Een Koi variëteit die in de laatste jaren steeds meer naar de voorgrond is getreden in vooral Japan, is de Goshiki. Dat werd onlangs onomstotelijk bevestigd in de uitslagen van de All Japan Koi Show, waar er maar liefst twee Goshiki waren die er met een Sakura Award aan de haal gingen. Nederland heeft een haat-liefde verhouding met deze vijfkleurige variant. Doorgaans heeft de soort de neiging te snel te donker te worden in de relatief hardere wateren van de lage landen. Er is echter veel meer achter de horizon…

Zo zijn de twee Goshiki die een Sakura Award wonnen beslist niet vergelijkbaar. Er valt dus veel te leren en waarderen aangaande deze variëteit. Om hier enige inzicht in te krijgen volgen we graag de ontwikkeling van Koi. Matthijs, beter bekend als D-Mann, is als fervent hobbyist niet bang van een uitdaging en deelt graag de toekomstige ontwikkeling van zijn Goshiki. Vanaf deze blog zullen we een aankoop van Matthijs volgen, die hij beschouwt als een gok, maar gezien het leertraject die het hem zal brengen, nu al uitgesloten is van een miskoop.

Taniguchi Goshiki 26cm owned by D-mann

Tiebo: Gefeliciteerd met deze aankoop Matthijs. We zouden toch een Goshiki volgen in de ontwikkeling? Ik zie vooral een Kohaku als ik de vis bekijk.
Matthijs: Klopt, ik zie een goshiki niet graag heel erg donker, in mijn ogen is een goshiki als jonge vis als “kohaku” kopen hierbij de beste optie om niet een extreem donkere goshiki over te houden. De Goshiki meet nu 26 cm en is gekweekt door Taniguchi.

Tiebo: Zoals ik je inmiddels ken, heb je toch weer een mooi maruten patroon weten te vinden. Die voorliefde hoef je me dus niet uit te leggen, maar kun je aangeven wat de verdere beweegredenen voor jou waren om juist deze Goshiki aan te kopen?
Matthijs: Huidkwaliteit voornamelijk, en zoals hierboven vernoemd het ontbreken van sumi op dit moment, ook de bouw is niet slecht, komt bij dat deze vis niet duur was.

Tiebo: Wat verwacht je van respectievelijk het Goshiki effect en het Kohaku patroon voor de toekomst?
Matthijs: Ik verwacht/hoop dat het hi mooi schoon blijft en het shiroji op de vis langzaam zal vergrijzen tot zilvergrijs, een erg mooi voorbeeld vind ik de conias die vorig jaar geveild werd:

Dit is voor mij de ultieme goshiki qua kleurstelling, niet helemaal pikzwart geworden maar een mooi kunstwerk.

Sakura 75Bu

Tiebo: Wat weet je van de kweker Matthijs en speelt dit doorgaans mee in je overwegingen tot aankoop?
Matthijs: Ik heb een klein aantal Goshiki van Taniguchi gezien, dit waren natuurlijk de goede vissen, deze bevallen me dan ook erg goed. Bij deze koi heeft het niet heel erg meegespeeld, een goshiki blijft een verschrikkelijk lastige variëteit om te kopen. In Go-Sanke laat ik het wel zwaar meewegen omdat je over het algemeen per kweeklijn een redelijke lijn kan trekken hoe ze zich ontwikkelen en dan vooral op het gebied van lichaamsbouw.

“…ik heb het gevoel dat als het sumi in de eerste jaren wat minder snel ontwikkelt het hi minder snel ‘vuil’ wordt”

Tiebo: Je laat de vis vooralsnog opgroeien bij de kweker in Japan. Zou je de ontwikkeling van deze Koi met hetzelfde vertrouwen tegemoet zien wanneer ze in Nederland op zou groeien.
Matthijs: Ja en nee, de eerste jaren zijn voor een vis erg belangrijk qua groei/ontwikkeling. Mijn vijver is niet optimaal maar ook niet slecht. Mijn gevoel zegt dat het sumi in Japan wat trager ontwikkelt en dat deze vis daar wat meer groei zal pakken, ik weet niet waarom maar ik heb het gevoel dat als het sumi in de eerste jaren wat minder snel ontwikkelt het hi minder snel “vuil” wordt. Dit is puur een gevoelskwestie en heb ik hierbij dan ook mee laten weten. De dealer, Interkoi Arendonk, heeft mij een aanbod gedaan voor Japan waar ik absoluut geen nee op kon zeggen, dit maakt het een stuk gemakkelijker.

We zijn verheugd dat je de ontwikkeling van deze vis met ons wilt delen, want kennis delen doe je niet alleen, en kijken uit naar een update van de Goshiki in kwestie. Voorlopig is het een hele mooie Kohaku. Wat denk jij? Zal de Kohaku vergrijzen tot Goshiki?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Daar is de 1302051,zeer mooie Goshiki!
    Denk dat je gevoel aangaande Sumi en het vervuilen van het Hi niet zo stom is Matthijs.
    Is werkelijk een Koi met toekomst,benieuwd naar de
    ontwikkeling.Plezier ervan!

    Gr.Jack.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App