EikelBest gek wat een hobby als de onze met ons kan doen. Met z’n allen delen we een passie voor de schoonheid van de Nishikigoi en ook de aanverwante hobby’s trekken steeds meer de interesse. Door het lezen van de artikelen die Engel schrijft over de Bonsai hobby is mijn interesse daarvoor nu in ieder geval ook gewekt. Het zou immer prachtig zijn om bij een nieuw te bouwen vijver ook een paar mooie Bonsai te kunnen plaatsen. Maar hoe begin je daar nu mee?

 

 

Een klein kruintje staat al zo’n 4 centimeter boven de grond.

De meesten beginnen de Bonsai hobby met de aanschaf van een “kant en klare” Bonsai die ze in de aanbieding tegenkomen bij een tuincentrum. Een beetje zoals de meeste Koi-hobbyisten zichzelf zullen herkennen in de aanschaf van hun eerste Koi. Je weet dan we de soort boom je weet al wat de vorm gaat doen, want die is nou eenmaal al vastgelegd, maar je weet bijvoorbeeld niet hoe oud het boompje is. Ga je bij een gespecialiseerd bedrijf op zoek naar een Bonsai dan zal er al meer bekend zijn over de aangeboden boompjes. Maar dan nog, je weet niets zeker.

Een regel uit één van de blogs van Engel triggerde bij mij het idee dat je dus ook vanuit de gekiemde vrucht een Bonsai moet kunnen opkweken. Elke plant, struik of boom die verhout is namelijk te verwerken tot Bonsai. Die gedachte kwam meteen bij me op toe ik in het park, onder een imposante Amerikaanse eik een aantal gekiemde eikels zag liggen. Eén ervan ging mee naar huis en verdween in een klein potje met potgrond.

Eikel1

 

Elke plant, struik of boom die verhout is namelijk te verwerken tot Bonsai.

Mijn vrouw zag me aankomen. “Wat ga je nu weer proberen? Een eik in huis?” Ja zo kun je het wel stellen maar het is wel de bedoeling dat deze klein blijft en uiteindelijk als boom van een meter hoog naast de nieuwe vijver komt te staan. Het wordt een Bonsa-eik zogezegd.

Eikel2

Na twee weken in een klein potje potgrond, lekker warm op de vensterbank, is het ontkiemen van de eikel al goed aangeslagen en steekt er een heel jong boompje een centimeter boven de grond uit. De kinderen stellen zich al helemaal voor dat er straks een grote eik voor het raam staat, vrouwlief ziet er ook wel de humor van in en ik begin er steeds meer een hobby in te zien.

 Eikel3

En weer een week later staat het jonge boompje er zo bij. Een klein kruintje staat al zo’n 4 centimeter boven de grond. Om de dag gaat er een klein beetje water bij en wordt het potje een kwartslag gedraaid om ervoor te zorgen dat ie mooi recht omhoog groeit. Het is nog te vroeg aan de Claw-out mee te doen maar één ding weet ik in ieder geval wel zeker. Dit boompje is uit 2013.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.