MoykoiAfgelopen maandag was ik op de koffie bij Alexander van Veghel, eigenaar van MoyKoi te Mierlo-Hout gemeente Helmond. Hij heeft een leuk bedrijf aan de Houtsestraat 67 aldaar. Ik weet dat er veel Koibedrijven in het Brabantse zitten en het bedrijf van Alexander ben ik via Marktplaats tegen gekomen. Marktplaats? Jazeker, ik kijk daar graag en ik werd getriggerd door een advertentie over een wat onconventioneel aanzien van een filter. Hier werd een zeefgehalte beloofd van 60 tot 100 micron.

Ik was redelijk in de buurt ongeveer een klein uurtje rijden afstand want ik was die dag nog even naar de kijkdag van KikaKataCup geweest. Andelst en Helmond is dan relatief dichtbij! Moykoi was 2e Paasdag eigenlijk gesloten maar Alexander is speciaal voor het interview naar zijn zaak toegekomen speciaal om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen…… De Brabanders staan bekend om hunner gastvrijheid en Alexander doet daar dan ook niet voor onder, een lekker kopje Brabantse koffie werd geserveerd maar daarna wilde ik toch graag de door hem ontwikkelde filter bekijken want bij binnenkomst zie je ze meteen al opgesteld.

IMG_0041

Het Moykoi buisfilter

 

Het ontwerp is simpel doch doeltreffend. Er staan drie buizen van 315 mm doorsnede  welke alle een verschillende manier van filteren hebben. De eerste filtert met een statisch bed van Kaldnes, de tweede met een bewegend bed en de derde met een Trickle welke gevuld is met een laagje Glafoam! Uiteraard ben ik toch wel wat sceptisch en stelde daarom best wel scherpe vragen al zeg ik het zelf.

Alexander, wat zijn de voordelen van deze filter?

Wel het onderhoud is laag. Geen borstels met poep die je schoon moet spuiten. Hij filtert vanaf 60 tot 100 micron. De basis van het eerste filter is statisch bed welke simpel te spoelen is. neemt weinig ruimte in, en op zijn Helmonds gezegd het oog wil ook wa! ( de T moest ik nadrukkelijk weglaten!)

Oké  Alexander dat klinkt goed, maar waar laat ik mijn uvc, want die willen de mensen toch ook plaatsen.

In een overloop naar een andere buis, komt er geen mof tussen maar een T-stuk en daar laat je de dompel-uvc in zakken, dit is proefondervindelijk getest in de praktijk.

Is dit systeem reeds bewezen in de praktijk?

Alexander glimlacht;

Ja, hij staat inmiddels al bij 20 klanten en ik heb de eerste gebouwd ongeveer in de  helft van 2012.

Zitten er ook onderdelen aan welke om een bepaalde/onbepaalde tijd vervangen moeten worden?

Nee dit hoeft niet want in dit systeem zitten geen draaiende delen buiten een pomp om dan.

Ik legde aan Alexander uit dat ik een groot fan van Airlift ben, en vroeg hem of dit ook in een systeem met Airlift kon worden toegepast. Ook dit is het geval maar alleen kan dan de laatste buis niet als trickle uitgevoerd worden. In die buis zal dan met matten of een ander medium gewerkt moeten worden.

Dan wilde ik de werking wel even zien want tegen een paar pvc buizen aankijken waar je water in ziet gaan en bij de laatste er weer uit ziet gaan dat is ook een beetje saai. Uiteraard mocht ik dit en klom op de vijverrand om in de buizen te kijken en foto’s te nemen. Ik laat achtereenvolgens de eerste, tweede en derde buis inweking zien.

IMG_0044

Statisch bed in de eerste buis

 

IMG_0045

Bewegend bed in buis 2

IMG_0049

Trickle in buis 3

Hierna wilde ik het spoelen toch ook graag even zien, want dat is toch wel een bewijs of het werkt. Eerst een foto van de buis zonder dat de Kaldnes geblowd wordt en daarna een foto welke laat zien welk water er uit komt op het moment dat de blower aanstaat.

IMG_0050

Spoelen

 

IMG_0053

Vuilafvoer

 

Je ziet dat er een behoorlijk residu de buis verlaat. Al met al viel het mij niet tegen wat ik te zien kreeg. Er zijn de laatste tijd toch wel aardig wat filters nieuw op de markt gezet waar deze filter volgens mij zich als serieuze kandidaat meten kan! Na nog een foto te hebben gemaakt en nog een heerlijk kopje koffie ging ik weer huiswaarts, Alexander bedankt voor jouw ontvangst en heldere eerlijke uitleg!

IMG_0043

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App