MarcCrielDe tweede invloedrijke Koihobbyist waar ik dit jaar graag een interview mee wilde houden is Marc Criel. In diverse artikelen over de omgekeerde zeef is zijn naam al voorbij gekomen. Deze heet namelijk niet voor niets de Crielzeef. Creativiteit met hardware is echter niet het enige waar we Marc van kennen. Hij heeft als mede-oprichter van een van de populairste Koifora van de BeNeLux andere hobbyisten een bron van informatie gegeven. Een interessante persoonlijkheid in de Koiwereld dus.

 

“Ik ben inderdaad als eerste begonnen met airlift door een stommiteit.”

Jeroen: Hallo Marc, leuk dat u mee wil werken aan dit artikel. U komt op mij over als een zeer bescheiden man die niet graag in het voetlicht treedt. Wat heeft u ertoe doen besluiten om toch in te stemmen met dit interview?

Marc: Hoi Jeroen, ik sta inderdaad niet te springen voor interviews of lezingen, maar de reden waarom is gewoonweg om reclame te draaien voor Koivrienden en ik kan geen neen zeggen tegen mensen die zich inzetten voor het verenigingsleven want weet maar al te goed hoe moeilijk het is om iets belangeloos gedaan te krijgen.

Jeroen: Wij vinden het dan ook erg prettig dat juist mensen als u (en vorige maand Jan van Schaik) de moeite willen nemen om met ons in gesprek te gaan. Mensen die al jaren lang met de hobby bezig zijn en ook andere hobbyisten daarvan mee laten genieten. Hoe lang bent u zelf al actief in de Koihobby?

Marc: Zelf ben ik al ruim 20jaar koiliefhebber, en ook begonnen zoals velen met een “kleine” vijver van een 6m³ welke ondertussen al flink verbouwd is tot de huidige waterpartij van zo’n 150m³. Echt actief ben ik pas geworden na een artikel door Ronny Fierens “ de airliftgestuurde koivijver van Marc en Caroline” , -voor mij doodgewoon- , maar de Airlift-techniek die erachter schuilde was tot mijn grote verbazing ongekend in de koiwereld.

“ik kan geen neen zeggen tegen mensen die zich inzetten voor het verenigingsleven want weet maar al te goed hoe moeilijk het is om iets belangeloos gedaan te krijgen.”

Jeroen: U bent dus eigenlijk de eerste die een airliftgestuurde vijver ging bedrijven. Hoe kwam u dan op dat idee?

Marc: Ik ben inderdaad als eerste begonnen met airlift door een stommiteit. Zal het proberen uitleggen. Het filter had ik ontworpen d.m.v. overloopbuizen om de filterkamers met mekaar te verbinden  ( ook dit was volgens mij toen nieuw, en nergens te zien ). De doelstelling van overloopbuizen was, om daar te gaan beluchten. In het filter beluchten was toentertijd de methode bij uitstek, maar ik geloofde daar niet in, eigenzinnig dat ik was, en nog altijd. Om een goede zuurstofopname te verkrijgen had ik bedacht om de luchtbellen te lozen tegen de waterstroom in – in de overloopbuizen dus- , waardoor de contacttijd water / lucht langer zou zijn, in theorie de perfecte gedachtegang vond ik. Echter de praktijk liet een ander onverwachte factor zien “liftende kracht van de luchtbellen, waardoor de doorstroming filterlijn, achterste voren verliep tot mijn ergernis, en met een flinke teleurstelling tot gevolg. Nadat ik begreep waar ik fout zat, wilde ik iets gaan doen met die totaal onbekende factor voor mij, water verplaatsen met lucht, nadien vernomen van Ronny F. dat dit “airlift” noemde en in de aquariumbouw bestond, maar dan d.m.v. kleine buisjes ipv buizen 110mm De bijgevoegde schets in bijlage – mijn eerste ontwerp  – met de toen voor velen niet realistische uitspraak ” 80 watt verbruik voor een koivijver van 150m³ “ hebben alles in een stroomversnelling gebracht.

airliftMarc

De airliftschets van Marc Criel

Jeroen: Een ontwikkeling met inmiddels verstrekkende gevolgen en vele volgers. Hoe heeft de Koihobby zich verder bij u ontwikkeld door de jaren heen? Denk daarbij aan de ontwikkeling van vijvers, filtersystemen en natuurlijk de kwaliteit van de Koi.

“80 watt verbruik voor een koivijver van 150m³”

Marc: In de beginfase gebruikte ik allerlei pottekes en flesjes om de waterwaardes “optimaal“ te houden zoals de Kh, Gh, Ph,enz … en daar ben ik gelukkig vanaf gestapt en scheelde een flink stuk in mijne portemonnee. Ik zie eerder het nut van een voldoende groot filter en voornamelijk veel zuurstof waardoor de trickle mijn voorkeur geniet , en dit in samenspraak met de klassieke filterlijnen – zeef of trommel, matten, bewegend bed, en die klassieke lijn aangestuurd via de airlift natuurlijk hahaha. 

Trickle Marc

Het gigantische tricklefilter van Marc Criel

Kwaliteit van koi, tja , dit is voor mij minder belangrijk, wat zeker niet wil zeggen dat ik kwaliteit niet waardeer of niet graag zie. Hier is gekozen voor een combinatie tussen koivijver en planten vijver, dus veel kikkers, libellen, torren salamanders enz.. maar ook vrij veel organisch vuil met als gevolg een  parasitaire en bacteriële druk. Door het grote watervolume lage bezetting ,en de nodige waterwissels is deze combinatie goed doenbaar. 

Jeroen: U bent als oprichter van www.koivrienden.be iemand die, misschien ongewild, zijnstempel heeft gedrukt op de Koihobby in zowel België als Nederland. Wat heeft u ertoe gebracht dit forum op te richten?

Marc: Ik ben niet alleen de oprichter, heb wel de eerste stap gezet door mijn vrienden Aad van Galen,  Lieven Depaepe, Etienne Goderis, en nadien Martien Claessens te polsen of ze hier wilden aan meewerken, en we waren vertrokken. De reden van de oprichting is dat we graag uitstappen organiseerde en bijwoonden, waaronder vijverbezoeken om met koiliefhebbers op en toffe en gezellige manier een praatje te maken en daarvoor was ook een medium nodig waar we met respect voor mekaars mening konden discussiëren over allerlei onderwerpen van onze gezamenlijke hobby.

Jeroen: Het Koivrienden forum staat onder de Nederlandse hobbyisten bekend als zeer gemoedelijk en altijd geduldig. Is dat een strakke voorwaarde voor de gebruikers of gaat dat eigenlijk vanzelf vanwege de Vlaamse mentaliteit?

Marc: De Vlaamse gereserveerde mentaliteit zal hier ongetwijfeld voor iets tussen zitten, maar zeker dit niet alleen, want momenteel is er geen verschil meer te voelen tussen de Belgische en Nederlandse leden, welke ondertussen zelfs in de meerderheid zijn ( zelfs het bestuur bestaat uit 66% Nederlanders hahahaahaaaa ) Even serieus nu, De groep liefhebbers “onze vriendenkring” die vanaf de opstart van koivrienden hun schouders onder dit forum hebben gezet, en doorgaans altijd aanwezig zijn op samenkomsten zijn het die hun stempel hebben gezet en de koers hebben aangegeven welke www.koivrienden.be volgt.

Jeroen: Een ander punt waar het forum om bekend staat is de hoogstaande techniek bij de zelfbouwers. Het airliftsysteem is daar al enkele jaren een toonbeeld van op de beurzen. Inmiddels is daar de omgekeerde zeef, in de volksmond Crielzeef, bij gekomen en worden er ook prachtige zelfbouw trommelfilters getoond. Hoe verklaart u de creativiteit op dit forum ten opzichte van andere fora?

Crielzeef

Dubbel uitgevoerde Crielzeef

Marc: De hoogstaande techniek bij de zelfbouw is grotendeels te danken aan het openstaan voor nieuwe ideeën, en samen met respect voor mekaars mening dit idee te verbeteren. Vanzelfsprekend zitten er enkele techneuten en oude rotten met kennis van zaken onder de koivrienden zoals Gorisken, Pedro, Rie, Jeroenie, Gino, Polleke enz…die graag hun opgedane kennis met iedereen deelden, zonder uit de hoogte te doen, en net dit is de achterliggende reden van het succes en de schitterende sfeer als basis voor de hoogstaande techniek.

Jeroen: Het forum vierde eind vorig jaar haar vijfde verjaardag. Wat verwacht u in de volgende vijf jaar te bereiken met de Koivrienden?

Marc: Wij verwachten niets en laten alles gewoon op ons afkomen, want alles kan en wij moeten niks. Het allerbelangrijkste is dat we er plezier aan beleven, en eenmaal dit er niet meer is zetten we als bestuur er een punt achter, maar het forum zal voor de geregistreerde leden met een vijvervoorstelling altijd toegankelijk blijven.

Jeroen: Marc, dank u voor de medewerking aan dit interview. Ik denk dat we hier de lezers weer een groot plezier mee hebben gedaan.

Marc: Bedankt voor de eer.

 

Reacties

8 reacties

 1. Mooi Interview Jeroen. Het laat weer zien hoe een fijn mens Marc is, want ook zijn motivatie is delen van kennis zonder aanzien des persoon.
  En weer een mooie uitleg over hoe de airlift ontstaan is, zoals zo vele uitvindingen bij een probeersel! Echter door het “zien” van de mogelijkheden is het niet in de prullenbak beland. Gewoon Briljant!

 2. Ideeen en gedachten met elkaar delen, al zijn deze goed of fout, zonder elkaar aan tevallen is de grootste kracht van koivrienden. Hopelijk blijft het zo op deze manier lang bestaan.

 3. Erg leuk artikel met een zeer spontane KOIvriend die zeer veel energie steekt in het naar de zin maken van koivrienden!

 4. Mooi interview Jeroen,
  Marc is een erg toegewijde hobbyist voor de koihobby en ook als persoon een ingenomen en plezierig mens om dingen mee te doen.

  Ben nu wel benieuwd wie de 3e is die op je lijstje staat

  Gr. Jan

 5. Jeroen Van Gaalen on

  Ik kan melden dat het een prettige ervaring was om Marc te interviewen zoals het ook met Jan prettig communiceren was. Voor de volgende maand heb ik een voor de meeste mensen totaal onbekend persoon op het oog.

 6. marlon de maat on

  Mooi interview met marc.
  2jaar geleden op een praktijk dag over airlift geweest bij de koi vrienden.
  Zeer gezellig en zeer veel bevlogen mensen die zich met de techniek achter het koi houden.

  Op naar nr 3 ??

 7. Hoi koivrienden,

  Iedereen bedankt voor de toffe reacties

  Eigenlijk komt alle eer Jeroen toe, en dit voor de manier hoe hij weet om te gaan met mensen.
  Het interview werd afgenomen, zonder hoogmoed, eerlijk, en met respect , en dit zijn de waarden die ik ten zeerste waardeer !
  Ik voel me in ieder geval zeer vereerd met dit interview.

  Bedankt hé , en ook ik kijk alvast uit wie de volgende zal zijn

  Groetjes,

  Marc

  • Jeroen Van Gaalen on

   Ik ben weer terug op aarde na dit compliment… Dank voor de waardering Marc!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App