Het is weer eens tijd voor een opmerkelijk vis-gerelateerd bericht, en deze keer over een vis die je liever niet met blote handen aanpakt! Dat er dierlijke materialen gebruikt worden voor kleding is natuurlijk niks nieuws, maar dat het van vissen komt zie je minder vaak. Het enige voorbeeld dat ik kon bedenken was hoogwaardig leer van sidderaal. Maar nu zijn er ontwikkelingen gaande die hoogstwaarschijnlijk gaan resulteren in een nieuw soort stof (EN: fabric) om kleding en dergelijke van te maken. De vezels van deze nieuwe stof zijn wel te vergelijken met (spinnen)zijde: zeer sterk en erg soepel. Aan de Universiteit van Guelph zijn ze hier vooralsnog druk mee bezig. Maar welke vissoort kan daar nu voor in aanmerking komen?
Dat blijkt dus de slijmprik (EN: hagfish) te zijn! En ik kan je verzekeren dat deze vis zijn naam eer aan doet! De slijmprik wordt beschouwd als een primitieve vis die leeft in de (diep)zee en leeft van afvalresten als aas. Overigens zijn er momenteel al tientallen verschillende soorten beschreven. Het is maar wat je als primitief beschouwt, de vis is in iedere geval perfect aangepast aan zijn leefomgeving en levenswijze.

Foto: slijmprik (Patty Ryan, Ryan Photographic)
De vis lijkt wel wat op een paling of een gewone prik maar is er geen familie van voor alle duidelijkheid. Met uitsteeksels rond de bek kunnen ze geursporen waarnemen en de ogen zijn slecht ontwikkeld over het algemeen. Omdat ze verder ook niet heel snel zijn lijken ze een makkelijke prooi voor roofdieren. Sommige haaien soorten komen namelijk ook voor in zijn leefgebied en kunnen zo’n buitenkans niet laten liggen natuurlijk…
Maar zoals zijn naam al doet vermoeden kan de slijmprik bij gevaar een sterk en kleverig slijm afscheiden.

Foto: slijm slijmprik (foto: Jamie Miller)
En zoals je kunt zien in het onderstaande filmpje weten roofvissen die er toch eentje te grazen willen nemen niet hoe snel ze de slijmprik weer moeten uitspugen!
De kleding van slijmprikkenslijm is er voorlopig nog niet, maar de ontwikkelingen zijn veelbelovend. Te meer ook omdat er geen dieren voor hoeven doodgemaakt te worden om het slijm te verkrijgen! Eerst zal er een manier gevonden moeten worden om de slijmprik te kunnen kweken voordat het en masse geproduceerd kan worden. Of er moet een manier gevonden worden waarmee micro-organismen de slijmmoleculen kunnen namaken. De Britse ontwerper Christopher Raeburn is ieder geval razend enthousiast over het idee.
Wel wordt er in Korea leer gemaakt van deze vissen dus die zijn een minder lot beschoren…
2 reacties
Leuk en interessant artikel!
Thnx,
Joop
Whoa,die hoef k niet in de vijver, heb ik mijne bodemdrain steeds weer verstopt. haha