Column – Nieuw jaar, nieuwe kansen. Het is een bekend gezegde, een cliché wellicht, doch ook zonder meer de waarheid. Logisch ook wel, want anders wordt het geen cliché natuurlijk. We staan niet zo vaak stil bij de kansen die we krijgen, ook dat is logisch, want als je het al van ver zag aankomen, in hoeverre kun je dan nog van een kans spreken. Volg je me nog?

“Van slechte Koi leer je veel meer dan van de goede”


We zijn als mensen ingesteld te kiezen voor het bekende pad of liever gezegd, het zeker pad waarvan we weten dat ze ons niet teleur zal stellen. Ik spreek dit tegen. Want wanneer stelt een keus je teleur? In het gegeven voorbeeld zou dat zijn wanneer je keus anders uitpakt dan je verwacht zou hebben. Maar wat nu als je van te voren niet kunt weten wat er van te verwachten? Dat is vrij aannemelijk, tenzij jij degene bent met alle wijsheid in pacht. Als iets slechter uitpakt dan je had gedacht, zou je doorgaans teleurgesteld zijn, terwijl het ook veel beter uit zou kunnen pakken. Die kans is dus ook aanwezig. En ook wanneer het wel minder uitpakt dan je had verwacht, is je teleurstelling dan gegrond of heb je er juist heel veel van geleerd? Op termijn is deze leercurve vele malen waardevoller dan die ene zekerheid die je niet teleurstelde, neem dat van mij aan. Iets met vallen en weer opstaan…

Welke kans kies jij? foto:koi2000.com

Onze hobby bestaat uit een keur aan keuzes en kansen. Elke Koi die je koopt is een keuze en een kans tegelijk. Wordt het die een of die ander? Je kiest als het ware je kans. Een kans dat het alles wordt wat je er van verwacht of tegenovergesteld. Kies je voor de Koi waarvan je de grootste kans hebt dat zij zich goed ontwikkeld of kies je bewust voor een mindere kans, zodat je er van kunt leren. Een prettige bijkomstigheid is wel dat die mindere kans ook minder duiten kost. De mensen die er dus eigenlijk een slechte kijk op hebben, dragen de potentie de slimste te worden tenzij je er willens en wetens voor kiest voor die mindere kans. Dat klinkt minder logisch en tegennatuurlijk, maar ik verzeker je; van slechte Koi leert je veel meer dan van de goede. Met de juiste nuance zijn er natuurlijk ook keuzes met een goede kans waarvan je toch heel veel kunt leren.

“Bij het kiezen van je partner adviseer ik je minder frequent een kans te kiezen, maar voor wat betreft Koi, grijp je kans!”

Begrijp me goed, ik adviseer je niet nu alle slechte Koi bij je dealer op te kopen, al weet ik zeker dat het een schat aan kennis op zal leveren, maar onthoud wel dat jij zelf je kansen kiest en durf eens te gaan voor een ‘kans’. Wedden dat je het veel spannender zult vinden in tegenstelling tot een Koi die alleen maar kan teleurstellen als deze niet doet wat je er van verwacht?  Maar ook dan heb je weer iets geleerd. Als je de visie volgt zoals hierboven uitgelegd, kun je eigenlijk niet teleurgesteld raken. Gelukkig kunnen we ons deze keuze bij Koi vele malen permitteren; bij het kiezen van je partner adviseer ik je minder frequent een kans te kiezen, maar voor wat betreft Koi, grijp je kans!

bron thumbnail foto: http://www.sui-jin.de

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App