Koi107In februari is e-i-n-d-e-l-i-j-k de Koi University van start gegaan. Na twee jaar van intensieve voorbereiding kunnen wij onze leden een achtdaagse cursus koihouden bieden. Koi houden in de breedste zin des woords wel te verstaan! U leest een verslag over de eerste twee (succesvolle) cursusdagen in 2013. Tevens kunt u zich, na uitkomen van het blad, inschrijven voor deze cursus die in februari 2014 opnieuw zal starten. 

In KOI 107 staan verder een heleboel interessante en amusante artikelen. Met betrekking tot Japan brengen wij u natuurlijk de 44e All Japan Combined Nishikigoi Show. Dit is de belangrijkste koishow ter wereld, die gerust als het WK Koi mag worden beschouwd. Bram Rohaan en Kim Cloet waren ter plaatse en doen verslag. Van Peter Waddington alweer het één na laatste deel uit zijn serie “Matsunosuke’s Mijmeringen”.

In de KoiBijbel serie ga ik dieper in op de sympathieke kweker Kaneko. Harold Bachmann tenslotte toont adembenemende foto’s van Ikeage (koioogsten) van het afgelopen najaar. Martin Kammerer geeft tien redenen waarom hij vindt dat de beste koi nu eenmaal uit Japan komen.

Dichter bij huis bezoek ik Leen Zuiddam, eigenaar van een prachtige vijver, midden in Rotterdam Zuid. Ook Johan Leurs neemt een bijzonder project op zijn schouders en toont ons de megavijver van de familie Smits. Ad Jacobs gaat op bezoek bij Fish-World in Borne.

Van Ad vindt u in dit magazine tevens een deel uit zijn serie “Zin of Onzin”, waarbij de watertemperatuur centraal staat. En passant neemt hij ook de nieuwste druk van Maarten Lammens “De Koidokter” onder de loep en geeft de verschillen aan met de oudere drukken, zodat u met uw oude druk toch weer helemaal up-to-date bent. Van mijn hand een kort artikel over de essentie van de “stikstofkringloop”. Dit artikel dient als opstap naar een volgend artikel, waarin ik het begrip “denitrificatie” zal uitdiepen. Rupert Bridges gaat in op het fenomeen “Stress” onder koi, in mijn optiek één van de belangrijkste ziekteverwekkers. Stefan Swinkels kwam met het idee om een “Ontwerp de cover van KOI magazine” te organiseren. U leest hier elders in het blad alles over. De rubriek “VisFlits”, korte artikelen over visgerelateerde onderwerpen, valt vanaf deze uitgave onder de verantwoording van Theo van Bladel. Verder weer een “Creatief met Koi”, deze keer van Melissa Meulendijks en uiteraard een Koilumn van ondergetekende.

Veel leesplezier,
Joop van Tol

Hoofdredacteur KOI Magazine.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie