GC thumbVorige maand heb ik een inleiding gegeven in de beoordeling van de Taisho Sanshoku, de Sanke dus. Enkele gerenommeerde judges hebben hun kennis ingezet om van vijf Sanke in de Size 4 klasse te bepalen welke zich de beste mocht noemen. De beoordeling gebeurde echter niet aan het showvat maar aan de hand van een foto! In dit deel ziet u de beoordeling van 3 van deze Sanke én de uiteindelijke ranking van de getoonde vissen.

 

Om welke vissen ging het ook al weer?

judging

De te beoordelen Size 4 Sanke

De nummers  1 en vijf uit bovenstaande collage zijn in de vorige blog al voorzien van commentaar van de judges Bernie Woollands, Gerard McDonald, René Schoenmaker en Steve Childers. De nummers 2, 3 en 4 zijn nu aan de beurt.

Size 4_Sanke_2

Koi 2

 

Steve: Wederom een goede lichaamsbouw met gelijkmatige belijning. De foto laat echter een deformatie zien van de linker borstvin, maar het zou ook kunnen zijn dat de koi net een beweging maakte. Maar ja hoe kijk je nu naar de foto? De sumi belijning (Tejima) in de borstvinnen is delicaat en lijkt in balans. Wat ik minder vind is dat het beni voor het grootste deel is gesitueerd aan de voorzijde van de koi, tweederde tot drievierde van het rood zit aan de voorzijde. Zonder een groter percentage rood aan de achterzijde of meer sumi op het achterste gedeelte van de koi, geeft het in dit geval de koi een zware uitstraling wat betreft zijn patroon op de voorkant.

Bernie: Ook deze koi heeft te lijden onder het zware sumi patroon op de achterzijde. Maar gelukkig heeft hij iets van sumi aan de voorzijde. Ik heb goed gekeken naar de linker borstvin. Ik ben ervan uit gegaan dat de vis net een zwembeweging maakte toen de foto werd genomen en dat de borstvin geen afwijking heeft. (Als het wel zo zou zijn dan zou deze vis op plaats 5 komen.) Het sumi op deze koi oogt een beetje vervaagd aan de randen en zal zich nog moeten verbeteren. Niet dat het iets toevoegt aan mijn beoordeling maar ik denk dat we hier te maken hebben met een mannelijke koi en de ervaring leert dat deze eerder “gefinished”zijn.  Ik heb deze koi op plaats 2 gezet.

Gerard: Deze koi springt eruit wat mij betreft, ondanks dat hij denk ik iets kleiner is als de anderen. De body is goed in proportie en de huidkwaliteit is van een hoog niveau. (je merkt het al ik vind het een goede koi) Het shiroji is van een dusdanige kwaliteit dat het de kwaliteit van het hi benadrukt. Het sumi op deze vis is compleet en het sumi op de kaak brengt het in balans. Zonder dit sumi had de vis niet zo goed in balans geweest. Het patroon heeft de juiste kwalificaties, het heeft een mooi drie staps patroon met een prachtig odome, zelfs het sumi hier is erg sterk. Ook het kiwa en sashi is goed met een goede belijning op de kruispunten van de aanwezige kleuren. De linker borstvin heeft een beetje rood in de aanhechting, het is een kleinigheidje maar het trekt de aandacht. Ook zou het meer in balans zijn als het tejima in beide vinnen gelijkmatig was geweest. Ik heb de linker borstvin bekeken als in een zwembeweging en niet als een defect.

Size 4_Sanke_3

Koi 3

Steve: Dit is een verfijnde en goed in balans zijnde sanke. Behalve voor het tejime wat niet geheel in balans is. Was dat wel het geval geweest zou de koi nog beter scoren. Op de foto lijkt het beni  meer persimmon (fruitsoort ,oranjeachtig van kleur) wat prima is. Te vaak worden koi liefhebbers en zelfs juryleden gegrepen door de intensiteit van het rood, zonder te kijken naar de diepte en de kwaliteit ervan. Het shiroji is evenredig aan de kwaliteit van het sumi.

Bernie: Deze koi heeft een paar goede punten, maar ook wat mindere. Vandaar dat ik deze koi op plaats drie heb gezet. Het hoofd is een beetje beigeachtig op dit moment. Dat kan van tijdelijke aard zijn, maar wij juryleden jureren op de dag op dit moment dus neem ik dat mee in mijn overweging, wij kijken niet in de toekomst. Het sumi patroon begint teveel naar achteren op dit moment, als deze koi geen tejima in de borstvinnen had gehad, was de voorzijde volledig kohaku patroon geweest.

Gerard: Wederom een mooie sanke, de body zou iets voller kunnen zijn, maar gezien de staartaanzet geloof ik dat deze koi zich zeer sterk zal ontwikkelen. Het shiroji van deze koi is zeker zo goed als dat van koi 2 maar jammer genoeg ontbreekt het aan intensiteit van het hi in vergelijking tot koi 2. Het sumi daarentegen is zeer goed ontwikkeld en finished en wat belangrijker is, het is geplaatst op het shiroji. (tsubo sumi)  Dat zie ik graag bij sanke. Voor wat betreft het patroon bestaat de koi uit 2 delen, het voorste dat een tekort aan sumi heeft (dat zo belangrijk is in sanke) en het achterste deel van de koi dat een fantastisch sanke patroon heeft met het zo gewenste tsubo sumi.

