Onderweg van mijn werk naar huis luister ik altijd naar Radio Noord-Holland. Ik wordt dan niet bedolven onder muziek die ik niet begrijp zal ik maar zeggen, eigenlijk is het woord “begrijp” een synoniem voor in mijn oren takken herrie. Er werd een bioloog geïnterviewd en hij vertelde dat er miersoorten bestaan die sociaal zijn, en hun achtergebleven soortgenoten redden dan wel gewond mee terug nemen naar het nest. Een soort van EHBO maar dan anders!
 
Zo is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze mierensoort. Er was een mier met zijn pootje vastgebonden aan een dun stukje nylon. Vraag mij niet hoe, maar die bioloog vertelde het! De mier in paniek zend een feromoon uit waarop hij hoopt dat zijn familie dit oppikt. De familie van deze mier had door dat hij vast zat met dat stukje nylon. Dus zomaar even meetrekken dat ging niet. Nee zij knaagden het nylon door en de mier kon zij weg weer gaan. Zo zie je dat mieren toch over een hoger stukje intelligentie beschikken dan men eerst zou denken. Eigenlijk zijn het sociale insecten, het zijn net mensen.

“Wanneer er bij ons een bank met zijn pootje aan een stukje nylon bungelt, dan hup open de staatsknip en storten maar”

Ja mensen zijn ook zo, zeker wij Nederlanders! Wij proberen elkaar ook altijd te helpen in moeilijke en zware tijden, zo hebben wij een sociaal stelsel opgebouwd speciaal bedoeld om onze medemens die het financieel wat minder of slecht heeft te helpen. De AOW is daar ook een mooi voorbeeld van. Ja wij kunnen er wat van. Wij gaan zelfs zo ver dat wij ook bedrijven redden en trekken daar gewoon even (voor je het weet) enkele miljarden voor uit. Geen probleem hoor, want wanneer er bij ons een bank met zijn pootje aan een stukje nylon bungelt, dan hup open de staatsknip en storten maar. Daarin zijn we beslist geen mierenzifters; we vinden dat allemaal goed. Je ziet dus dat wij een sociaal volkje zijn. Ik ben trots op ons!

Mieren kunnen heel sociale dieren zijn

Koi, zijn die sociaal, ze zeggen van wel, maar ik weet het niet zo. Wanneer er een Koi een ziekte heeft of een parasietje op zijn onvoorstelbaar lekkere lichaam plaats heeft genomen; dan zie je deze Koi stil in een hoekje hangen en de andere Koi gaan er met een grote boog omheen. Eigenlijk zie je dit gedrag toch ook wel weer bij mensen.

Ja, want wanneer iemand ziek is wordt hij ook in een hoekje geduwd, in dit geval een ziekenhuis, of erger een verzorgingstehuis maar toch, ik vind de vergelijking gaat wel een beetje op! Vroeger met lepra deed men hetzelfde, deze mensen werden als een para buiten de muren gehouden. Koi kan dit niet dus zij zwemmen met een grote of kleine boog om de zieke Koi heen. Dit geheel afhankelijk van de afmetingen van zijn ruimte, beschikbaar gesteld door het Koi-baasje. Richten Koi bij dreigende pathogenen een ziekenboeg in?

“…andere Koi gaan er met een grote boog omheen. Eigenlijk zie je dit gedrag toch ook wel weer bij mensen”

Tegenwoordig zijn wij als mens nog socialer geworden. Kan dat? Ja, wij kopen een Koi met een wedstrijd er aan vastgeplakt. Bijvoorbeeld een KiKa Koi. Een Kika Koi? Ja men koopt een Kika Koi en het gehele bedrag van deze Koi (dit jaar Sanke’s van Sakai (Yamamatsu Koifarm)) komt ten goede aan de Stichting KiKa, u wel bekent.

Die Kika cup heeft een eigen website op http://www.kikakatacup.com/

Deze fantastische actie wordt voor het tweede jaar georganiseerd door het inmiddels welbekende House Of Kata. Zij kopen de Koi. De Koi wordt geheel belangeloos naar ons onvolprezen landje geïmporteerd door de firma Ornafish Japan Co.,Ltd. De Sanke gaat eerst –uiteraard-  in quarantaine, dit gebeurt ook weer geheel belangeloos in dit geval door Daruma Koi. En dan zijn er nog veel heel veel vrijwilligers die hier ook weer hun steentje aan bijdragen. Fantastisch, werkelijk prachtig dat dit zo gebeurt. En dan als klap op de vuurpijl kunnen de kopers er nog een prijs mee winnen ook!
Kijk als dat niet sociaal met vissen bezig zijn is, dan weet ik het niet meer!

