Naast het belang om als hobbyist allround kennis te bezitten en deze kennis te kunnen implementeren op jouw persoonlijke situatie, biedt de bestudering van de meer gedetailleerde facetten in de hobby als koi-gezondheid, waterkwaliteit en filtertechnieken, een naar mijn mening leuk en uitdagend onderdeel van de koihobby. Vanuit de allround basis kun je zelf kijken hoe diep je op de details in wilt gaan, toch zal een stevige fundering in deze meer taaie facetten van de hobby kunnen bijdragen aan het voorkomen van mogelijke problemen.

“Want als je de beestjes snapt, dan kun je ook een proces om ‘de beestjes’ heen bedenken”

‘De beestjes’ komen tot leven
Een van deze facetten is de microbiologie, een tak van wetenschap die voor mij binnen het koiwereldje echt tot leven kwam door een reeks artikelen over de biofilm, geschreven door Jan de Kock. Van de opgedane kennis heb ik dankbaar gebruik gemaakt tijdens mijn bijbaantjes bij koishops om de filters lekker aan het draaien te krijgen en ook te houden. De interesse voor ‘de beestjes’ was geboren en dus moest en zou ik dan ook tijdens mijn stages verdere invulling aan deze interesse geven door te werken met kleine actief slib reactoren. Alhoewel ik nu proces technisch bacteriën kon toepassen om de gewenste waterkwaliteit te genereren middels een actief slibproces, ontbrak voor mij altijd nog de fundamentele basis achter het waterzuiveringsproces in de vorm van ‘de beestjes’ die hiervoor zorgdragen, hoe ze zijn opgebouwd en hoe ze werken.

Want als je de beestjes snapt, dan kun je ook een proces om ‘de beestjes’ heen bedenken. Dit met als doel de gewenste ‘beestjes’ te cultiveren voor je zuiveringsproces en ze hun waterzuiverende werkzaamheden te kunnen laten doen. Op basis van deze gedachtegang heb ik nog een jaartje op de universiteit rondgehuppeld om zoveel mogelijk te leren over microbiologie. Aangezien dit zonder beurs toch wel een erg dure hobby bleek en een extra diploma in deze barre tijden naar mijn mening geen meerwaarde heeft, ben ik aan het werk gegaan en via mijn stagecontacten in de waterbehandeling terecht gekomen. Een tak van sport naast het koihouden, waarin microbiologische kennis toch vaak wel handig is om te hebben.

Patrick Oude Groeniger on the job

Binnen dit kader leek het me dan ook leuk en nuttig het een en ander neer te pennen over ‘de beestjes’. Deze artikelenreeks dient als introductie, waarin de opbouw en het functioneren van de micro-organismen aan de orde komt. Je kunt dan denken aan de structuur van de organismen, de reacties die ze uitvoeren en hoe ze hier nu hun energie uit kunnen halen voor hun overleving en replicatie. Later zal ik meer pragmatisch ingaan op de microbiologie binnen de vormgeving en de procesvoering van filters. Maar goed, laten we eerst bij het begin beginnen.

In het eerste artikel hieromtrent zal ik ingaan op de opbouw van deze beestjes. Binnenkort, hier op KoiQuestion.

 

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

4 reacties

 1. Hey Patrick,

  Ik ben benieuwd! En vooral hoe je deze toch wel diepgaande stof in begrijpelijke vorm met ons gaat delen!

  Bram

 2. Bram van Maas on

  Hallo Patrick,
  Ik kijk uit naar je artikelen hierover en ben ook zeer benieuwd of je het een beetje in Jip en Janneke taal kunt brengen want anders ben je al gauw een hoop koi liefhebbers kwijt,succes!

 3. Joop van Tol on

  Hoi Patrick,

  Ik wacht je artikelen met spanning en interesse af!

  Joop