Gefascineerd door het vorige deel in deze serie, waarbij ik Gwenn Schoovaerts sprak over zijn kweekprestaties ten tijde van het begin van zijn kwekersbestaan, praat ik graag verder met de Belgische volbloed over het kweekproces en natuurlijk de meest recente Koi die hij kweekte. Waar zit de progressie? Wat is zijn favoriet en hoe typisch is deze?

“…ook al zit er maar een enkeling in, dat vind ik niet erg. Het is voor die koi dat ik het doe.”

Tiebo: In de vorige blog hebben we een aantal vissen van 2009 met je besproken. Als je naar de kweek van 2012 kijkt, zie je dan zelf al enige vooruitgang ten opzichte van toen? Zelf zie ik een vooruitgang in vooral de huidkwaliteit. Kan dit kloppen?

Gwenn: Dat klopt, de huidkwaliteit is zeer zeker vooruit gegaan net als de bouw en de groeipotentie. Ik heb mijn manier waarop ik de koi laat opgroeien verbetert door met aangepaste voeding, verwarmd water en voederautomaten te werken.

Wat elke kweker ervaart, is dat er uit elke kweek maar een bepaald aantal koi top zijn, ze beschikken over een mooie body, huidkwaliteit en patroon. Jammer genoeg zijn er dit nooit zoveel. Selecteren is dus een moeilijke opgave, je moet kunnen inschatten of de groei, huidkwaliteit en patroon van je koi goed gaat evolueren of niet. Soms zitten er in het begin van de kweek koi bij waarvan het patroon niet zo super is maar, waar ik van weet dat ze nog mooi gaan worden na verloop van tijd. De kunst van het selecteren zit ‘m dan ook in het vroeg uitselecteren van de mindere koi, zodat de betere alle ruimte hebben om door te groeien. Een goede koi is duur, maar ook zeldzaam. Het is niet zo dat je door meer koi te kweken betere koi krijgt. Alles hangt af van de ouderdieren en de faciliteiten.

Tiebo: Ik ben er zelf best wel van onder de indruk. We zien er echter natuurlijk maar een paar. Jij moet ze er maar tussenuit weten te ‘vissen’. Doe je alle selecties helemaal zelf?

Gwenn: Alle selecties doe ik zelf; ook het kiezen van ouderdieren en de combinaties ervan. Ik kweek selectief, dit wil zeggen dat ik een mannetje en vrouwtje met bepaalde eigenschappen selecteer en hoop dan deze eigenschappen terug te zien in de nakomelingen. Soms is dit succesvol en soms ook niet. Maar ook al zit er maar een enkeling in, dat vind ik niet erg. Het is voor die koi dat ik het doe. Zij of hij wordt dan een toekomstig ouderdier. Verder kan ik dan alleen maar hopen dat er bij de volgende generatie meer koi zijn die over deze eigenschappen beschikken.

“Het is niet zo dat je door meer koi te kweken betere koi krijgt. Alles hangt af van de ouderdieren en de faciliteiten”

Tiebo: Het leukste is natuurlijk om een aantal van deze kweek zoals je op je Facebook album gedeeld te bespreken met je. Kun je met ons je eigen gedachten en verwachtingen delen omtrent een vier of vijftal adhv de foto’s? Hier kunnen we dan volgend jaar mooi op terug komen.

Kohaku 25 cm

GS-Koi Kohaku 25cm

Gwenn: Deze kohaku heeft een zeer goede huidkwaliteit. Het patroon is leuk en speels. Het hoofd is zeer mooi en is goed in proportie met de rest van het lichaam. Het enigste minpuntje is de staartaanzet die wat smal is en een beetje invalt.

Kohaku 26 cm

GS-Koi Kohaku 26cm

Gwenn: Een kohaku die alles mee heeft en zoals ik het graag zie, mooi zacht beni dat met de jaren nog wel intenser zal worden, prachtige vloeiende body en een patroon voor een jumbo koi.

Showa 22cm

GS-Koi Showa 22 cm

Gwenn: Super patroon op deze showa het sumi ligt allemaal in het wit gedeelte op het lichaam hoewel dit momenteel nog onderhuids ligt komt dit er zeker door. Huidkwaliteit van deze koi is top. Ik vermoed wel dat dit een mannelijke koi is door de slankere lichaamsbouw.

Showa 28cm

GS-Koi 28cm

Gwen: Deze kindai showa is mijn parade paardje hier draaide mijn showa kweek om juist deze ene koi eruit te halen die de bouw heeft van de mama en de huidkwaliteit van de papa. De kop toont nu nog wat gelig en doorzichtig maar dit heeft te maken met de nog jonge leeftijd van deze koi als ze iets ouder zijn kleurt dit volledig in als het pigment zich meer ontwikkeld heeft.

Dit is een koi die ik in de toekomst zeker ga gebruiken om mee verder te kweken.

De moeder van deze koi is een goromo showa die afstamd van Sakura van de Dainichi koi farm en de vader is een afstammeling van Gachapin ook van de Dainichi koi farm. De moeder heeft een super body en is ook 75cm groot en bijna 5 jaar oud. Ze bezit ook een zeer goede beni kwaliteit. De vader is gewoon top. Zwarter sumi dan dat van hem vind je niet. Kortom de goede eigenschappen van de moeder en vader komen terug in deze kindai showa. Dit is nu juist waar het om draait met het kweken van koi een doel voor ogen hebben, en je kweek proberen te verbeteren en te vernieuwen. Dat is nu voor mij juist leuke aan het kweken van koi.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. freddy breine on

  gelukgewenst met uw kweek t’zijn reeds prachtkoi’s
  japaners kunnen niet veel beter
  ik kweek ook al enkele jaren en bezit ook een paar prachtexemplaren
  laat mij uw email adres en ik laat u de foto’s geworden zodat u een oordeel kan geven
  mgv freddy

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App