Grote goudvis?

Grote goudvis?!

Hot topic in het nieuws: biologen in Amerika vingen tijdens hun onderzoek naar uitheemse vissoorten in het meer ‘Lake Tahoe’ (Californië) vele reusachtige goudvissen en vragen zich sterk af hoeveel van deze goudvissen er nog meer rondzwemmen in Tahoe en hoelang zij daar al zitten. In wereldwijde media wordt er inmiddels aandacht besteed aan deze goudvissen, omdat ze zo ‘enorm’ zijn. Sommige goudvissen die de onderzoekers hebben gevangen zijn tot zo’n 45cm lang.


Maar eigenlijk is het helemaal niets nieuws dat goudvissen zo groot kunnen worden. Bij een juiste verzorging met goede waterwaardes, voldoende en juiste voeding en genoeg ruimte kan iedere goudvis deze grootte bereiken. Waar de aandacht eigenlijk heen zou moeten gaan is het feit dat deze vissen door de mens in het wild zijn uitgezet. Dit is natuurlijk een slechte zaak, zeker omdat goudvissen zich prima thuis voelen in het meer en zelfs kunnen voortplanten. De Amerikaanse biologen zijn bang dat als de populatie te groot wordt het biologisch evenwicht in het meer uit balans raakt waardoor er grote problemen kunnen ontstaan voor de inheemse flora en fauna.

In onderstaande video is een Amerikaanse nieuwsuitzending over dit onderwerp te bekijken. Halverwege het filmpje komt er een foto voorbij waarop een enorme ‘goudvis’ uit Frankrijk wordt weergegeven, de kritische kijker zal echter opmerken dat dit geen goudvis is, maar een Koi. De goudvis kan dit formaat niet bereiken, daarnaast heeft een goudvis een andere lichaamsvorm en het feit dat goudvissen geen baarddraden hebben, verraadt onmiddellijk dat het hier niet om een goudvis gaat.

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Bardo Wesselius on

    Goudvissen horen zeker niet thuis in het buitenwater maar de reactie die ze hier geven is echt zwaar overdreven. In de VS hebben ze slechte ervaringen met karperachtigen, dus alles wat er maar een beetje op lijkt moet uitgeroeid worden…
    En dan die foto’s van koi ipv gouvissen, echt zo amateuristisch.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App