IMG_0023Nu er door bijna iedereen een Grow Out georganiseerd wordt, lijkt het mij tijd om een Bonsai Claw Out te houden! Een Claw Out met Bonsai? Jazeker. Omdat wij met onze Bonsai zo tegen het groei seizoen zitten, lijkt het mij een leuk idee om jouw bonsai eens op de foto te zetten en erbij te vertellen wat jouw groeiplannen zijn met de Bonsai.  Ik bedoel met groeiplannen, welke kant laat je jouw Bonsai uitgroeien, wat is jouw verwachting over pak weg 5 jaar met jouw Bonsai? Dus welke takken laat je staan als basis voor de verdere groei en welke takken vallen ten prooi aan de klauwtjes van de eigenaar?

 

Als voorbeeld laat ik mijn twee Bonsai zien en probeer ik mijn “groeiplannen” uit te leggen. In de hoop foto’s te ontvangen met soortgelijke voorbeelden. De eerste is een Den, deze heb ik vorig jaar gekocht en opgepot. Ik wil hem gaan snoeien en volgend jaar “op schaal” zetten. Zoals de meeste Bonsai liefhebbers weten is het belangrijk dat de Bonsai eerst gaat wennen aan het feit dat zij minder ruimte heeft om lange wortels te maken. Dus daarom zie je deze Den nog in een gewone pot!

“stel je doel ook bij daar waar de tak niet doet wat jij wilt”

 IMG_0753

 

Ik ga hem volgende week na de zoveelste vorstaanval snoeien. Dat deze Den voor het eerst in zijn leven gesnoeid wordt moge duidelijk zijn, welke kant ik op ga met hem weet ik nog niet. Ik denk dat ik de lange tak aan de rechterzijde in ieder geval laat zitten. Wat ik met de linker kant ga doen weet ik nog niet en de voorste twijfel ik ook nog wat over. De bedoeling wordt dat ik de Den schuin op de schaal zet, ik vind dat altijd wel wat hebben, in bergen zie je wel eens bomen schuin naar het licht groeien. Aan zo iets denk ik dan! Hier nog enkele foto’s van hoe de Den er via een andere hoek uit ziet!

 IMG_0752

 IMG_0750

Je kunt zien dat er genoeg snoeiwerk te doen is. Ik hoop dat het lukken gaat, want het eerste jaar en snoeien, en overpotten (volgend jaar) is best wel veel voor een aanstormende Bonsai.

De tweede boom die ik ook graag wil laten zien is mijn Iep. Deze heeft zijn blad niet verloren deze winter!!!! Dit is een fenomeen wat wel eens vaker voorkomt. Ik stond hier wel raar tegenaan te kijken en heb het ook voorgelegd aan Teunis Jan van Deshima Bonsai. Hij heeft mij gerustgesteld en verzekerd dat het goed zal komen!

 IMG_0754

De Iep is wat zielig voor zo’n grote schaal. Dat komt omdat zijn voorganger vorig jaar overleden is door de opnieuw plots invallende vorst. Gelukkig ben ik niet de enige die hierdoor veel Bonsai kwijt geraakt is, maar het was wel balen. Hier zal ik niet veel aan snoeien omdat deze eerst een beetje door mag groeien.

Verder heb ik nog twee flinke Dennen gekregen van een vriend van mij. Deze moeten ook nog wennen aan het idee dat zij Bonsai gaan worden en dus het amputatie traject nog in moeten gaan! Je zult begrijpen dat ik zeer blij ben met deze uitdaging, zij komen ergens uit een zeer grote tuin vandaan en deze moest wat “ontbost” worden. Deze aanstaande Bonsai zullen volgend jaar op schaal gezet worden.

 IMG_0755

 IMG_0757

Wie van de KoiQuestion lezers durft het aan om zijn aanstaande, of reeds geschaalde Bonsai te laten zien aan onze lezers en volgend jaar na de winter dit weer te doen? Stuur foto’s van je succesverhalen met een klein verhaaltje op via onze contactpagina en wie weet zie je het een keer terug op de site. Misschien kom ik zelfs wel een keer bij je langs om je kunstwerk te aanschouwen.

Deze Claw Out zal niet zo snel ontwikkelen als onze O, zo geliefde Koi, maar het resultaat is volgens mij net zo bevredigend. Echter niet makkelijker of moeilijker, als je goed de basisregels in de gaten houd, zoals; wil niet te veel, en stel je doel ook bij daar waar de tak niet doet wat jij wilt. En geef niet te veel maar wel tijdig water, eventueel met wat voeding.

 

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

14 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Mijn interesse is gewekt Engel! Ik ga dit voorjaar eens kijken naar een kleine Acer.

