5 mei, helaas slechts om de vijf jaar een nationale feestdag in Nederland, is dat wel ieder jaar in Japan. De dag staat er echter niet voor bevrijding, maar is wel sterk gerelateerd aan de Koi, jawel echt! In plaats van de nationale vlag wordt in Japan de Koi No Bori gehesen…

Tango no sekku is de oorspronkelijke naam voor deze jongensdag, die inmiddels – vanuit politiek standpunt – is verworden tot kinderdag – kodomo no hi – om ook de kleine meiden niet tekort te doen. De traditie geeft een kleurrijk straatbeeld als gezinnen met zonen een koi no bori uithangen. Deze karpervormige wimpels in de wildste kleuren tonen trots jegens de buren over hun opgroeiend kroost en men viert deze dag de wens dat hun zonen mogen opgroeien tot sterke onbevreesde mannen.

‘Stel je voor dat je het gedecoreerde uniform van je opa uit de 1e of 2e W.O. trots op zou tuigen in de kamer’

Ook binnenshuis wordt dat gevierd en grote poppen worden deze dag dan ook traditioneel aangekleed met de ware harnassen en helmen van vroegere strijders. Deze typische helmen noemt men ook wel Kabuto zoals ook de gelijknamige Kabuto Koi – In Nederland veel bekender als de Ghost Koi – ogenschijnlijk een zwarte helm lijkt te dragen door het typische patroon.

Het trots tentoon stellen van deze strijdgewaden van de Samoerai kan toch ook niet anders dan inspirerend zijn. Het gebruik laat zich dan ook herleiden tot aan de tijd van deze alom bekende Japanse vaderland strijders en op dat punt komen we toch weer binnen bereik van onze 5 mei viering. Stel je voor dat wij dit zouden doen en dat je het gedecoreerde uniform dat je opa droeg tijdens de eerste of tweede wereldoorlog voorzien van alle franjes eens per jaar trots zou laten zien. Helemaal zo gek niet toch.

De Koi no bori is inmiddels een populaire merchandising product geworden en wordt verwerkt in vele populistische uitingen zoals de sportschoentjes als hierboven getoond.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Leuke en interessante informatie Tiebo. We leren steeds meer over de Japanse cultuur en traditie. Bedankt.Groeten uit Ore!

  2. Graag gedaan Henk,

    Mooi dat je ons ook tijdens een vakantie volgt. ben je dan niet terug dit weekend om de Koi Show te bezoeken dit weekend in Rijswijk?

    Groeten vanaf de post Winschoten 😉

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App