AlphenHoewel de temperaturen het volledig laten afweten en de wind hardnekkig uit het oosten blijft komen, beginnen we nu toch wel langzaam in de voorjaarsstemming te komen. Bij de gemiddelde vijverliefhebbers begint het uiteraard ook al weer flink te jeuken om weer lekker aan de slag te gaan. Natuurlijk met het doel om weer optimaal van de vijver en vissen te kunnen genieten de rest van het seizoen.

Als er al specifieke vragen te binnen schieten, stel ze gerust!

Op het gebied van vijvers zijn er vele mogelijkheden, waarin iedereen zijn eigen smaak heeft. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van natuurlijke vijvers en wil daar graag wat meer over vertellen. Met name de aanleg en de inrichting wil ik aan bod brengen. Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk! Het zal niet de eerste keer zijn dat een vijver instort, halverwege drastisch aangepast moet worden of dat het vijverwater in een groene of bruine stinkende soep verandert. Ook kun je  door een goede planning  met low-tech en low-energy systemen een prima vijver realiseren. Ik heb het hier dan ook niet over vijvers met een hoge visdichtheid en strakke lijnen, maar vijvers met een natuurlijk verloop, geschikte gedeeltes voor optimale plantengroei en ruimte voor bijvoorbeeld zoöplankton en amfibieën.

bergenopzoom10

Natuurlijk aangelegde vijver in Bergen op Zoom

Voor deze serie heb ik naast mijn eigen ervaringen ook Sander Voortman van Lilypond bereid gevonden ons te voorzien van input en mooie foto’s van natuurlijke vijvers. Ook ideeën voor wat kleinere vijvers en mogelijkheden voor vijvers met strakke lijnen zullen de revue passeren. Als eerste zal  ik de voorbereiding en aanleg behandelen, waarna de biologische basisprincipes en de integratie met de rest van de tuin aan bod komen. Als er al specifieke vragen te binnen schieten, stel ze gerust!

otterlo3

Waterval met uitloop in plantenvijver in Otterlo

Alphen2(1)

Puur natuur in Alphen

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie