SONY DSCZoals eerder deze week al aangekondigd gaat KoiQuestion dit jaar nog meer werk maken van het directe contact met de hobbyist. Als mensen het op prijs stellen dat we langskomen om hun vijver en hun vissen te bekijken en er een blog over te maken, dan accepteren we die uitnodiging graag om onder het genot van een bakkie leut te kletsen over de prachtige hobby die ons bindt. Min of meer bij toeval kwam ik zo op de eerste hoofdpersoon in deze nieuwe serie; Dirk Zwagemakers

Kopje koffie? Lekker! Koekje erbij? Heerlijk!

Dirk is een fanatiek hobbyist met als woonplaats Tilburg. Ook voor KoiQuestion is hij al een “oude bekende”. Ik heb Dirk namelijk afgelopen jaar nog geïnterviewd op de Holland Koi Show toen de eerste uitvoering van de KikaKataCup op zijn einde liep. Dirk gaf daar al aan dat hij mede vanwege zijn eigen ziekte, hij is namelijk kankerpatiënt, ontzettend veel voldoening en ontspanning uit de Koihobby haalt. Naast het feit dat hij een Koivijver heeft is hij ook nog eens heel handig met elektronica. En daar begon het dus mee. Mijn oude vertrouwde laptop begaf het een dag of wat geleden en zoals dat dan gaat gooi je je frustraties op Facebook. Dirk reageerde dat hij er wel eens naar wilde kijken. Misschien dat hij er nog iets van kon maken voor mijn kinderen. Top!

Op naar Tilburg dus, camera mee, oude laptop mee en vol goede moed op pad. Vanuit Oss naar Tilburg is een ritje van iets meer dan een half uur. Aangekomen kreeg ik een zeer hartelijke ontvangst. Dat is toch het mooie van onze hobby. Er is snel sprake van een vriendschappelijke band. Met de keuken en de woonkamer op de eerste etage van het woonhuis is er een mooi uitzicht over de achtertuin. Een tuin die een behoorlijk stuk groter is dan de voorkant van het huis doet vermoeden. De sneeuw bedekt helaas de aanblik van een mooie vijver.

SONY DSC

Vijver in de sneeuw, goed beveiligd tegen reigers

Kopje koffie? Lekker! Koekje erbij? Heerlijk! En dan de laptop maar eens open schroeven. Na een aantal testjes blijkt het apparaat niet meer te redden. De on board videokaart is te heet geworden en daardoor is ook het moederbord aangetast. Ik was er al bang voor en had gelukkig alle belangrijke info al veilig gesteld. Ook een nieuwe laptop was al besteld want ja, een hoofdredacteur zonder laptop…

SONY DSC

Koffie, koekje en een kapotte laptop

De skimmerlijn wordt draaiende gehouden door een Airliftsysteem.

Op naar de besneeuwde vijver dan maar. Een vijver overigens die in een volgende editie van NVN-blad KOI uitgebreid aan bod zal komen. De vijver is 4,75Mx3Mx1,8M dus ongeveer 25,5M³ met het hele filtratiesysteem erbij kom je op ongeveer 27M³. Via 2 bodemdrains en een zijdrain wordt het water voorgefilterd over een UltraSieve III 200 micron zeef. Een Aquamax Premium Eco verpompt het water vervolgens over een Biotec 36 Screenex filter waar de laatste kamer van is voorzien van een bewegend bed vulling.

SONY DSC

Biotec36 Screenex filter

De skimmerlijn wordt draaiende gehouden door een Airliftsysteem. De collector heeft een doorsnede van 315cm, is twee meter diep en verplaatst ongeveer 22M³/uur. Waarschijnlijk komt hier in de zomer een extra filterlijn tussen met een Statisch bed óf een Crielzeef gevolgd door een bewegend bed.

De vijver is opgebouwd uit betonblokken van 29c20x19cm. De wanden zijn gestuct met upw210 stucmortel op cementbasis en hier is dan tegenaan gepolyesterd. Er zwemmen inmiddels 19 vissen, waaronder uiteraard een Karashi van de eerste KikaKataCup in en dit worden er 21 of 22 dit jaar. Een van de nieuwkomers zal dan ook weer afkomstig zijn uit de huidige actie voor Kika. De waterwaardes worden hier in de gaten gehouden middels de Seneye pond en regelmatig (tijdens het voorjaar vooral ) nitriet nitraat en KH metingen.