 2. “Gelukkig ben ik niet de enige die hierdoor veel Bonsai kwijt geraakt is, maar het was wel balen” ??? Ik neem aan dat je dat minder ongelukkig bedoelt dan dat het leest?

  • Jeroen Van Gaalen on

   Waarschijnlijk was waarschijnlijk een beter startwoord van de zin geweest…

 3. Het maken van bonsai speelt al geruime tijd in mijn gedachte, maar waar te starten ? Ben na dit artikel aan het googlen geslagen en al iets verder gekomen, dacht ik. Het is een jonge geschikte boom in een kleine pot plaatsen en van die boom de wortel die met de punt na beneden gaat te snoeien. Zit ik zo in de juiste richting ?

  Gr Sergio

 4. @Bas, ik zie nu dat ik een grammaticale fout heb gemaakt. Wat ik in ieder geval bedoelde is dat ik er behoorlijk van baalde dat ik enkele Bonsai kwijt ben geraakt.
  @Sergio, je bent op de goede weg. Let er wel op dat de penwortel niet tot aan zijn wortelstam weggehaald wordt. En de boom moet toch echt wel 1 tot 2 jaar in de pot blijven! Zo zullen zich wortels ontwikkelen die niet te dik zijn. En zorg voor grond welke bij de boom past. Iets zure bij een Rododendron en neem wat oude naalden bij een den mee in de grond.

  • Hallo Engel

   Dat ik de goede richting op ga is mooi maar je mag niet verwachte dat ik alles gelijk begrijp. :-)) Dat een Rhododenderon zure grond prettig vind wist ik, net als een acer en naaldbomen ( toch ? ). Maar naalden bij een Den aan de grond toevoegen snap ik niet. Zou u dat voor een leek iets beter kunnen uitleggen ? Ik zou namelijk wel graag een bonsai met naalden willen indd

   Gr Sergio

 5. Jeroen Van Gaalen on

  Leerzaam! Ik ben begonnen met mijn bonsai project. Het wordt een Amerikaanse Eik. (tenminste als die eikel goed ontkiemt en door wil groeien in een heel klein potje…)

 6. Moeten dat naalden van de betreffende boom zijn of kunnen dit ook naalden van een andere zijn ? En deze naalden moeten dan gewoon door de nieuwe grond gemixt worden ?

  Gr Sergio

 7. @Sergio,
  De naalden die je rond de den kunt vinden kun je het best bewaren en bij het verpotten door de aarde doen. Het moet ook weer niet zo zijn dat de naalden de overhand hebben! Maar kijk maar bij een bos van Dennen, daar eten de bomen zichzelf ook weer op!
  @Jeroen,
  Mij is geleerd dat als jouw boom een jaar oud is beter een jaar of twee of drie in de volle grond gaat. Want dan kan de boom zichzelf makkelijker ontwikkelen. Jij beslist wanneer het tijd wordt om de boom te gaan potten, en te schalen. Dit kan dan met twee of drie jaar zijn. In ieder geval zal de boom zich beter ontwikkelen in de volle grond. Hier kun je hem ook al een beetje dwingen welke kant je hem op wilt hebben.

 8. Ik zit er ook al een tijdje over te denken om aan een bonsai te gaan beginnen. Vrijdag ben ik vrij en dan ga ik eens kijken voor een mooie bonsai acer.

  Moet wel nog een mooi plekje in de tuin zoeken want heb begrepen dat een acer de volle zon liever niet heeft!?

  Ik zie ook regelmatig Acers die in het najaar paars verkleuren. Wat voor soort is dit?

 9. @Sergio,
  Graag gedaan.
  @Jeroen,
  Het is belangrijk dat je kijkt of jouw “boom” in de grond kan, dus als hij al een paar bladeren heeft. Daarnaast is het handig om te Googlen welke grond het best bij jouw Bonsai past.
  @Aros,
  Een Acer is wel degelijk geschikt om als Bonsai te dienen. In mijn vorige blog waarin ik Bonsai Kichi interviewde, heeft hij gezegd dat je dit wel kan doen ook in de volle zon! Alleen moet je zeer goed opletten dat de Acer nooit droog komt te staan. Dit kan betekenen dat je meerdere keren per dag moet gieten. Of een tweede bak onder de schaal.
  Succes!

 10. Bas van der Hulst on

  Leuk initiatief!
  We hebben het er een tijdje geleden al via de mail over gehad en daarna zijn wij ons een beetje gaan oriënteren over de mogelijkheden…
  Voor ons “binnenbonsaiplan” zijn we er al redelijk uit, maar misschien is het net zo leuk om het ook te proberen met buitenbonsai!
  Wij doen mee! 🙂

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App