Untitled Daar hebben jullie dan met zijn allen vol spanning op gewacht: de foto’s van de uitgeselecteerde Koi voor de KoiQuestion Growout! Excuses dat het even heeft moeten duren, maar ik was erg druk in de weer met een tv-crew en bezoeken aan andere kwekers in Japan. Nu ben ik weer terug in Nederland en zal het één en ander toelichten over de selectie die ik heb gedaan. Nu stel ik jullie de eerste tien aan jullie voor.

Deze Koi zijn nu maximaal acht maanden oud en op zijn vroegst geboren in juni 2012. Ze waren ongeveer 1,5 week voordat ik ging selecteren uitgeselecteerd uit de Tategoi tosai vijvers en in een aparte vijver geplaatst. Deze vijver bevatte ongeveer 150 tosai tateshita, welke waren geselecteerd om door te groeien en later in te zetten op de nieuwe International Junior Koi Show in Niigata (de eerste editie zal op 20 en 21 april 2013 plaatsvinden). Shigeru van Dainichi was zo aardig om voor dit evenement een uitzondering te maken en mij hieruit te laten selecteren. Eigenlijk selecteerden we met zijn tweeën, waarbij Shigeru de beste Koi weer terug de vijver ingooide, want hij wil natuurlijk nog wel een prijs winnen op de show! Zodoende kwam ik op 29 stuks (waarvan twee reserve Koi voor als er iets mis mocht gaan met het transport of quarantaine) van de ouderdieren genaamd Gachako, NO3, Tetsuko, Kokugyo, Sakura, Butta Junior en Blue. In een volgende blog zal ik wat meer info over de ouderdieren verstrekken. Voor de deelnemers aan de KoiQuestion Growout: bekijk en droom over je mogelijke nieuwe aanwinst!

01 27

Nummer 1 - 27 cm

02 25

Nummer 2 - 25 cm

03 27

Nummer 3 - 27 cm

04 26

Nummer 4 - 26 cm

05 26

Nummer 5 - 26 cm

06 31

Nummer 6 - 31 cm

07 27

Nummer 7 - 27 cm

08 27

Nummer 8 - 27 cm

09 27

Nummer 9 - 27 cm

10 25

Nummer 10 - 25 cm

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

37 reacties

 1. hallo,

  laat mij als eerste eens schieten. Ik zie visjes met een goede bouw voor een tossai. Eigenlijk geen uitgezonderd. Ik zie ook veel vissen die goed in de kleuren wit en zwart zitten. Ook de huidkwaliteit en glans zit op de vissen. Dat is mooi.
  Waar ik de verschillen het grootst vind zijn de beni-intensiteit en de patronen. Enkele prachtige droompatronen maar ook enkele patronen die naar mijn mening volledig uit balans zijn of uit balans zullen raken.

  Deze verschillen maken toch wel dat het extra spannend wordt hoe de verloting gaat plaatsvinden. Is het nummer trekken en nummer 13 krijgt koi 13? of is het zo dat nummer 13 als dertiende mag kiezen?

  Bedankt voor de info.

  ps; ik heb ze allemaal al ergens gezien….jullie toch ook?

  • Hey Arie,

   Goed dat je al durft de vissen te beoordelen. Bram zal de bouw en huidkwaliteit verreweg het hoogst in het vaandel hebben genomen zoals ik hem ken, maar ben ook nog blij verrast door de leuke patronen al spreken de wat onconventionele mij meer aan.

   Het leukste vind ik dat je opmerkt dat de beni intensiteit heel anders is. De vissen komen natuurlijk ook uit verschillende bloedlijnen en ik denk dat het een pracht wordt te volgen hoe deze bloedlijnen ook anders zullen evolueren en nog menig verassing zal geven.

   De verloting zal op de uitreik dag zijn. Hoe dit zal plaats hebben zal ik klinkklaar uitleggen in een aanstaande blog.