Soms voel ik mij net een mier!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. Raymond baetsen on

  Hier heb ik dan toch wel een mooi voorbeeldje van hoe sociaal koi kunnen zijn.
  Een jaar geleden had mijn ochiba een bacteriele infectie dus ik de koi eruit gehaald koi dokter geraadpleegd en op verzoek van de koidokter een spuitje met antibotica gegeven.
  Eerst de koi verdoofd met verdovingsvloeistof en daarna de antibiotica ingespoten.
  Alles was klaar enal ik dus de koi terug in de vijer gezet en door mijn nieuwschierige hond laat ik per ongeluk de koi los en de koi dwarrelt heel langzaam naar de bodem en bleef daar stil liggen.
  Het duurde nog geen 5 seconden of alle koi’s in mijn vijver zaten er met een boogje omheen en een voor een gaven ze de ochiba een duwjte om te kijken of er nog wat beweging inzat.
  Na een minuut of 3 begon er weer wat leven in de ochiba zitten en zwom weer rustig zijn rondjes met de rest van de koi’s.
  Dus een mijn verhaal mooi compleet te maken zijn koi’s sociaal?
  Nou hier in mijn vijver zekers te weten van wel.

  Mvg raymond

 2. Joop van Tol on

  @Engel
  Heel leuk verhaal Engel, mooie associaties! Heerlijk.

  @Raymond
  Ik geloof niet dat koi sociaal zijn. Koudbloedige dieren in het geheel niet denk ik. Die handelen naar maximale overlevingskansen van de soort (krokodillen die hun eieren bewaken bijvoorbeeld). Groepsgedrag is dan ook geen sociaal gedrag, maar bescherming van het individu, weer gericht om te overleven. In jouw geval denk ik meer dat een stukje nieuwsgierigheid (door geur waarschijnlijk) de andere koi heeft aangetrokken. Wel interessant om daar eens over te fillesoferen.

  Joop

 3. weer een leuk stukje met een hele goed ondertoon 😉

  wat betreft de ervaring van Raymond heb ik daar ook wel een voorbeeld van hier in mijn oude vijver,
  vorig jaar kocht ik een Beni Kikokuryu die na twee dagen in de vijver eigenlijk amper kon zwemmen nog (was Nisai)
  hij had een best wel flinke body en het leek wel of hij moeite had om te zweven in de vijver, waardoor hij steeds naar de bodem zakte en een tijdje stil bleef liggen.
  na twee dagen als dit gebeurde kwamen er links en rechts van de beni ook een koi liggen die hem dan al zwemmend probeerde aan te sporen ook te zwemmen.
  wat dan ook weer even gebeurde.
  helaas echter was een dag later de koi overleden,
  deze bleek een tumor te hebben helaas.
  ik heb ipv deze koi toen wel een andere hele mooie mogen uitzoeken. maar eigenlijk kon er niemand iets aan doen,
  buiten het zwemgedrag was er verder ook niks te zien van een bult ofzo.

  maar wat de reden ook was van de andere vissen ik ervoer het als sociaal 😉

  betreffend Kika, ben ik erg blij dat we met onze hobby dit doel steunen,
  wie kent er niet iemand in zijn omgeving wiens kind of broertje of zusje helaas aan die enge ziekte lijdt,
  juist voor de kinderen is behandeling vaak moeilijker vanwege de zwaarte van de medicatie. Kika is een organisatie die juist het onderzoek naar betere behandelmethodes voor die kinderen mogelijk maakt.

  en gelukkig steeds met meer succes er is echter nog een hele lange weg te gaan,

  dus ja we mogen zelfs trots zijn dat we met onze Hobby sociaal zijn en dit doel zo goed steunen.

  😉

 4. Bas van der Hulst on

  Geweldig leuk stukje Engel!

  Ook mooi dat je nog even aandacht besteedt aan de kika-actie, een erg goed initiatief!

 5. Heel leuk stukje.

  Sociaal of nieuwsgierig?

  Heel vaak zie ik bij het introduceren van nieuwe koi, dat de oude bewoners wel willen weten wat voor vis er in de kuip is bijgekomen. Ze trekken dan vaak zeker in het begin, samen met de nieuwe aanwinst op.
  Ik dacht altijd dat dit sociaal gedrag was, maar misschien is is het dan toch nieuwsgierigheid.

  Gr
  gerwin

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App