BrunoWijmanBonsai

Bron: www.brunowijman.nl

Twee weken geleden was ik weer eens op de clubdag van onze Bonsaivereniging in Haarlem. Speciaal voor deze dag was Bruno Wijman uitgenodigd, hij is internationaal bekend in de Bonsaiwereld, zoiets als een Bonsai Kichi! Dat Bruno kennis van zaken heeft dat moge duidelijk zijn dus ik hing aan zijn lippen. Hij was uitgenodigd om op onze praktijkdag zijn kennis met ons te delen. Iets wat hij graag en met verve deed.

 

 

 

wanneer je te veel wortel hebt in verhouding met de takken dan zal de boom hoge bloeddruk krijgen

Mijn Larix die al behoorlijk lang in een pot zat mocht zijn eerste stappen zetten in het “kleine” leven van Bonsai.

IMG_0750

Je ziet dat deze Larix in een pot zit welke niets met een Bonsai te maken heeft. Tevens kun je ook zien dat er veel kruinen in zijn takken zitten welke eerst weg moeten geknipt worden om later te bepalen welke kant je hem op wil laten groeien.

Hier komt Bruno Wijman in beeld want hij geeft je raad en laat je zien waar en hoe je de Larix knippen moet, dit is echt geen gemakkelijke klus omdat je door de naalden de Bonsai in de boom niet kunt zien. Daarnaast moet de wortelkluit ook ingekort worden. Een handvat hierbij is, wanneer je de helft van de boom wegknipt moet de wortelkluit ook met de helft ingekort worden. Dit is nodig omdat er anders geen verhouding is in wortel en boom. Want wanneer je te veel wortel hebt in verhouding met de takken dan zal de boom hoge bloeddruk krijgen.

Het is de bedoeling dat je vandaag bepaalt welke vorm je in gedachten hebt met jouw boom over 10 á 12 jaar

Wat ik hiermee bedoel is het volgende; de boom die te veel wortels heeft zal TE gemakkelijk voedsel krijgen dit gaat dan te snel. Het is net als bij een mens, wanneer zijn bloed ook te snel gaat dan krijgt hij verhoogde bloeddruk, met alle gevolgen van dien. Bij de boom is dit ook het geval. Om die reden moet de wortelkluit dus altijd in verhouding zijn met de overgebleven boom.

IMG_0770

Hier heb ik de boom grof gesnoeid en van zijn “kruinen” ontdaan. De wortelkluit is nog niet in verhouding. Eerst moet ik de aarde wegharken tussen de wortels door. Pas daarna mag hij in zijn nieuwe schaal/pot. Ik mocht de boom alleen maar snoeien en van aarde ontdoen. Normaal ga je de boom ook nog met ijzerdraad begeleiden om zijn groeirichting te bepalen. Omdat er uiteindelijk zo zwaar op het leven van de boom wordt ingehakt mag het “opbinden” voor de groeirichting nog niet, dit is iets wat ik aan het einde van dit groei seizoen mag doen. Zo begrijp je ook beter dat het creëren van een Bonsai iets is van jaren en jaren. Het is de bedoeling dat je vandaag bepaalt welke vorm je in gedachten hebt met jouw boom over 10 á 12 jaar. Ja je leest het goed 10 á 12 jaar. Dit betekent dat mijn boom pas gereed is op mijn 67e jaar, zo ongeveer 10 jaar voor mijn pensioen!

IMG_0785

In ieder geval is dit het resultaat tot nu! Ik heb de takken gecontroleerd en gevoeld en gezien dat de naalden niet loslaten, dus ik heb goede hoop dat de Larix aanslaat! Joepie dus, ofwel  わーい 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Hoi Aros,

    Dit is geheel de bedoeling! Hij moet namelijk later op een tefeltje met een hogere pot. dan is het de bedoeling dat de lange tak langer dan de pot wordt en de kruin boven in nog wat doorgroeit met enkele lagen. Uiteraard in verhouding. Zoals gezegd kon ik de Larix niet nog meer leed aandoen door hem te binden en naar beneden te duwen/dwingen.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App