OmgekeerdeZeefDoor mijn blog over de omgekeerde zeef ofwel de Criel-zeef heb ik bij de montage-blog aardig wat kritische vragen gekregen. Niet dat ik kritische vragen erg vind, integendeel, ik ben er blij mee want dat houdt mij ook scherp. De vraag die mij enorm intrigeerde was die van M@rk tevens de eerste vraag van alle reacties. M@rk wilde weten of Trespa giftig was ja of nee. Ik heb beloofd dit uit te zoeken en ben op mijn speurtocht bij een van Europa’s grootste producenten terecht gekomen van deze multifunctionele platen.

“We spreken in dit voorbeeld wel over een oneigenlijke toepassing die in principe niet voor komt.”

De firma is in Limburg gelegen en heet     –hoe kan het ook anders-  Trespa! De heer Lemmen heeft mij enkele vragen beantwoord wat volgens mij, ons KoiQuestionairs op  het gemak moet stellen.

Engel: Geachte heer Lemmen, er bestaat enige onrust over het gebruik van Trespa in onze vijvers en dan bedoel ik bij langdurig onderdompelen. Men denkt dat het giftig is, kunt u hier iets over vertellen?

De heer Lemmen: Ja zeker kan ik dat, de thermohardende harsen welke tezamen met houtvezels worden gebruikt voor de productie van Trespa plaatmateriaal reageren in de pers onder hoge druk en onder hoge temperatuur tot een homogeen en inert (stabiel) eindproduct dat niet meer reageert en ook niet giftig is. Het gegeven dat onze producten worden toegepast in de voedselindustrie, in operatiekamers en in clean rooms spreekt voor zich.

Engel: Oké maar is dit met een afgezaagde zijde dan weer niet nadelig, omdat je dan een soort van open structuur krijgt?

De heer Lemmen: Het plaatmateriaal wordt verzaagd tot panelen. De zaagranden van de panelen bezitten dezelfde homogene samenstelling als het overige kernmateriaal en behoeven om die reden geen verdere bewerking anders dan om esthetische en/of om functionele redenen

“Het gegeven dat onze producten worden toegepast in de voedselindustrie, in operatiekamers en in clean rooms spreekt voor zich.”

Trespa

Een gevel van weerbestendig Trespa

Engel: Kunt u aangeven of Trespa geschikt is voor langdurig onderdompeling in water van bijvoorbeeld een filter?

De heer Lemmen: Trespa Meteon bestaat voor 70% uit op hout gebaseerde vezels. Het is daarmee een organisch product dat voornamelijk reageert op wisselingen in het relatieve vochtgehalte. Het plaatmateriaal zal zich altijd aanpassen aan het klimaat waaraan het wordt blootgesteld. Bij langdurige onderdompeling in water (= 100% vocht) zullen door osmose waterblaasjes onder de toplaag ontstaan. Dit is eigen aan alle HPL (High Pressure Laminate) producten. Maar ook dan komen er geen giftige stoffen vrij. We spreken in dit voorbeeld wel over een oneigenlijke toepassing die in principe niet voor komt. Men gebruikt immers ook geen houten planken om een aquarium mee te bouwen.

Engel: dat is dan ook weer duidelijk. Zo komen wij er toch mooi achter dat er te veel fabels heersten over Trespa en dat het eigenlijk niet bedoeld is om langdurig in water te dompelen. En dat er niet echt sprake is van giftige gassen. Wilt u als laatste nog iets kwijt aan onze lezers?

De heer Lemmen: Door de organische opbouw bevat het plaatmateriaal veel energie. Dit kan grotendeels worden teruggewonnen door het materiaal te verbranden in een industriële oven. (thermisch recyclen). Op onze Internet sites www.trespa.com en www.trespa.info vindt u veel meer informatie betreffende onze producten, hun eigenschappen en hun toepassingen.

Engel: Duidelijker kunnen wij het niet krijgen, u wordt zeer bedankt voor uw uitleg en adviezen. Volgens mij waren zij zeer helder en duidelijk.

De heer Lemmen: Ik heb het met plezier gedaan, want bij mistigheid rond gif zijn beide partijen niet gebaat!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

12 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Kijk eens aan. Het is dus niet giftig maar het kan wel vervormen omdat het eigenlijk niet gemaakt is voor gebruik onder water. Het belangrijkste daarin is toch wel het eerste.

 2. Bram,
  Er zijn wel alternatieven, maar of deze goedkoper zijn weet ik niet.
  Plexieglas wordt gebruikt als alternatief.
  Ik denk dat dit prijstechnisch even duur/goedkoop is. Maar wat is duur voor de Japanse juwelen?
  En veel Koiliefhebbers zijn vaak bedenkers van goede voordelige alternatieven. Zo kan ik mij voorstellen dat er weer iemand is die een plaatje rvs heeft liggen en dit voor weinig van de hand doet. Zo heeft iedereen zijn adresjes!
  Bij mij werkt het wel zo.

 3. Ha, kijk eens aan. Ik had niet verwacht dat je contact op zou nemen met een Trespa fabrikant, TOP!

  Is dit ook weer duidelijk, je zou er namelijk niet achteraf achter willen komen dat er iets in zit.

  Bedankt !

  • Jeroen Van Gaalen on

   Waarom had je dat niet verwacht M@rk? Je stelde een goede vraag en dan is het niks meer dan normaal dat je er een antwoord op krijgt toch…

   • Internet zelf word vaak als bron gebruikt waardoor mensen elkaar herhalen en niemand meer weet wat waar is. Engel heeft een ander pad bewandeld en heeft daarmee nieuwe info.

 4. Hallo Engel

  Dat noemen ze de koe bij de horens vatten.
  Mooi, dat is een gerustellend gegeven voor degene die het gebruiken.
  Hoe zit het met de aluminium, bijvoorbeeld de dragers ( kokers ) van een winterkap?
  Moeten deze gecoat zijn of is een druppel condens niet zo gevaarlijk?

 5. Engel Kromhout van der Meer on

  Allen,
  Bedankt voor de complimenten, daar doen wij het voor.

  De vraag of aluminium giftig is ga ik ook uitzoeken, wordt vervolgd!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App