“Papa, wil je even bij de baby kijken of alles goed is”, zegt de vierjarige wijsneus tegen zijn vader. Het is natuurlijk wennen, zo een nieuw leven te midden van je bestaan, maar voor papa is dat niet anders. Een beetje minder slaap en een beetje meer zorgen. Waar ik me geen zorgen om wil maken, is dat Boaz kopje onder gaat in de vijver. Dit kan echter nooit een reden zijn om te stoppen met de hobby…
Alhoewel ik van plan ben de pasgeboren telg al op jonge leeftijd in contact te brengen met Koi, verkies ik er, zoals alle ouders, voor om de kids en de mogelijkheid dat zij te water raken, gescheiden te houden. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden beschikbaar. Mijn vijver was voorheen een meter boven maaiveld en dan heb je het grootste gevaar al vermeden, doch nu ik van plan ben een nieuwe en wat meer esthetische vijver te maken, moet ik toch een andere oplossing bedenken. Ik heb ook al eens betongaas gebruikt. Veilig, maar niet echt mooi of sierlijk. De roestende werking van het materiaal is ook niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van het leefmilieu van de Koi.

Ik heb ook al wel eens meer sierlijker varianten gezien die hetzelfde principe ambiëren, maar erg weinig aandacht geniet het niet. Onlangs in contact met Frank van Dommelen, die een nieuwe variant maakt van de sierrooster. Geïnteresseerd geraakt stelde ik hem een aantal vragen:

Tiebo: Waarom ben je hier mee begonnen?
Frank: Bij mij is het puur gestart om de veiligheid alle opties bekeken maar naar mijn mening niks naars wens of niet netjes, daarnaast zijn vele oplossing dermate groot dat de vijver zelf niet meer te zien is.
Tiebo: Wie maakt ze van welk materiaal?
Frank: Lang verhaal kort mijn collega maakt de roosters gediplomeerd lasser extern bedrijf verzinkt en poedercoat (let op dus geen spuitwerk) materiaal staal alle ral kleuren mogelijk.

“…het gaat erom als er iets gebeurd  diegene niet onder gaat”

Tiebo: Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden qua vorm?
Frank: Ons doel is drie types aan te bieden: 1. het echte sierobject;   2. rechte staven lengte/breedte gaasmat 70×70 mm. Uiteraard zou bijna alles mogelijk zijn maar dan moeten we echt gaan ontwerpen en vanaf tekening gaan buigen, dat wordt een dure aangelegenheid (maar niet onmogelijk uiteraard).

Tiebo: Is de veiligheid ondanks het ogenschijnlijke random constructieverband op alle plaatsen veilig voor kinderen van alle leeftijden en is het beloopbaar?
Frank: De roosters zijn op alle plaatsen veilig, het sterkste is uiteraard het sierwerk dit bestaat namelijk uit rond staal van 10mm. Het sierwerk is beloopbaar maar u zal begrijpen dat dit niet de bedoeling is, het gaat erom als er iets gebeurd  diegene niet onder gaat.

Tiebo: Waar zullen ze verkrijgbaar zijn?
Frank: U kan ze bij ons laten maken, wij zijn nu bezig om ze bij diverse handelaren op de site te krijgen.

Ook dit is een mogelijkheid icm een frame, doch biedt minder zicht en door de randen een verhoogde kans op beschadigingen.

Bovendien zorgt de ronde en gladde afwerking er voor dat je Koi minder vlug zullen beschadigen wanneer zij een sprongetje wagen. De prijs van een dergelijk systeem ligt voor de consument tussen de 200 en 300 Euro per m2 en ik kan het alleen maar toejuichen dat ik hoop dat dit product straks ook via de diverse Koi zaken aan te schaffen zal zijn. Voor een beetje vijver is het misschien best een investering, maar het is ook een eenmalige investering die je in stelt staat van je hobby te genieten zonder bang te hoeven zijn voor verdrinkingsgevaar zonder concessies te doen aan de esthetiek van een vijver.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

 1. Joop van Tol on

  Persoonlijk zou ik er de voorkeur aan geven om de vijver en het zitgedeelte te scheiden door een hek, met een zelfsluitende (met een veer en “in het slot vallende”) doorgang. Ik vind welke vijverafdekking dan ook afbreuk doen aan het oog, terwijl je uiteraard (nog veel belangrijker) tegelijkertijd geen risico wilt lopen.

  Joop

 2. Mijn kleine wordt deze zomer 2 en dat betekend dus dat als de winterkap er af gaat ik ook naar bescherming uit moet gaan kijken.

  Zelf vind ik 200-300 per m2 echt absurde bedragen. Ik kies er waarschijnlijk voor om mijn vijver af te dekken met dubbel draadstaafmatten (zwart gecoat) waardoor ik een fractie van bovenstaand bedrag ga betalen. Ik moet het dan wel zelf op maat slijpen maar dat doe ik dan graag 😉

  Ben wel met Joop eens dat het een rek op de vijver het geheel niet mooier maakt… Maar ik kan het onvoldoende afscheiden dus ik moet wel aan een rek.

  En nog altijd liever een stalen rek als een ……. (nou vul maar in)

 3. Joop van Tol on

  Eens, als je niet anders kunt, moet je het zekere voor het onzekere nemen.

  Joop

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App