 2. Ik zie er mooie vissen bij zitten
  Maar ook wel exemplaren die mij niet bekoren
  Maar de bouw is goed van de vissen
  Ben benieuwd naar de uitleg van Bram

 3. Door de verschillend gebruikte ouderdieren zullen er verschillen zijn in de tosai en inderdaad spreekt de ene me meer aan dan de andere.
  Wordt dus superspannend hoe de verdeling gaat verlopen maar ga er van uit dat ze ons daar tzt uitleg over gaan geven..

  En heb wel vaker mensen vis zien uitkiezen wat totaal niet mijn keuze zo zijn maar zo zie je maar:zoveel mensen,zoveel keuzes..

  Ben benieuwd naar de volgende 19 Dainichi tosai..

 4. Ik wil nr 6 graag, maar doe niet mee. Van alle 10 heeft deze het beste totaal plaatje in mijn ogen.

  Gr Sergio

 5. Mooie set Bram al moeten de mooiste nog komen.
  Er zitten er wel een deel bij die straks wel erg veel sumi hebben.
  Al met al zit er in de totale set een handvol waar ik zeker tevreden mee zal zijn, maar ook een deel waar ik minder blij van wordt.
  Dus dat maakt het weer te spannend richting het loterijmoment. 🙂

  Groet en succes!

 6. iedereen heeft zijn voorkeur, klassiek of kindai…. ben wel benieuwd naar de uitleg over sommige tosai, vind persoonlijk er (vanaf de foto’s) nogal verschil tussen zitten, ben benieuwd naar de volgende 10.

 7. Een heel mooi stel tosai showa. Bram heeft een hele goede keuze gemaakt vind ik persoonlijk. Ik doe niet mee maar ik zou hier wel een keuze uit meerdere kunnen maken. Heerlijk toch hoe dat staartje van nr 3 in het Ozutsu is geplaatst…
  Iedereen veel succes met kiezen. Gr.

 8. Nu de grow out actie in aantocht is zijn we allemaal erg benieuwd naar de kwaliteit van de vissen.Maar waar eigenlijk vhq tosai beloofd word zijn het vissen die deze titel niet mogen dragen,ben benieuwd hoe dit uitgelegd kan worden..

  • Hallo Nico,

   Bedankt dat je je eerlijke mening deelt. Ik denk echter dat het wel de vhq is die we hebben beoogd. Kijk alleen naar de bouw van deze tosai; de huidkwaliteit moet je zien in real life en zag ik ook nog niet, maar het is ook voor Dainichi de vissen die net afgevallen zijn bij de tategoi selectie.

   Ik ben echter wel blij met je reactie, want een belangrijk onderdeel van de grow-out is inzicht te geven in waar het heen kan gaan met dit soort vissen. De opinies vooraf zijn daarbij ook belangrijk.

 9. Ton Janssens on

  8 van de 10 mogen zo hier komen zwemmen.. En ik heb ook de rest op die link gezien… Mooie serie.. Ik denk dat we op volgorde van inschrijving mogen kiezen… Lijkt me wel eerlijk 🙂 in ieder geval de eerste 12 als eerste… Lijkt me tenminste…

  • dat werd wel zo geopperd in een eerder artikel over de grow-out meende ik..

   Wacht wel af en ga uit dat daar goed over nagedacht wordt en dat daar een passende oplosing voor gevonden word..

 10. dat denk ik niet ton….dan zou deze volgorde al wel bekend zijn. ik heb ook zoiets gelezen over loting

 11. Best leuke tosai waar er een paar tussenzitten die spannend kunnen zijn qua evolutie. De manier van verloting is blijkbaar nog niet gekend, of ben ik mis ?
  Ik zal maar eens aan mijn q-bak gaan beginnen want daar staat momenteel nog geen water in. Laat de volgende serie maar komen..
  En ook, hoe zit het met sexe ?

