Sinds 2009 kweekt hij zijn eigen Koi vanuit Japanse ouderdieren en reeds in 2011 berichtten we over de resultaten van een van zijn kweken. Hoe gaat het met de jonge geestesvader van zovele Koi en hoe staat het met de destijds getoonde Kohake of Sanke en welke ideeën heeft Gwenn Schoovaerts zelf bij de ontwikkeling van zijn Belgische pralines?

We kennen je sedert het begin van KoiQuestion Gwenn en leerden je toen kennen als iemand met een kwekershart? Bons dat hart nog steeds? Hoe is het je op kwekersgebied vergaan de afgelopen jaren?

Mijn kwekershart bonst nog steeds elke jaar beter en beter. Het duurt natuurlijk enkele jaren voor de resultaten te zien zijn en je zelf gekweekte koi kan gebruiken als ouderdier. Vanzelfsprekend duurt het dan ook lang voor je een kweeklijn, laat staan bloedlijn ontwikkeld.

Welke variëteiten kweek je en wat hoop je te bereiken met je eigen kweek?

Voorlopig kweek ik enkel gosanke, de bedoeling is om binnen een paar jaar een eigen kweeklijn ontwikkeld te hebben volgens hoe ik vind dat een mooie sanke, Showa of kohaku eruit moet zien. In de toekomst kan het misschien zijn dat ik andere variëteiten kweek maar hoe meer je wilt kweken hoe meer ruimte je nodig hebt en daar ben ik momenteel nog wel in beperkt.

“Na verloop van tijd weet je welke combinaties bij elkaar passen en welke niet?”

We zien de evolutie van een Kohaku die je kweekte in 2009 en destijds al verscheen op KoiQuestion. Inmiddels meet zij 60cm. Gefeliciteerd al met deze prestatie! Wat heb je geleerd van de evolutie van deze Kohaku?ontwikkeling kohaku GS-KoiGS-Koi Kohaku 60cm

Dat vooral in het eerste levensjaar van de Kohaku veel winst kan geboekt worden met de groei. Ook uit combinatie van het kweekkoppel leer je elk jaar iets bij. Na verloop van tijd weet je welke combinaties bij elkaar passen en welke niet.

Ook zien we een mannelijke Sanke van 2009. Wat zou je over zijn ontwikkeling willen delen met de lezers van KoiQuestion?

ontwikkeling sanke GS-Koi
GS-Koi Sanke 60cm

Deze sanke heeft, voor een mannelijke koi, een zeer goede bouw en huidkwaliteit. Ook de groei is in stijgende lijn. Ik verwacht dat hij tegen 2015 een 70 cm groot zal meten. Op het patroon ben ik zelf heel fier. Ik ben ervan overtuigd dat deze koi in zijn categorie het ver zou brengen in een koishow. De bedoeling is om deze sanke binnenkort te gebruiken als ouderdier.

In het vervolg van dit interview zullen we onder andere de laatste kweekronde en resultaten van de kweek van 2012 met Gwenn bespreken.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. Raymond Baetsen on

  Hey Gwenn dat ziet er goed uit hoor.
  Een vraagje als je je koi in japan koopt waar let je dan vooral op bij het selecteren voor de ouder dieren?
  Ik heb namelijk ooit een keer gehoord dat je wel dezelfde bloedlijn moet hebben maar weer niet dezelfde ouderdieren,omdat je anders kans hebt op incest maar wat is dan dat verschil?

  Mvg Raymond

  • Om erfelijke eigenschappen van een bloedlijn vast te houden wordt denk ik lijnteelt toegepast. Grof gezegd moet hiermee het kruisen van broer en zus vermijden, maar mag het terugkruisen van een zoon op moeder bijvoorbeeld weer wel. Neef en nicht kan in veel gevallen gewoon. Beste is dan om 2 lijnen naast elkaar te kweken en de nakomelingen weer te kruisen. Een goede lijnteelt heeft het grootste risico op mislukking doordat bijvoorbeeld 1 koppel geen jongen krijgt. Daarom zijn meer dan 2 koppels noodzakelijk als back-up.

 2. Wat een interessante ontwikkeling van vooral de Sanke zeg. Als tosai zie ik er nog aardig wat slordigheden in, maar deze lijken als sneeuw voor de zon vertrokken. Erg leuk om te zien dat het sumi vooraan de rugvin kleiner is geworden en hte hi op de neus is onderbroken geworden. Al met al een positieve ontwikkeling.

 3. Bedankt allemaal voor de lovende woorden. Dit zijn de koi van mijn eerste kweek in 2009. Er komt nog een vervolg aan met de kweek die vorig jaar in juni 2012 geboren zijn.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App