Deze techniek wordt al jaren toegepast binnen de waterbehandeling en vindt nu dus ook een toepassing binnen de koihobby.

Ieder ‘rietje’ is in feite een membraan, waarbij water van de buitenkant naar de binnenkant van het rietje kan worden geperst of gezogen om schoon water te bekomen.

Spaghettifilter Poriestructuur2

Rechts zie je een detailopname van de poriestructuur. Deze techniek wordt al jaren toegepast binnen de waterbehandeling en vindt nu dus ook een toepassing binnen de koihobby. De membranen welke in dit product worden gebruikt zijn holle vezel membranen. Ieder rietje wordt van buiten naar binnen bedreven, de zogenaamde ‘outside – in’ configuratie. Hierbij wordt middels onderdruk water van buiten door het rietje naar binnen gezogen, waarbij verontreinigingen groter dan 0,2 micrometer aan de buitenkant van het rietje achterblijven.

 Filterenspoelen

Naarmate meer water het rietje passeert, zal meer vervuiling zich om het rietje ophopen. Hierdoor neemt de waterdoorlaatbaarheid van het rietje af en neemt de weerstand over het rietje toe. Indien de zuigkracht om water door het rietje te halen te hoog wordt, dient het rietje te worden gespoeld. Dit noemt men spoelen op drukval over het membraan. Tijdens het terugspoelen wordt de waterstroom door het rietje tijdelijk omgekeerd, waardoor het vuillaagje van het membraan af wordt geblazen. Het membraan wordt gespoeld met gefilterd water gecombineerd met lucht. Het waswater wordt vervolgens op het riool geloosd.

 Filterpakket

De membraanmodule bestaat uit een centrale buis, waaraan alle kleine membraanrietjes zijn aangesloten. Het gezuiverde water verzamelt zich via de vele aangesloten membraanrietjes in de verzamelbuis van de membraanmodule. De membraanrietjes zijn om deze verzamelbuis gewikkeld, zoals te zien is aan de module die ik hierboven in m`n handen heb.

Iedere membraanmodule is voorzien van een huls om membraanschade van mechanische aard te voorkomen. Ook dient een voorfilter om deze reden te worden geïnstalleerd De fabrikant beveelt een membraanmodule per 5 kubieke meter vijverinhoud aan. Via een leidingstelsel kunnen meerdere modules gedompeld in het filter worden geplaatst. Er is sprake van de zogenaamde ‘submergde’ configuratie. De zuigzijde van een centrifugaalpomp wordt dan op dit leidingstelsel aangesloten. Het filter wordt dus op onderdruk bedreven.

In deel 2 zal ik in gaan op de biologische zuivering van een filtersysteem met ultrafiltration.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Interessante techniek, maar bij het zien en lezen van het artikel rijzen er bij mij ook gelijk vraagtekens op. Waar plaats je een dergelijk filter en hoe krijg je het op een simpele praktisch toepasbare manier voor elkaar om het spaghettifilter schoon te spoelen? En je zal wel aardig wat druk nodig moeten hebben, is het niet?

    Gr,

    Bram

  2. Bas van der Hulst on

    Bij dat spoelen plaats ik inderdaad ook mijn vraagtekens Bram… Ik zie een scenario van zelfaanzuigende en stroomverslindende pompen voor me.

    Daarnaast ben ik ook benieuwd of de membraammodules periodiek vervangen dienen te worden (net als bij RO-systemen) of dat deze lange tijd meegaan?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App