TonJanssensIn het kader van de serie “Op de koffie bij” ben ik op bezoek gegaan bij Ton Janssens. Hij woont in Almere, dus ik mocht weer even sturen. Almere is een nog niet zo oude stad, maar heeft toch 195.000 inwoners, een respectabel aantal waardoor Almere tot de tien grootste gemeenten van Nederland behoort. In 1976 werden de eerste woningen betrokken en ondertussen heeft Ton zich daar ook bij gevoegd met zijn gezin. Na een hartelijk ontvangst van Ton en zijn charmante vrouw ging tijdens de koffie het gesprek toch echt langzaam richting de gezamelijke hobby: Koi. Juist, want waar kan ik anders over praten, gelukkig zat er nog een Koi Kichi tegenover mij dus dat kwam mooi uit.

“Lekker mijn gedachten laten varen en weg te mijmeren bij mijn eetmonsters”

En zo kwam ik op een goed vijvergesprek met Ton. Ik vroeg Ton eerst maar eens sinds wanneer ben hij aan het vijveren is, en dan met name Koi?

Ton: “Mijn eerste serieuze vijver was 20 jaar geleden deze was 2 hele kuubs met een filter in het water. Mijn eerste echte grote was er een van 20 m3.”

IMG_0020 - kopie

De vijver van Ton ligt er mooi bij in de zon

Engel: “Wat vind jij het leukst aan de Koihobby?”

Ton: ” ’s Morgens een bakkie doen bij de vijver en dan genieten. Lekker mijn gedachten laten varen en weg te mijmeren bij mijn eetmonsters. En kijken naar de Tossaitjes, echt geweldig vind ik dat. Ik heb er nu een paar in mijn 4 kuub quarantainebak zitten, wil je ze zien?”

Meteen maar eens even kijken, en wat zag ik? Ja hoor de KikaKoi welke Ton 13 april gehaald had bij Daruma Koi te Andelst.

IMG_0035

De opgroeifaciliteit voor de Tosai

Op de vraag hoe filter je, kreeg ik de indruk dat Ton een filterwinkel heeft…..

Ton denkt over dit soort zaken goed na!

Ton: “ultrabead 140 en big-meerkamer filter 5 kamer en bakkie shower 2 meter breed welke alleen in de zomer werkt, een plantenfilter, uv met ozon deze werkt weinig.” En dat in één adem verteld!Het had wel wat toelichting nodig, want zijn Ultrabead gaat er uit omdat volgens Ton het proces niet echt gevolgd kan worden en met zo’n grote pomp welke toch echt nodig is wordt de elektriciteitleverancier behoorlijk gespekt. Verder blijf ik dus filteren met mijn Bigkamer filter en de Bakkishower in combinatie met mijn plantenfilter, wat een oude vijver is geweest!

Ik zeg ja dat zie ik helemaal voor mij; op het moment dat jij de rekening krijgt komt eerst de fanfare twee keer door jouw straat om vervolgens de rekening neer te leggen.

IMG_0021

Deze Beadfilter heeft zijn langste tijd gehad in Almere.

IMG_0024

Het plantenfilter.

Het plantenfilter, welke vooral in de zomer een mooi beeld geeft, wordt gevoed vanuit de skimmer en gaat retour naar de vijver via de Bakki Shower, je begrijpt het al, Ton denkt over dit soort zaken goed na!

IMG_0034

De schakel tussen plantenfilter en de vijver

Engel: Welke Koi variëteit spreekt jou het meest aan?

Ton: Vroeger was ik gek van Showa en Sanke nu hang ik meer aan eenkleurige zoals Karachi, Mukashi Ogon, Kigoi en Yamabuki Ogon.

IMG_0029

Een mooie mix van Gosanke en éénkleurigen

Engel: Was het moeilijk om jouw vijver aan te leggen, Almere zit ongeveer 2 tot 5 meter onder de zeespiegel?

Ton: nou dat ging niet zo makkelijk want ik heb het door een aannemer laten doen en deze heeft zich niet zo goed aan de afspraken gehouden, maar ja uiteindelijk ben ik tevreden met mijn vijver van 1.90 m diep 2.5 m breed 11m lang toch goed voor een kleine 52 m³!

Engel: Je zei net dat je nu 20 jaar vijvert met Koi, heb je soms niet de neiging om te zeggen ik stop met de hele heisa? Ik kan mij dat wel eens voorstellen dat mensen zo denken, met name wanneer dingen niet zo lekker gaan zoals ze behoren te gaan.

Ton: Ja je omschrijft het goed, ik heb inderdaad wel eens op het punt gestaan met de gedachte, ik stop en verkoop de hele reutemeteut. Dan kijk ik in mijn vijver en zie ik “Dikkie Dik” de Kigoi haar baantjes trekken, die ik als super klein Tosai van mijn dochter gekregen heb en dan weet ik weer waar ik het voor doe.

IMG_0032

Dag Dikkie Dik, tot de volgende keer

En Koi Kichi als ik ben, zeg ik ja wanneer je er dan nog mee durft te stoppen en “Dikkie Dik” weg doet, dan kun je, je dochter nooit meer onder de ogen komen. Hiermee besluit ik mijn “Op de Koffie bij” deze keer bij Ton Janssens met een groet en dank voor de heerlijke koffie.

Ton het was voor mij erg leuk om jou op deze manier te leren kennen! Wilt u ook eens iemand van het KoiQuestion-team “Op de Koffie bij” hebben mail ons en wij maken een afspraak.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

11 reacties

 1. Ton Janssens on

  P.s Dikkie Dik is een Kigoi 🙂 was heel gezellig Engel. Altijd leuk een beetje over Koi babbelen..

 2. Mis toch wel een duidelijk plaatje van de mooie
  Momotaro Showa die Ton heeft zwemmen 😉
  Mischien binnenkort weer eens in Arendonk?!

  Groeten Jack.

 3. Hallo Ton, het koivirus geraak je nooit meer kwijt. Veel plezier met jou mooie collectie, laat de zomer maar komen.

 4. @Jack.. Ik denk dat ik weet welke jij bedoelt maar die is helaas hemelen…. @Tiebo altijd welkom… @Marcel inderdaad laat maar komen die zomer en het is inderdaad bijna onmogelijk om van dat virus af te komen 🙂

 5. Goed verhaal .en het filteren met een meerkamer filter bakki shower en platenvijver ben ik ook voor.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App