Size 4_Sanke_4

Koi 4

Steve: Deze stijl sanke zie ik persoonlijk erg graag, met een mooi wit patroon dat over de schouder loopt. Dit gecomplimenteerd met het goed geplaatste tsubo sumi maakt deze sanke een echte blikvanger. Ondanks dat het sumi in de vinnen een beetje verschilt is het niet echt afleidend. Het sumi en het hi zijn goed verdeeld over het lichaam en ondanks dat ik niet erg gesteld ben op het hoofdpatroon (maruten) vind ik het zeer acceptabel. Het enige probleem met deze koi is zijn lichaamsbouw en zijn belijning. De sanke heeft een mooie volle body aan de voorzijde het valt terug in het achterste deel, zeg maar halverwege de rugvin. Het zou kunnen zijn dat de koi bewoog tijdens het maken van de foto, maar is zie een onevenredigheid en terugval in de belijning.

Bernie: Deze sanke heeft problemen met de lichaambouw. Het breedste gedeelte van de koi ligt niet direct achter de kieuwplaten maar verder naar achteren. Het kiwa is erg zwak met name achter het hoofd. Ook zijn er onregelmatigheden in de intensiteit van het hi. Ondanks dat het sumi sterk aanwezig is, is het geen diep sumi en is het zeg maar plat en heeft geen glans.

Gerard: Deze sanke heeft een goede lichaamsbouw en een goede huidkwaliteit. De borstvinnen zijn goed en geven de koi balans. Het sumi is goed en goed geplaatst als stapstenen over de koi verspreid. (stepping stones) Het shiroji is goed van kwaliteit en is zeer consistent van voor naar achter. In tegenstelling tot het hi. Je kunt zien dat achter het eerste hi patroon, het hi terug loopt en kwaliteit verliest. Vlak voor de rugvin is er een hi patroon dat te klein is voor deze koi. Ook zie ik iets aan de rechterzijde in het midden van de rugvin. Ik weet niet wat het is een zweertje of iets in het water. Maar ik heb het niet meegenomen bij mijn beoordeling.

En daarmee komen we aan het einde van dit verhaal. De oordelen 3 van de judges heeft u steeds kunnen lezen. Door tijdgebrek heeft René alleen de ranking van de Sanke aangegeven. De einduitslag van deze wijze van beoordeling is nu als volgt:

Beoordeling       Steve             Bernie                       Gerard                       Rene                    Eindoordeel

1ste                        koi 3               koi 1                           koi 2                          koi  2                          koi 1

2de                         koi 1               koi 2                           koi 3                          koi  1                          koi 2

3de                         koi 5              koi 3                            koi 1                          koi  3                          koi 3

4de                         koi 4              koi 5                            koi 5                          koi  4                          koi 5

5de                         koi 2              koi 4                            koi 4                          koi  5                          koi 4

 

En daarmee is prachtig aangetoond dat de beoordeling vanaf foto toch heel anders kan zijn dan de beoordeling aan het showvat. Daar was het namelijk Koi 4 die met hoogste eer ging strijken.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. Leuk stukje om te lezen.
  Meest opvallende aan het geheel, dat over smaak te twisten valt. Sterker nog, bij eigenlijk iedere sanke staan een aantal uitspraken loodrecht op elkaar.

  Ik moet zeggen dat ik sommige opvattingen ook totaal niet begrijp.
  Bij sanke 2 praat de een (in mijn ogen terecht) over een hi patroon dat te ver door loopt en daardoor saai wordt, terwijl de ander praat over een mooi 3 (?) staps patroon.
  Waaruit blijkt dat je niet moet kijken naar het boekje, is het sumi op de kieuw. Dit mag niet volgens het boekje, maar is zeer zeker een pluspunt voor deze koi (wederom in mijn ogen)

  Sanke 3
  Steve vind deze sanke in balans. Waarom begrijp ik totaal niet en gelukkig zijn de andere het hier ook niet mee eens. Was het een kohaku dan kon ik meegaan in zijn betoog. Het is echter een sanke, dus het zwart telt mee. Sumi (in mijn ogen) e
  kan een ongebalanceerd kohaku patroon toch in balans brengen. Maar andersom, kan het ook een gebalanceerd hi patroon in het totaal in onbalans brengen. En dat doet het hier voor mij. Er had echt wat meer zwart voorop moeten zitten voor balans. Wat nog eens enorm stoort bij mij IN DIT GEVAL is het motoguru achtige tejime. Bij koi 2 had ik dit denk ik veel beter kunnen hebben. Ik wil maar weer aangeven dat je zaken dus per koi moet beoordelen en dus niet volgens het boekje!

