UntitledOp 24 maart had ik een afspraak met “onze”  Bram Rohaan om naar zijn lezing/workshop te gaan bij het Hillegomse Koi-bedrijf Koi-factor. Ik voelde mij beroerd en zo verkouden als de gemiddelde Koi nu wel moet zijn met deze kou, maar afspraak is afspraak, kwestie van loyaliteit!

 

 

 

“hoe selecteer ik een Koi welke groeipotentie heeft”

Op het moment dat ik binnenkwam was het 11:30 uur en waren er al aardig wat mensen. En werd ik ontvangen met een lekker kopje koffie, wat wil een mens nog meer. Bram was er ook al en het werd al snel drukker en drukker dit groeide uit tot 25 geïnteresseerden welke zich hadden ingeschreven bij Koi-factor. Na de koffie en Koi-ervaringen te hebben uitgewisseld werd het tijd voor de lezing van Bram. Bram is een student en heeft 7 maanden stage mogen lopen bij Dainichi. Dat Bram hier veel geleerd heeft over de Koi dat mag duidelijk zijn maar als een echte Koiquestionar wil hij dit natuurlijk ook graag delen. Bram begon dus over de historie van Dainichi en hoe men daar de voor ons zo geliefde Koi kweekt.

IMG_0037

Als Bram vertelt is iedereen muisstil

Hij vertelde dat hij de verantwoording had over 5 vijvers en besprak er één van. Het is zo zei hij, dat wanneer er bijvoorbeeld 420.000 eitjes gelegd worden er uiteindelijk maar 60 Koi overblijven welke een redelijke kans maken tot een kampioen. Tussen die 420.000 eitjes en de kampioenen in spé zit nog aardig wat werk van cullen en selecteren om de mooiste Koi voor ons op te laten groeien. En zo kwam het ene na het andere onderwerp aan bod. Tijdens de pauze werden wij heerlijk verrast met lekkere broodjes en overheerlijke sla en worst, het kon niet op, geweldig verzorgd!

Hierna kwam voor velen het belangrijkste gedeelte van de workshop, namelijk de praktijkles “hoe selecteer ik een Koi welke groeipotentie heeft” dit ging vooraf aan een klein stukje theorie. Waarna het hele gezelschap weer naar beneden ging om enkele gebowlde Kohaku’s te beoordelen met de net verkregen informatie van Bram.

Het lukt Bram om de mensen iets te laten zeggen over de Koi, ook al weten zij dat het best wel eens een fout antwoord kan zijn. Men gaat er met zijn allen dan ook van uit dat hier iets geleerd moet worden, en dat deden de aanwezigen.

IMG_0040

Het geleerde in praktijk brengen aan de bowl

Hierna werden nog drie Nisai Kohaku’s gebowld en besproken. Uiteindelijk werd het officiële gedeelte van de workshop afgesloten en was het tijd voor een borrel en een evaluatie. Zo zie je maar dat Koi-factor niet alleen de Koi verkoopt maar net als KoiQuestion ook kennis wil delen met zijn klanten! Een geslaagde middag was ten einde.

Met dank aan de gastvrije Femmy, René en Erwin!

 IMG_0038

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

 1. Bas van der Hulst on

  Goede weergave van een leuke en leerzame middag Engel! Ik wilde je na de presentatie nog even aanspreken, maar helaas was je al vertrokken…
  Beterschap en wellicht tot de volgende keer!

 2. Hey Engel,

  Bedankt voor je aanwezigheid ondanks je slechte conditie. Die groepsfoto maakt het dan ook weer meer dan waard denk ik! Het voelt als een compliment dat velen speciaal voor de lezing naar Hillegom zijn gekomen om mijn verhaal aan te horen.

  René van Koi Factor, bedankt voor de uitnodiging om deze lezing te geven!

  Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App