De archieven van KoiQuestion raken aardig gevuld. Een behoorlijke verzameling auteurs heeft er de afgelopen jaren, door het delen van hun kennis en ervaring, voor gezorgd dat jij als Koi-hobbyist je kennis en ervaring op een hoger plan hebt kunnen brengen. Een mooie reden voor ons om af en toe eens in het archief te duiken en zo’n oude blog opnieuw te plaatsen. In het eerste deel van deze nieuwe serie plaatsen we “De opkomst van sumi” een blog die Jos Aben publiceerde op 18 december 2009.

 

Bij het beoordelen is het zaak om te kijken naar de witte delen en of hier schubben zichtbaar zijn die op de buitenste randen een wazig tot licht grijze tint vertonen.

Sumi op laten komen of beïnvloeden geschiedt het beste in een binnenverblijf. In een binnenverblijf kan het Sumi ook veel gemakkelijker worden voorspeld voor de toekomstige ontwikkeling. Wanneer Showa bijvoorbeeld binnen gehouden wordt, zal het zwart zeer veel sneller en beter doorkomen. Dit is ook een reden waarom veel showvissen een tijd binnen worden geplaatst om het Sumi als het ware te laten rijpen. Dit is naar alle waarschijnlijkheid ook gebeurd met de Showa van Yamatoya die de Grand Champion titel pakte op de All Japan Koi Show in 2009.

Hetzelfde pas ik bijvoorbeeld ook met Kumonryu toe. Wanneer deze ineens al het zwart verliezen (in de buitenvijver) zet ik de vis meteen naar een binnenverblijf. In de meeste gevallen komt dan gewoon het zwart weer terug. Op het moment dat de vis dan weer zijn zwart terug heeft gekregen zet ik hem weer in een buitenvijver. Vaak komt er dan overigens ook zwart op plekken bij die voorheen geen zwart hadden. Voor wat betreft het opkomen van Sumi kijk ik altijd eerst naar de buitenste randen van de schubben. Als deze randen grijs zwart zijn, zal de schub deze tendens volgen en helemaal zwart inkleuren. Eerst wordt dan de aanzet donkerder en daarna volgt de rest van de schub. Toen ik dit voor het eerst ontdekte en opschreef ging ik hier ook veel meer op letten.

Om iets meer zekerheid te hebben aangaande het opkomen van zwart op de kop, zijn er bepaalde punten waarop gelet kan worden.

Nu, na dit al enkele jaren toegepast te hebben, is dit meer regel als uitzondering geworden in het selecteren en ook aanhouden van de vissen. Om iets meer zekerheid te hebben of er nog Sumi gaat komen en om de kwaliteit van het Sumi redelijk tot goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Bij het beoordelen is het zaak om te kijken naar de witte delen en of hier schubben zichtbaar zijn die op de buitenste randen een wazig tot licht grijze tint vertonen. Als vissen langer binnen zitten en er vanaf het begin nauwelijks of geen zwart bijkomt, of als het zwart niet dieper wordt, zijn dit voor mij vissen met een mindere kwaliteit Sumi. Dit is niet altijd het geval, maar wel zeer, zeer vaak.

De volgende vier foto’s tonen duidelijk de opkomst van het zwart bij de Showa.

De eerste foto toont iets van een zachte waas aan de schubranden op de linkerkant. Op de tweede foto zijn deze schubranden al mooi afgetekend met zwart grijze randjes. Kijk je nu naar de derde foto, dan is de schubaanzet al vol ingekleurd en dit op de vierde foto ook verder doorzet. Om iets meer zekerheid te hebben aangaande het opkomen van zwart op de kop, zijn er bepaalde punten waarop gelet kan worden. Dit geldt ook voor het wel of niet opkomen van Motoguro. De borstvinnen van de eerste en vierde foto laten zien dat er Motoguro aan het opkomen is. Ook voor dit opkomende Motoguro zijn er bepaalde punten om iets meer zekerheid te hebben in de voorspelling of het wel of niet opkomt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App