ChampignonHet was mij het maandje wel zeg. Hoe bedoel je? Wat hoe bedoel je, wel,  zo zie ik dat er een Tonijn voor een slordige € 1.300.000 over de toonbank gaat. Weet je wel hoeveel mensen die naar de voedselbank gaan, daar ontzettend blij mee zouden zijn en dan bedoel ik niet eens met het vlees van die Tonijn.

 

 

“Gelukkig is onze hobby gevrijwaard van criminaliteit en slavernij”

Tonijn in waterNee met maar een zeer klein gedeelte van die € 1.300.000 zoiets als € 20.— per week dat zijn 65000 weken € 20.— ofwel 1250 jaar  eten voor 1 persoon, nou weet ik dat de gemiddelde mens in Japan ouder wordt dan waar ook in de wereld, maar zo oud nou ook weer niet. Dus kun je er wel meer mensen mee blij maken denk ik! Zoiets als 1000 mensen 1.25 jaar klinkt raar maar wanneer je de economie wilt stimuleren denk ik dat je met het kopen van 1 Tonijn niet als redder van de economie gezien kan worden.

En geen twee dagen later zie ik een Koiliefhebber die het makkelijker vind om je Koi te laten verrekken aan een bepaalde oogziekte en niet tijdig in te grijpen, door een Koidokter in te schakelen. Om ze vervolgens nadat ze overleden zijn maar in een sloot met opengesneden buiken te keilen. Of ze toen allemaal al dood waren weet ik niet, maar hij flikte het. Waarom? Nou dan hebben de palingen er ook nog wat aan, zo luide het excuus. En uiteindelijk de mens, zo is het kringetje weer rond en staan wij straks weer een paling te roken. Je zou die vent er toch zelf ook naast leggen? Ja toch. Maar ik hoef even geen paling meer.

“wanneer je weer een shashlik maakt met een champignon er op, denk dan ook even aan de manier waarop deze geproduceerd worden”

vuurwerkHet zal je wellicht niet ontgaan zijn maar Nederland is toch weer –ondanks de crisis- goed geweest voor zo’n slordige € 80.000.000 aan vuurwerk. Ik schrijf dit speciaal met cijfers omdat wanneer je dit met letters schrijft lijkt het getal zo klein. Het schijnt dat dit goed is voor de economie, dat zal dan wel, maar het is niet goed voor het milieu want het milieu gaat er zo asociaal snel op achteruit, dit staat absoluut niet in verhouding met de opbrengsten van dit festijn. Maar het is goed voor de economie…althans dat zegt men dan weer zo makkelijk!

Dan zijn wij met zijn allen bezig champignons te eten die op een vernieuwde slaafse manier in de krochten van Limburg geproduceerd worden. Er zal wel gedacht zijn, de mijnen dicht en nu staan de kompels boven de grond. Dus zullen wij ze op een andere manier moeten uitbuiten. Die Limburgers waren zo gek nog niet want die lieten zich niet weer uitbuiten. Dan maar de Polen hier afbeulen, en wat denk je het lukt ze nog ook! Dus wanneer je weer een shashlik maakt met een champignon er op, denk dan ook even aan de manier waarop deze geproduceerd worden.

Waar gaat dit naar toe zou je zeggen, het gaat hier toch wel over Koi, mag ik hopen. Ja, ja echt dat komt, maar wacht ik tik er nog eentje in!

PlofkipPlofkip, ja de plofkip, ook die is wel actief aanwezig deze maand op onze heilige televisiebuis. Plofkip, wat is dat nou weer? Ik leg het kort uit; dat zijn die kippen die vanaf kuiken in 6 weken tijd als kip op jouw BBQ ligt te bruinen. ZOOO hé dat is snel!!! Ja dat klopt, want als hij niet in een hok groeit maar gewoon in een ren met veel ruimte dan mag hij daar 17 á 18 weken over doen, en dan is deze ook 2.2 kilo. Maar dan heeft dat lieve kleine kuikentje wel lekker kunnen pikken naar voer en lekker kunnen lopen in de vrije ruimte. Uiteindelijk wordt ook deze te zonnen gelegd in de BBQ, maar het beest heeft wel een “fijn” leven gehad. Kwestie van moraal.

Maar nu genoeg gemoraliseerd.

“wij zijn goed bezig en dat al jaren”

Gelukkig is onze hobby gevrijwaard van criminaliteit en slavernij of milieuverontreiniging in de zin van de Koimoord op 25 Koi of het stelselmatig overvissen van Tonijn, of Polen uitbuiten voor een champignon, danwel de plofkip in zes weken op jouw BBQ te laten verschijnen. Toegeven wij gebruiken veel water en dat kun je onder milieuverontreiniging schuiven, maar noem mij eens een hobby welke wel milieuschoon is, een bubbelbad, een privé zwembad?

Nee onze Koi wordt netjes en met liefde  opgekweekt. Waar met grote kennis van zaken gezorgd wordt voor een sterke en vooral krachtige bloedlijn, welke steeds groter wordt in lengte. En waar vroeger bij het verzenden naar Europa zomaar de helft van de zending dood kon gaan heeft men gezorgd voor een humaner transport wat geresulteerd heeft in een zeer hoog overlevingspercentage. Ook zijn door de grote toewijding van onze Japanse juwelenleveranciers nieuwe kleurencombinaties ontstaan en is de huidkwaliteit met sprongen omhoog gegaan.

En dan als ze door onze dealers verkocht zijn mogen zij eindelijk, eindelijk,  in onze  vijver. Waar zij lekker hun rondjes kunnen zwemmen, waar de eigenaar in de stress schiet als de Koi dat ook doet. Waar wij lekker met z’n allen aan de 1000 liter per Koi als minimum denken, met een filter welke vaak niet zou misstaan in Artis qua grote. Dus ja, wij zijn goed bezig en dat al jaren!

Nu de Plofkippen nog!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Even een moment van bezinning in de drukte van de afgelopen dagen… Leuk geschreven Engel.

 2. weer met genot gelezen dit stuk,
  en tja milieu ??? denk dat als de water-zuiveraars van ons drinkwater,
  bij menig koiliefhebber een kijkje zou nemen,
  ze waarschijnlijk meteen een deel van diens filtercapaciteit zou huren om de omliggende wijk van drinkwater te voorzien hahahaha.

  😉

 3. Langs welke kip komt onze koi te staan? Zelfs die biologische kip is nog te zwaar. Laat een kip op een boerderij eens zes weken rondlopen, weeg ze dan nog eens.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App