  Koi 4.
  Ook hier weer meningen verdeeld. Snap ook totaal niet dat je kunt zeggen dat de body goed is. Begrijp ook niet goed dat Bernie bij een sanke het zwaarste gedeelte bij een Sanke recht achter de kieuwen wil hebben. Bij een showa wel maar een sanke niet.
  Opvallend dat het patroon door de zware witte schouderpartij nooit als schoolvoorbeeld zal worden aangehaald, maar door allen wel wordt gewaardeerd. Ook ik vind het overigens prachtig. De schouderpartij (samen met de kop) is voor mij het belangrijkste op een koi. Als dit niet aansprekend is, dan is de koi nooit aansprekend. Dit is hetgeen waar je oog direct opvalt. Zo bekijk je een koi. Als het wit echt heel goed is, dan is dit wat mij betreft niet erg dat het een groot wit vlak is. Zeker niet omdat er nog eens een mooie zwarte vlek zit, exact op de goede plek. Waar ik me wel enorm aan stoor en deze koi dan ook niet bijster goed vind (afgezien van de slechte bouw) is het zeer slechte en rommelige kiwi op het eerste patroon en het rommelige shashi op het tweede patroon. Dit verstoort die mooie witte partij. Mijn ogen trekken hier direct naar toe. Kan misschien een detail zijn en ik kan een zeikerd zijn, maar zo zie ik het nu eenmaal. We beoordelen op showkaliteit….
  Odome is eigenlijk altijd gewoon mooi, en ook al heeft een sanke het niet, is het vaak niet eens erg. Wel jammer dat het bij deze erg ver doortrekt in de staartwortel.

  Zo, dat was mijn mening.

  groetjes
  Gerwin

 2. Nog even vermelden dat het zeker geen “verkeerde” koi zijn. Wil natuurlijk niemand op zijn tenen trappen.
  Aan iedere koi hangt een prijskaartje welke de kwaliteit of schoonheid van de koi dient te rechtvaardigen……

  groetjes
  gerwin

 3. Jeroen Van Gaalen on

  Dank je voor je uitgebreide reactie Gerwin. Je haalt een mooie discussie aan. Dat is precies wat we wilden bereiken met deze twee blogs. Het grote verschil tussen beoordeling van foto of juist live aan de bowl. Een wereld van verschil.

 4. van foto beoordelen is nauwelijks te doen Jeroen. Natuurlijk is er best het een en ander te zeggen. Maar huidkwaliteit is vaak moeilijk of niet te beoordelen, evenals de body. Op video gaat dit vaak al een stuk beter. Zeker de body is veel beter te beoordelen. Op een foto kan een vis volledig verkeerd worden vastgelegd door een bepaalde pose. Dat zie je dus ook terug komen in de vinnen kwestie die op een aantal foto’s niet te beoordelen is.

  Huidkwaliteit heb ik daarom ook niet genoemd. Alleen heb ik de body van de laatste wel vernoemd, omdat ik bijna zeker weet dat deze niet goed is.
  Op de foto kijkende is de staart naar links gebogen en aan de rechterzijde zie je toch een inval. Dit is voor mij een teken dat er inval is. Normaal gesproken zou de rechterzijde vloeiender moeten lopen.

  Voor mij zijn er 2 soorten inval. Een soort waarbij de vis een “buikje” heeft en dit dan voor inval zorgt. Kijk je namelijk tegen de zijkant van de vis aan dat zorgt dat je een flinke oplopende lijn van de buik naar de staart krijgt. Deze lijn stijgt door de buik harder als een vis met “normale” buik. Kijk je bovenop de vis dan is deze lijn ook enigszins zichtbaar. Kan het moeilijk uitleggen maar ik hoop dat he duidelijk is. Doitsu kunnen dit vaak hebben.

  Je hebt echter in mijn ogen ook een vorm dat er echt min of meer een deformatie is. Dus dat er echt een verdunning te zien is, die niet echt door de buik wordt veroorzaakt. In mijn ogen heeft de laatste sanke deze inval.

  groetjes
  gerwin

 5. Mooie beoordelingen, en zeker leerzaam. Het meeste is eigenlijk wel gezegd en vind het ook super dat Gerwin zijn visie, kennis en gevoel op schrift heeft vastgelegd. Ook moet ik ook jullie gelijk geven aangaande de beoordeling van de vissen via foto. Zeer moeilijk en vaak anders dan life. Ik denk overigens dat alle niet duidelijk zichtbare vinnen gewoon goede vinnen zijn. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat deze vissen slechte vinnen hadden en juist die vinnen die slecht zijn in beweging zijn. Dus voor mijn gevoel mag dit via foto eigenlijk niet meegenomen worden in de beoordeling. Dan een tweede vraag. zijn Koi nr. 2 en 3 mannetjes ?
  Dan denk ik ook dat Koi 4 een ongelijke voorbouw ( buik) heeft. De rechterzijde loopt duidelijk veel eerder nasar binnen als de linkerzijde.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App