325426_2157077579887_6600089_oIn mijn vorige blog kon je lezen dat ik propageerde om je lekker in de breedte in te lezen en jezelf eens goed af te vragen wat je wilt hebben, wat je wilt bereiken en wat bij je past. Op basis van deze informatie kan een conceptbeeld worden verkregen, waarbij het budget bepalend is voor de schaalgrootte waarin het geheel wordt vormgegeven. Laten we eens stap voor stap bekijken welke gevolgen een aantal opties bij de diverse keuzemomenten hebben en wat dit betekent voor het conceptbeeld:

 

 

De keuze voor een bepaald filtertype: Systemen op druk (bead) of op zwaartekracht (meerkamer, nexus etc.) hangt af van de beschikbare ruimte, het primaire- en lopende budget, smeervrees en de tijd van de hobbyist om het filter te reinigen.

Verwachtingen: Wat wil ik bereiken?
De hobby begint altijd met verwachting, waarbij plezier beleven aan de hobby met zo min mogelijk ergernis een streven is. Hoe hieraan invulling wordt gegeven is per persoon verschillend. De een is al blij met een paar ghostkoi in een semi natuurlijke vijver, terwijl een ander pas tevreden is wanneer er op z`n minst 10 trofeeën per showseizoen zijn binnengesleept. De hobbyist in het eerste voorbeeld zou al genoeg hebben aan 1 vijver, waarin de koi jaarrond kunnen verblijven, terwijl de hobbyist van het 2e voorbeeld wellicht een groei- en finishing vijver zou willen hebben, in combinatie met een quarantaine faciliteit om de koi na de show adequaat op te kunnen vangen. De hobbyist in het 2e voorbeeld zou naar verwachting meer geld kwijt zijn, maar dat betekend niet per definitie dat het showen enkel een activiteit is voor beter bedeelde hobbyisten. Met enkele tosai en nisai die tegen de finishing aan zitten kun je prima meedraaien op een show, vaak is het dan wel zo dat deze vissen voorzichtig moeten worden verzorgd om de kleurenpracht van de veelal voltooide koi niet te verruïneren. Deze vissen kun je prima in de wat kleinere systemen houden met watertype dat toch wordt gekenmerkt met een relatief hoge tds (totale hoeveelheid opgeloste vaste stoffen, RED.).

IMG_0393

Kleinere, meer voltooide koi zijn prima te houden in de wat kleinere systemen.

Koop je graag tosai en nisai met kenmerken die wijzen op een hoog groeipotentieel en waarbij het pigment elastisch overkomt? Dan is het wellicht slim om de vissen gedurende de zomer bij te verwarmen om de groei te stimuleren. Het hebben van zachter water met een relatief lage tds kan de groei ondersteunen. Je zult zien dat je verwachtingen nu al vrij gemakkelijk kunt koppelen aan een setje benodigde eisen om je doel te bereiken. Je kunt dan denken aan meerdere vijvers, verwarming, een Reversed Osmose – installatie om zacht water te genereren, of een relatief klein maar beheersbaar systeem om voltooide koi zo lang mogelijk op de top zien te houden.

Eisen/ wensen: Wat wil ik hebben?
Wat je wilt hebben is vaak direct gekoppeld aan je verwachtingen. Wat is er benodigd om de verwachtingen te realiseren? De eenvoudige genieter zou zich in principe al in z`n verwachting kunnen voorzien met het hebben van een systeem waarin een koivijver met een degelijke basis wordt gecombineerd met een pracht aan oeverplanten en aanverwante beplanting.

IMG_0410

Een combinatie van functionaliteit met beplanting zorgt voor veel koiplezier.

Het hebben van zachter water met een relatief lage tds kan de groei ondersteunen.

Ook bij de simpele genieter vind ik het wel van belang dat het oppervlak van de vijver overeenkomt met het volume van het systeem, zodat iedere benodigde bodemdrain ook onder een optimale stroomsnelheid z`n werk kan doen. Vaak zie je te ondiepe systemen met een te groot oppervlak en een te gering volume. Dit resulteert vaak in het gebruik van teveel drains, waarbij niet genoeg water door de drains wordt getrokken om vuilophopingen in het leidingwerk te voorkomen. Het verhogen van de flow door de drains zou dit probleem kunnen verhelpen, ware het niet dat dit negen van de tien keer resulteert in een te hoge drukval tussen vijver en het filter, waardoor de pomp zal drooglopen. Afstemming tussen vijveroppervlak, volume, het aantal drains en de stroomsnelheid door het filter is dan ook van primair belang in ieder koisysteem. Het is voor mij persoonlijk de universele basis van het koihouden, hetgeen waar een koivijversysteem mee valt of staat. De keuze voor een bepaald filtertype: Systemen op druk (bead) of op zwaartekracht (meerkamer, nexus etc.) hangt af van de beschikbare ruimte, het primaire- en lopende budget, smeervrees en de tijd van de hobbyist om het filter te reinigen. De keuze voor een bepaald filtersysteem is dan ook naar mijn mening sterk verweven met de leefstijl van de hobbyist.

In de volgende blog gaan we verder met dit stappenplan ter verpersoonlijking van je beoogde vijversysteem.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. Hey Patrick,

  Erg duidelijke blog: Het is heel goed om als hobbyist na te denken over wat hij of zij in de hobby wil bereiken en daaraan gekoppeld zijn systeem of systemen ontwerpt. Maar ja, wie gaat er als net beginnend koihobbyist zo te werk? Bovenstaande gedachte zal vooral van toepassing zijn op vijver nummer 2 of drie, of zelfs vier. Desalniettemin een goede denkwijze, Patrick!

 2. In theorie zou het perfect zijn maar in de praktijk gaat het niet werken. Het gros begint met een pomp in de vijver, filter en koi waarnaar de 1 alles weer op MP te koop zet en de ander, door zich te verdiepen en enthousiastme beter wilt. Was het maar zo dat de mensen zich eerst een jaar inlezen om te zien wat er allemaal bij komt kijken. Dan is het niet een filter systeem kiezen waardoor er minder schoon gemaakt hoeft te worden maar een systeem waardoor de vissen in een gezonde vijver met perfecte water kwaliteit zwemmen. Ik denk dat de intresse in de hobby naarmate je leest, shows, foto’s en slimmer wordt na vijver inhoud en bijbehorend filtersysteem gaat kijken.

  Gr Sergio

 3. Jeroen Van Gaalen on

  Als er nu eens paar mensen zijn die vlak voor de bouw van hun eerste Koivijver staan en nu dit lezen, er over na gaan denken en er profijt van hebben, dan heb je al genoeg verdiend. Goed werk Patrick.

  • Dat is waar en geweldig zijn. Als je onze ” hobby ” goed bekijkt is het een levensstijl, waar je aan gebonden bent. Zo kan je niet even op vakantie enz enz, de vissen moeten verzorgd worden. Zoals Patrick het beschrijft hoort het, maar theorie is anders als praktijk. Gaandeweg de levensstijl leer je bij en probeer je van een tosai een jumbo te maken en bedenk je dat je daar de vijver en systeem niet voor hebt, dan komt de theorie van Patrick goed van pas.

   Gr Sergio

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App