  • De manier van verloting is inderdaad nog niet bekend gesteld, maar zal snel volgen. Dat geldt ook voor de datum en de volgende serie mag je ook snel verwachten.

 12. @ Ton, ik denk niet dat het de bedoeling zal zijn dat we zelf gaan kiezen, gezien het een verloting is zal elke vis een nummer krijgen en trekken wij een lotje waar een nummer opstaat. Anders zou ik niet graag als één der laatste eraan beginnen…

  • het lijkt wel of er steeds meer vragen bijkomen ipv antwoorden…..dit gaat niet zo lekker als we gehoopt hadden in ieder geval….

 13. Ik denk dat ik nog wel bij die 12 zat maar neem aan dat er op een fatsoenlijke manier geloot wordt?
  Verder had ook ik zeker hogere kwaliteit verwacht (misschien onterecht?)

  Enne is onderstaande nog gelukt?
  Citaat: “Er zal een video worden gemaakt van de Showa waarbij Shigeru Mano, een van de gebroeders Dainichi, in een exclusief interview de Koi zal bespreken.
”

  • Bedankt dat je je onzekerheid durft te delen Stefke. Het hoe en wat omtrent de kwaliteit zal voor zich gaan spreken en juist dit resultaat is een van de doelen die we tot inzicht willen laten komen door deze grow-out. Het zal zich de komende tijd uit gaan wijzen.

   De video is inderdaad gelukt ook. Als het appeltje rijp is, valt ze wel 😉

   • Ik vroeg het me gewoon af.
    Is wel een mooie meerwaarde aan het verhaal, als Shigeru een beetje zinnige taal uitslaat tenminste 🙂

 14. Bas van der Hulst on

  Erg mooie exemplaren die nog een hééééle ontwikkeling voor de boeg hebben! Wordt interessant om te volgen de komende jaren…

 15. Loten kan toch door middel van bingo ballen 24 balen er in iedereen een nummer en doormidden van nummer trekken je plaats op de lijst
  Lijkt me simpel
  Iedereen even veel kans op die manier
  Is maar een voorbeeld voor je Tiebo
  Mvg Gerrit

 16. Ik vind het wel een hoop gezeur over de kwaliteit, die is gewoon goed voor dat bedeag en dat je voor € 495,- VHQ kan verwachten! !!! Beetje naïef. …

  • Groot gelijk hoor, VHQ voor 495€, dromen mag maar zijn meestal bedrog. Maar als de sexe niet vaststaat, kan me moeilijk voorstellen dat ze allemaal female zijn, dan mag je voor dat bedrag wel wat hebben, tenslotte is het een blinde aankoop, toch ?

 17. Bas van der Hulst on

  Laten we nou eerst ns even afwachten tot ze in de bowl zwemmen en we ze goed kunnen zien en beoordelen… Ik denk dat het best in orde is met de kwaliteit en zéker de prijs/kwaliteitverhouding.

 18. Hoi,

  Hoi,

  Ik begrijp sommige mensen goed. Er is gesteld, en ik citeer:

  “waardoor we een klein aantal Showa, 12 stuks, voor nog niet de helft van wat ze normaal zouden kosten aan kunnen bieden”

  Dus dan verwacht je allemaal showa die voor zo’n 1250 in de winkel te koop zouden komen. Een deel van de vissen is dit geld zeker waard hoor. Met name het deel dat patroontechnisch opvallend minder is vind ik dat echt niet waard. Ookal spreken we over goede bouw en huidkwaliteit. Een totaal ongebalanceerd patroon is veelal waardeloos

  Nu heb ik me ingeschreven met het idee om te leren en uit nieuwsgierigheid. Ik was op mijn hoede en ben nog steeds superenthousiast….ook als ik een minder patroon tref. Mensen met een dunne portemonnee zullen er echter tot aan de loting regelmatig over piekeren of ze wel de juiste stap hebben gezet.

