PatrickThumbVrijwilligerswerk, een ding dat ik mezelf niet zomaar zag doen. Waarom zou ik gaan werken voor niks? Vroeg ik me dan af. In feite ben ik nu compleet de andere kant op geslagen, want wat je ervoor terugkrijgt is niet in een uurloon uit te drukken. Gezelligheid, mooie discussies en het feit dat je iets voor elkaar kunt betekenen. Belangrijke zaken die zeker in deze lastige tijd niet altijd de boventoon kunnen voeren. Vrijwilligerswerk is zeker in de medische en sociale sectoren van enorme waarde. Dit is ook het geval in het koiwereldje. Een koishow komt namelijk niet vanzelf van de grond, daar zijn een boel welwillende karakters voor nodig.

Via vrijwilligerswerk ontmoet je nieuwe mensen, doe je vriendschappen op en zie je oude bekenden terug

Mijn eerste ervaring met het vrijwilligersgebeuren deed ik op tijdens de eerste officiële editie van de Euregio Koishow. Aangezien ik m`n koi had meegenomen leek het me wel zo verstandig deze de hele dag in de gaten te kunnen houden. Nu is de hele dag naast zo`n showvaatje staan erg eentonig, dus besloot ik mijn steentje bij te dragen. Ieder jaar kom ik weer terug, waarbij ik met name de monitoring van de waterkwaliteit voor m`n rekening neem en natuurlijk de hele dag kan genieten van al het moois dat onder m`n neus rondzwemt. Daarnaast is het natuurlijk niet allemaal vrijheid blijheid. Ook wanneer het regent dient het hele gebeuren goed in de gaten te worden gehouden. Een warme kop koffie en de kameraadschap van je lotgenoten houdt het moraal op zulke momenten hoog. Koi kunnen immers ook tijdens een regenbuitje uit de vaten springen, of zijn er toch altijd wel een aantal bezoekers die de drang om de vissen te aaien niet kunnen weerstaan. Deze probeer ik dan streng, maar toch op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is.

Patrick01

Gezellig samenwerken met gelijkgestemden

Iedereen heeft zo zijn taken, aangezien de één toch wat meer met water heeft dan elektronica of juist andersom. De taakverdeling staat nooit echt vast, iedereen komt in de loop van de werkzaamheden altijd wel op de taak terecht die het beste bij hem of haar past, maar draait ook zeker de hand niet om voor andere werkzaamheden. Dit maakt het werk stukken aangenamer en afwisselend.

Patrick02

Een enthousiast team

Iedereen heeft zo zijn taken

Via vrijwilligerswerk ontmoet je nieuwe mensen, doe je vriendschappen op en zie je oude bekenden terug die je normaliter niet zo snel tegenkomt. Zie jij het bovenstaande ook als een leuke aanvulling van de koihobby? De eerstkomende show in Nederland is de All European Shinkokai Koishow welke wordt gehouden op 10, 11 en 12 mei in de Broodfabriek te Rijswijk. Ook voor de Euregio Koishow (ja, ik moet ook even reclame maken voor de Tukker show) zoekt Koiclub Nederland nog vrijwilligers.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Leuk artikel Patrick. Vrijwilligers zijn zo belangrijk. Dat kan nooit te veel benadrukt worden.

 2. Hallo Patrick.

  Leuk stukje waar ik me helemaal in kan vinden en zie je weer op de show in oldenzaal. Maken we er weer iets moois van.

 3. Hallo patrick,

  Je hebt precies verwoord waarom wij als vrijwilligers elk jaar weer staan te trappelen om een koishow op te bouwen. Tot over een paar weken.

  Gr.

  Patrick

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App