Shiro UtsuriHet Koiseizoen is weer begonnen en dat is weer te merken in mijn portemonnee. Met in het achterhoofd de plannen voor de bouw van een nieuwe vijver (najaar 2014 hoop ik) had ik me voorgenomen dit jaar alleen mee te doen met de aankoopactie van Koiforum en KoiKichiWorld. Een Shiro Utsuri van Okawa moest het totaal aan nieuwe aanwas zijn, maar dat lukte niet helemaal. Naast een Matsue Kohaku – ook uit Ridderkerk- kwam er bij de verlotingsdag van de KikaKataCup nóg een Okawa Shiro Utsuri bij en hiermee dient zich de ideale gelegenheid aan om de twee Shiro te volgen in hun ontwikkeling.

“Handpick selecteren brengt nou eenmaal ook een ander prijskaartje met zich mee”

Okawakoppen

De koppen

Beiden zijn dus van Okawa en beiden zijn even oud. De lengte komt bij beiden redelijk overeen. Het visje uit Ridderkerk is met 22cm slechts 1cm kleiner dan die uit Andelst. Kwalitatief lijken de twee allebei dik in orde. Het shiroji (wit) en het teri (glans) zijn bij beiden zeer goed. De lichaamsbouw is bij allebei ook netjes voor de lengte. De Daruma Okawa lijkt me op basis van die bouw een mannetje te zijn en de KoiKichiWorld Okawa lijkt me een meer vrouwelijke bouw te hebben.

Okawa1

Een mannetje en een vrouwtje?

Het geschatte geslacht is niet het enige belangrijke verschil. Een ander gegeven dat het interessant maakt deze vissen te vergelijken is de bedrijfsfilosofie van beide Koizaken. Tjaard zoekt zijn vissen persoonlijk uit bij de kweker om zo de kans op hoge kwaliteit in eigen hand te hebben. Raymond heeft een partij high quality geïmporteerd. Dit verschil heeft als resultaat dat het percentage hele goede vissen bij KoiKichiWorld waarschijnlijk hoger zal liggen dan bij Daruma maar het handpick selecteren brengt nou eenmaal ook een ander prijskaartje met zich mee.

Okawa2

Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling en jij?

Op de getoonde fotocollages is de linker Shiro de goedkopere vis van Daruma Koi en de rechter komt dus van KoiKichiWorld. Ik hoop van beiden dat ze zich heel goed gaan ontwikkelen en ik ga jullie meenemen in die ontwikkeling.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

7 reacties

 1. Ik ben ook nu al erg nieuwschierig naar de ontwikkeling van deze twee Koi en ook in relatie tot elkaar. Houd ze nat Jeroen, dan komt het goed! :p

 2. ik ben ook heel benieuwd,
  de shiro van Raymond is gezien prijs kwaliteit verhouding,
  een zeer goede vis, zowel de body alsook de huidkwaliteit
  is bij deze goed te noemen.

  helaas heb ik de andere niet in het echie aanschouwd,
  maar ook deze zit qua bouw heel goed toch lijkt het shiroji van de vis andelst witter dan die uit ridderkerk maar goed dit kan ook aan de foto liggen, ik ben benieuwd en hoop dat
  beide vissen goed ontwikkelen,

  😉

 3. Jeroen Van Gaalen on

  Leuk die enthousiaste reacties. Over een maand volgt de eerste update.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App