De show die ik met de meeste spanning tegemoet zie dit jaar is toch wel de geheel vernieuwde European Shinkokai Koi Show die door de Koi2000 vereniging op poten wordt gezet in de zogenaamde broodfabriek te Rijswijk. Wat moeten we er nu echt van verwachten als we de gang willen maken naar de Randstad? Dan willen we toch minstens wel het korstje van de broodfabriek al even proeven. Een interview met Henny van Groessen, voorzitter van de organiserende vereniging…

 

Tiebo: De show was enige jaren geleden verhuist van de Beekse Bergen naar De tuinen van Appeltern. Dit bleek een juiste beslissing die omarmt werd. Waarom dan toch de keus om voor een nieuwe locatie te gaan?
Henny: De keuze voor een overdekte locatie in het hart van Nederland is gemaakt omdat wij dan geen verrassingen meer tegenkomen vanwege de weersomstandigheden. Wij hebben nu altijd “het ideale weer” wat voor de vissen in de wedstrijd heel belangrijk is. Ook is de nieuwe indoor locatie heel gemakkelijk bereikbaar. De Broodfabriek ligt namelijk praktisch aan de snelweg en is ook met allerlei openbaar vervoer zeer gemakkelijk bereikbaar.

“De vats zitten op 5 na al vol”

Tiebo: Een overdekte situatie is op heel veel plekken te bewerkstelligen. Rijswijk, of ook wel de Randstad, is nu niet meteen de eerste locatie waaraan je denkt bij een Koi Show. Wat hoop je dat deze toch ook wel markante locatie met zich mee zal brengen?
Henny: Het is niet gemakkelijk een locatie te vinden die aan al onze wensen voldoet. Een en ander moet ook technisch realiseerbaar zijn. In Zuid Holland bevinden zich heel veel koi-liefhebbers en deze locatie voldoet aan onze wensen en is voor iedereen gemakkelijk te bereiken. Ook de accommodatie in de omgeving voor bezoekers, standhouders en deelnemers aan de wedstrijd is prima dus dat zijn allemaal zaken waar wij rekening mee hebben gehouden. Alvorens voor deze locatie te kiezen hebben wij met een aantal bedrijven en hobbyisten gesproken en het enthousiasme van deze mensen heeft ook een grote rol gespeeld.

 

Tiebo: De show staat al jaren bekend om zijn uitstekende waterhuishouding, mede door het continue verversing systeem waartoe ook een enorme waterbuffer is benodigd. Dit jaar is de show indoor. Welke problematiek brengt dat zich met betrekking tot dit fenomeen met zich mee?
Henny: Dit was dus het hoofdpunt om te kijken welke indoor locatie geschikt zou zijn. In de Broodfabriek kunnen wij ons syteem handhaven. Het is een enorme uitdaging voor ons technisch team om alles te realiseren maar het loopt gesmeerd. Onze eis om naar een indoor locatie te gaan was dat wij ons watersysteem 1 op 1 moeten kunnen handhaven en dat is gelukt. Een groot deel van het systeem zal onder de grond worden gerealiseerd.

Tiebo: De geruchten luiden vooral dat er naast de gebruikelijke standhouders, ook wat minder conventionele bedrijven de show zullen doen sieren. Kun je hierover iets verklappen? Waar moet de bezoeker aan denken?
Henny: Wij hebben ervoor gekozen om naast de grote koi-show ook te starten met een bonsaiwedstrijd in samenwerking met de professionals van Sakura Ten. Deze samenwerking resulteert in een aantal deelnemers die zich manifesteren op het gebied van Japanse cultuur, bijzonder antiek, wellness etc. Dus niet enkel conventionele koi-standhouders; het gaat veel verder en het is onze bedoeling om ook dit stukje in de loop der jaren uit te breiden. Zo is er voor iedereen wat wils en dat is de bedoeling van de European Shinkokai. De samensmelting met Japan in al zijn facetten.

Tiebo: De European Shinkokai is een erkende satelietshow van de Japanse kwekers vereniging die als voorwaarde vereist dat er in de jury  ook daadwerkelijk enige kwekers vertegenwoordigen. Kunnen jullie iets zeggen over wie er mogelijk naar Rijswijk reizen?
Henny: Op dit moment is bekend dat de heren Nogami, Toshi Hirasawa (de zoon van Marudo), Masato Koda en Josef Bertram – allemaal lid van Shinkokai – zullen komen.

“Ik verzeker je dat de bezoekers er spijt van krijgen als ze dit missen”

Tiebo: Het gaat natuurlijk allemaal om de Koi die er getoond zullen worden. De omstandigheden voor de wedstrijdvissen zal iig stabieler zijn dan buiten. Vorig jaar beschikte de show naar mijn mening al over een ijzersterk deelnemersveld in vooral de Go-Sanke categorie. Heeft de nieuwe situatie al geleid tot dat vertrouwen dat je wellicht terug ziet in het aantal aanmeldingen?
Henny: Zeker wel, de vats zitten op 5 na al vol en er zijn ook weer nieuwe deelnemers. Het belooft weer een echte “strijd der giganten”te worden.

Tiebo: Waarom mogen we dit jaar nu echt de Eurpoean Shinkokai Show niet overslaan?
Henny: De nieuwe locatie, de Sakura Ten met zijn bijzondere items, de vele standhouders op koi- en vijvergebied, een geweldig deelnemersveld in de wedstrijd, en een bijzondere opening die wordt voorbereid, ik verzeker je dat de bezoekers er spijt van krijgen als ze dit missen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Bas van der Hulst on

    Thuiswedstrijd voor ons! Wij zijn er zeker bij! Staan jullie zelf ook op de beurs?