bram sanke thumbHet valt niet altijd mee om deze twee variëteiten uit elkaar te kunnen houden. Wanneer spreken we nu eigenlijk over een Sanke of juist een Showa? Een leuk voorbeeld welke we hier kunnen bekijken is de Koi van Bram. Met het zware Sumi patroon brengt deze Koi toch wel enige twijfel met zich mee. De vlakken zijn redelijk groot zoals bij een Showa. Ook vertoont de Koi in de rechter borstvin Sumi wat iets weg heeft van Motoguro. Spreken we hier nu over een Sanke of een Showa?

 

 Bram kan ons met zekerheid vertellen dat we hier over een Sanke kunnen praten.

Het Sumi wat deze Koi vertoont oogt voor een Sanke redelijk zwaar en veel. Wel is er te zien dat het Sumi bestaat uit vlekjes, het toont zich als kleine dotjes Sumi. Bij een Showa zijn dit vaak grotere vlakken. Ook is het Hi erg zacht wat typisch is voor een Sanke, het Hi op een Showa oogt vaak harder. Verder is de bouw van een Sanke duidelijk waar te nemen. De bouw is langgerekt en rank, ook de appelwagentjes zijn al goed zichtbaar, wat allen kenmerken zijn welke duiden op een Sanke.

Dainichi Hotaru Sanke 53cm

 _DSC0386

In het kort de typische kenmerken om een Sanke te onderscheiden van een Showa:

Sumi vertoont zich als “dotjes”

Tejima in de borstvinnen, de strepen Sumi welke zich in de vinstralen laten zien

– Langgerekte ranke bouw

– De typische appelwagentjes

– Zacht Hi

Bram kan ons met zekerheid vertellen dat we hier over een Sanke kunnen praten. Deze keuze is puur gebaseerd op het feit dat Bram weet dat deze Sanke een nakomeling is van Hotaru, een Sanke Oyagoi van Dainichi welke helaas overleden is.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

10 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  De sanke van Bram is er inderdaad een die de nodige twijfel aanwakkert.

 2. Een vis is altijd het soort vis wat de kweker er van vindt. Die weet nml uit welke ouderdieren het visje afkomstig is.

  Op basis van bovenstaande foto zou praktisch iedereen zeggen dat het een showa is. In dit geval weet Bram heel goed wat de ouderdieren zijn en dit bewijst dat dit een sanke is…

 3. Ik ben het hier toch niet geheel mee eens.
  Toen ik de vis voor het eerst zag, dacht ik direct dit is een sanke. Dat was een jaar geleden volgens mij.
  Nu zie ik echter (misschien door de foto) geen tejime, maar wel motoguru. Tenminste ik zie een zwarte afgeronde spot in de borstvin die uit de kern van de vin lijkt te komen. Bij sanke met motoguruachtige vlekken in de vinnen, zie je toch eigenlijk bijna altijd wel dat er aan 1 kant een rechte steep de vlek aflijnt. (Kan moeilijk uitleggen wat ik bedoel)
  Dat het een afstammeling is uit een sanke ouderdier zegt mij niet zoveel. Ik heb kwalitatief zeer hoogwaardige showa gezien uit een kohaku moederdier van momotaro.
  Laat ik het nog anders zeggen. Wat als deze koi uit showa ouders was gekomen en tejime in de vinnen had gehad?

  Ik ga wel mee in de punten op zich die aangehaald worden, maar vraag me af wat jullie vinden als blijkt dat het echt motoguru is wat zich ontwikkeld.

  Is het dan in jullie ogen sanke of showa?

  (voor mij dus showa)

  groetjes
  gerwin

 4. Isa’s Oyagoi “Cats” heeft trouwens ook dit type sumi in zijn bosrtvin als deze. Maar door zijn miniamele spikkels sumi is dit duidelijker meer een sanke.
  Beetje tegenstrijdig soms dus!

  • Antheny Noorloos on

   Hey Gerwin,

   Leuke reactie welke ik al een beetje zag aankomen. In mijn ogen zal het een Sanke zijn, de punten hiervoor kun je terug vinden in het artikel. Dus ook wanneer er meer sumi op de borstvin zal ontwikkelen.

   Er zijn inderdaad meerdere voorbeelden te noemen zoals Cats welke je zelf al noemt. Ook als je eens Googled(afbeeldingen) op “Sanke Yoshio Tanaka” zul je een Sanke vinden met motoguro in één vin.

 5. Jeroen Van Gaalen on

  Als Sanke heeft ze veel showa kenmerken, als showa heeft ze weer teveel Sanke kenmerken…

 6. En daar is geen speld tussen te krijgen Jeroen.
  Bij overheerst altijd wel de mening, dat motoguro gewoon een showa is.
  Nu hal ik echter Cats aan en die heeft ook een soort motoguro en dat is door het sumi gewoon een sanke, zo zie ik het ook. Ik wijk daar dus wel af van mijn mening die ik over een sanke en een showa heb!!
  Beetje krom. Hou ik het toch maar nog steeds bij een sanke 😉

 7. john de leur on

  waar we eigenlijk nooit op letten maar waar je in dit geval duidelijk niet om heen kan. is dat een sanke andere sumi heeft dan een showa. Een sanke heeft blauw sumi (uruzu sumi) hoop dat ik het goed schrijf. en een showa heeft zwart grijs sumi. Als je een uitvergroot stukje sumi uit deze sanke neem zal je de blauwe gloed goed kunnen waar nemen.

 8. In mijn beleving wordt een koi niet aangeduid qua variëteit middels kweekpaar / oyagoi, maar op uiterlijke kenmerken. Zo worden koi ook ingedeeld op de show. Het atarahi sumi wat tegenwoordig zo graag gezien is op sanke maakt het allemaal niet makkelijker. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat het voorheen duidelijke onderscheid tussen het rustige en gedistingeerde patroon van sanke en het vaak vollere patroon van show dichter bijeen zijn komen te staan. gr ewit