Thumb03Wanneer ik het begrip ‘Odome‘ noem, zal bij deze meeste van jullie direct een lampje gaan branden. Odome is een begrip wat vaak gebruikt wordt in de Go-Sanke klasse bij Koi; vooral bij Kohaku. Het begrip wordt vaak genoemd wanneer het ‘einde van de staart’ van een Koi wit is. Met dit artikel wil ik jullie laten zien wat kleur of juist geen kleur in het staartdeel kan doen met de uitstraling van een Koi. Hiervoor maak ik gebruik van een Kohaku, welke overigens de Kokugyo 90 Bu prijs heeft weten te bemachtigen op de All Japan koi Show van 2013. Haar zusje heeft wat cosmetische ingrepen ondergaan om als voorbeeld te kunnen gebruiken. Is de prijswinnaar van de twee nog te herkennen? Voordat je verder leest zul je eigenlijk deze twee Kohaku eens goed moeten bekijken. Wat het verschil tussen beide is zal jullie wel snel opvallen. Het verschil bevindt zich natuurlijk in de staart. Maar welke van de twee Kohaku geeft de meest krachtige uitstraling?

Zubonhaki vs Odome

Zubonhaki versus Odome

Zoals jullie ondertussen wel is opgevallen loopt bij de rechter Kohaku het Hi door tot aan de staartwortel, wat bij de linker niet het geval is. De linker Kohaku, de Kohaku met de Odome, lijkt door dit kleine stukje Shiroji voor de staartwortel een dikkere en stevigere Ozutsu (regio vanaf einde van de rugvin tot aan de staartwortel) te hebben. Alhoewel bij beide de Obachi (breedte van de staart) gelijk aan elkaar zijn, geeft het toch een krachtigere uitstraling. Dit kleine smalle deel van een Koi kan dus zorgen voor grote gevolgen in het totaalplaatje van een Koi. De rechter Kohaku heeft eigenlijk een ‘broek van Hi‘ aan. Deze broek wordt Zubonhaki genoemd. Zubon is letterlijk te vertalen uit het Japans naar ‘broek’, Haki staat voor het ‘dragen van’. Het laatste Hi-patroon strekt hierbij uit tot aan de staart. Zubonhaki wordt overigens minder gewaardeerd bij de beoordeling van Koi. Als deze twee Kohaku het werkelijk tegen elkaar zouden opnemen op een show zal de linker Kohaku er met de trofee vandoor gaan. Al wil het natuurlijk niet direct zeggen dat een Kohaku welke een Zubonhaki heeft geen waarde meer heeft. Een Koi wordt vanzelfsprekend in zijn geheel beoordeeld. Er zijn dan ook genoeg Go-Sanke met een Zubonhaki die toch in de prijzen vallen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

4 reacties