Dirksvijver

Het wordt tijd voor voorjaar

SONY DSC

De airliftgestuurde skimmer

SONY DSC

Even naar de vissen kijken

Mooi om te zien dat diverse populaire KoiQuestion onderwerpen terugkomen in deze vijver. Ik zie je artikel in de KOI met belangstelling tegemoet Dirk! Bedankt voor de koffie en tot een volgende keer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

19 reacties

 1. heel mooi stukje geworden Jeroen 😉

  Engel het is of je zelf geweest bent haha,
  ik schep hier namelijk dagelijks aardig wat fruitvliegjes uit de collector met een klein schepnetje en ja die fruitvliegjes vliegen dan echt niet meer.
  op de foto is het niet goed te zien maar er is echt een behoorlijke trek op de skimmer, het korfje en de skimmer huls zullen we maar zeggen hoef je echt maar net in het water te doen boven de 160mm opening en dan worden ze vrij snel naar beneden getrokken, terwijl ik in mijn oude vijver toch echt de skimmer korf eerst goed in het gat moest plaatsen voordat de huls stil bleef zitten en dat was met een 5000L pomp.

  het stuk voor de NVN hoop ik deze komende week eindelijk volledig klaar te hebben en aan te kunnen bieden aan de NVN,
  (ik laat er wel eerst nog even Ad Jacobs naar kijken want die heeft me er heel erg mee geholpen).

  tja zo mooi en goed leesbaar schrijven valt nog niet mee voor me dus vandaar dat het schrijven wat langer duurd dan ik gedacht had, dus wanneer en in welke uitgave het komt is geheel afhankelijk van hoe snel ik het klaar heb en of het dan ook wel voor plaatsing vatbaar is 😉

  😉

 2. Leuk stukje maar ik zie geen vis. Ga je op de koffie bij Dirk zie je geen vis omdat die bezig was met de vijver en nu geen vis door de kap. Die Dirk heeft helemaal geen vissen als je het mij vraagt :-))))

  Gr Sergio

  • Haha Sergio,
   volgens mij vrouw kan dat ook niet,
   er is teveel spiegeling ivm de kap om goed te fotograferen.

   maar ik heb wel viskes hoor 😉

 3. Bas van der Hulst on

  Heel mooi project Dirk! Heb je draadje met veel plezier en interesse gevolgd op het NVN forum…

 4. Leuk stukje dirk, Als ik zo al je reactie`s op het forum leest dan zal je stuk voor het blad ook vast makkelijk en plezierig door te lezen zijn.
  Succes er mee.

 5. Raymond baetsen on

  Hey dirk dat ziet er allemaal mooi uit.
  Een vraagje ik zie dat je 22 kub door je skimmer trekt maar is dit een gewone drijfskimmer van 110?

  Mvg Raymond

  • nope die is 160mm Raymond 😉
   via airlift is er overigens veel meer door 110 te verplaatsen dan 15 kuub wat men denkt,
   gravity is dat wel zo maar vanwege de hoge onderdruk
   met airlift kan je veel meer via 110 verpompen met airlift, hier gemeten ongeveer 22kuub.

   😉

 6. vandaag 24 maart en wat denk je …………..
  ijskoud buiten, dus nog steeds kappie erop,
  inmiddels draaid de qbak al wel volop met drie nieuwe aanwinsten uit Japan, daar gaan binnenkort dan nog de Chagoi van Arie bijkomen en de Matsonusuke sanke van de yamamatsu koiFarm oftewel de KIKA Sanke.

  wel ondertussen een belofte nagekomen voor Jeroen,
  hij is klaar Kerel, word weer wat af spreken om hem aan je te geven 😉

 7. leuk om een artikel te zien over jou vijver Dirk, echt super.
  je bent een hobbyist in hart en nieren.
  we zullen snel ook bij elkaar weer eens een bakkie doen en bijpraten, is al eigenlijk te lang geleden weer Dirk.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App