  Ik wil hiermee niemand afvallen of naief zijn. We hebben allemaal zonder een vis te hebben gezien en zonder te weten hoe loting verloopt geld gedokt. Het is dus het risico van het vak. Daarnaast proef ik stellige overtuiging bij de organisatie dat ook voor de mindere patronen serieuze hoop bestaat dat er een goede vis overblijft. Daar zij veel meer kennis hebben dan wij (of in ieder geval dan ik) moeten we daar in geloven.

  Dus afwachten en vertrouwen hebben zou ik zeggen!!

  fijne dag allemaal!

 19. Raymond Baetsen on

  Ik heb er zowiezo een paar gezien die wel mij mogen vertoeven.
  Maar heb er ook een paar gezien die me minder aanspreken dan praat ik niet over de kwaliteit maar meer over het patroon.

  Mvg Raymond

 20. Hoi
  Heb me bewust van commentaar onthouden i.v.m. de
  kwaliteit van de vissen tot ik ze in het echt heb gezien.
  Maar ben het wel met arie eens gezien de eerste inzet
  van VHQ dat het verwachtings patroon hoog ligt.
  Ik weet natuurlijk ook dat ik geen echte VHQ koop
  voor dat geld, maar wat arie zegt 495 is ook niet niks.

  • precies GJ Pompert, werd al voor gewaarschuwd dat als je zegt vhq en medewerking van dainichi en koicentrum tiel en normaal x 2,5 retail je wel zeer goed voor de dag moet gaan komen….

 21. Ik vind het eerlijk gezegd vreemd dat er twijfels bestaan of bovenstaande koi VHQ zijn.

  Dainichi selecteerd in eerste instantie op Body en huidkwaliteit, dat zijn naar zijn inzien de belangrijkste criteria (en daar kan ik me peroonlijk helemaal in vinden).

  Als je naar die 2 criteria kijkt zijn alle geposte koi meer dan goed, zeker als je in acht neemt dat de kleurintensiteit waarschijnlijk pas op latere leeftijd gaat “toppen”.

  Het patroon is smaak gebonden, en zeker bij een showa is deze ontwikkeling altijd afwachten. Daarom zou ik zeker bij koi van deze lengte in eerste instantie altijd selecteren op kwaliteit van eerdere 2 punten.

  Ik denk ook echt dat de retailprijs minimaal maal 2 of 3 is als wat jullie betalen. Vergeet niet dat Dainichi een hele dure kweker is, waarvan de prijzen een stuk hoger liggen dan van de minder bekende kwekers die ongetwijfeld deze kwaliteit iets goedkoper aanbieden.

 22. Hoi
  Zit eigenlijk met enige verbazing de kritiek te lezen.Kwalitatief zijn de vissen stuk voor stuk goed.Op patroon mag je ze niet afkeuren deze is ondergeschikt tijdens het selecteren.Toch was deze kritiek te verwachten. Nog altijd willen wij Nederlanders Gelijk kwaliteit zien als we voor ons doen meer uit gaan geven.Het is onmogelijk om op deze leeftijd al te zien wat we willen zien dat zou immers niet goed zijn. Ik vindt het jammer dat ik niet mee kon doen is niet zo netjes als dealer. Maar als liefhebber kan ik genieten van dit project. Ben eigenlijk ook zeer benieuwd hoeveel mensen de ideale omstandigheden hebben gecreert om deze vissen te geven wat ze nodig hebben. HQ kopen is een maar dan moeten we het zelf doen. Nogmaals organisatie wees blij met de vele kritieken. Dat bewijst dat deze challenge nodig is om Nederland te laten zien wat er komt kijken voor kwaliteit. Deelnemers succes met de loting voor mij num 11 favoriet NU van foto.

 23. Joop van Tol on

  Schitterende foto’s zeg! Zeker tosai is erg moeilijk om goed vast te leggen. Hier zit denk ik heel wat uurtjes werk in.

  Joop

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App