JanvStrommelAls Koihobbyist zou je het liefst alleen maar van de aanblik van je vijver met zwemmende juwelen willen genieten. Dat dat niet geheel vanzelfsprekend is, mag eenieder bekend zijn. Het is immers bittere noodzaak je waterkwaliteit op orde te houden om je vijver mooi en je Koi gezond te houden. Een goed filtersysteem is dus onontbeerlijk, deels voor de mechanische zuivering en deels voor de biologische zuivering. Een zeer populair mechanisch filter is het trommelfilter maar wat is dat nu eigenlijk?

In een volgende blog zal ik enkele zelfbouw trommels de revue laten passeren

In feite is het trommelfilter niets anders dan een fijne zeef die om een trommel (vergelijkbaar met een wasmachinetrommel) gespannen is. Vijverwater wordt aan de binnenzijde van de stilstaande trommel ingevoerd en via de buitenzijde wordt het water teruggevoerd naar de vijver. Het vuil blijft op de gespannen zeef achter.

Makoi trommelfilter

Trommelfilter van Ma-koi

Het mechanisch vuil dat aan de binnenzijde van de zeef is tegengehouden, wordt op deze manier definitief uit het systeem verwijderd

Tot zover is er eigenlijk niet veel anders dan de werking van een normale zeef. Het trommelfilter onderscheidt zich echter in de wijze van schoonmaken. Waar een normale zeef handmatig schoongemaakt wordt, gebeurt dat bij een trommelfilter automatisch. Het waterniveau aan de buitenkant van de trommel daalt als de zeef vol loopt met vuil. De dalende waterstand zorgt ervoor dat de spoelcyclus gestart wordt. De trommel gaat hierbij langzaam draaien en wordt vervolgens schoongespoten.

AEM-products trommelfilter

Trommelfilter van AEM-products

Een sproeisysteem, bestaande uit een pomp en een leiding met sproeikoppen, sproeit gefilterd vijverwater door de zeef terwijl de trommel draait. De sproeistang is aan de bovenzijde van de trommel gemonteerd en onder de sproeistang (aan de binnenzijde van de trommel) is een opvanggoot gemonteerd. Het mechanisch vuil dat aan de binnenzijde van de zeef is tegengehouden, wordt op deze manier definitief uit het systeem verwijderd.

De huidige trommelfilters hebben als nadeel dat ze niet onder waterniveau opgesteld kunnen worden. Dit heeft te maken met de vuilafvoer en het bijbehorende sproeisysteem. De diverse producenten zijn druk bezig met het doen van aanpassingen zodat de plaatsing van het trommelfilter omlaag gebracht kan worden. Bij AEM-products is men er met het Down Under filter zelfs al in geslaagd een trommel te bouwen die compleet onder waterniveau geplaatst kan worden.

Er zijn dus meerdere producenten die het trommelfilter in hun assortiment hebben zitten. De techniek en de gebruikte materialen zorgen er echter wel voor dat de meeste trommelfilters een prijskaartje hebben dat niet voor elke hobbyist uitnodigend is. Handige doe-het-zelvers hebben daarom inmiddels ook al diverse trommels gebouwd zoals dat ook met andere systemen al gebeurde. In een volgende blog zal ik enkele zelfbouw trommels de revue laten passeren. Maar niet alleen dat! Tevens krijgt KoiQuestion de primeur om te laten zien hoe het Down Under filter is opgebouwd.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

8 reacties

 1. Het is volgens mij zonder meer het ei van Columbus of van de kip.
  Ik denk dan ook dat de “trommel” een grote toekomst tegemoet gaat in de Koi-wereld.
  Dus Jeroen, kom maar op met je bouwtekening! Maar niet voor mij want ik weet wat ik kan, en hier heb ik geen gereedschap voor! Want het is een precies klusje. Maar voor de anderen alvast zeer veel succes gewenst!

 2. Zonder meer een perfecte manier van voorfiltratie. Ik geloof dat het AEM ook gelukt was om een trommelfilter te maken welke middels airlift gestuurd kan worden. Ideale combi met bijvoorbeeld een bewegend bed filter, als je energiezuinig wilt vijveren! Met hoge dichtheden vis kan de toepassing van trommelfilter in combinatie met trickling filter worden toegepast voor een optimale waterzuivering.

 3. Hoi Bram,

  Klopt onze trommelfilters kunnen ook via airlift aangestuurd worden,
  Voorwaarde hiervoor is eigenlijk vrij simpel,. Diepe inbouw van de trommel +/- 80/90 %
  zodat er veel zeefopervlakte gebruikt kan worden met daarbij het juiste aantal in/uitvoeren in de trommel body.
  Het niveauverschil in de trommelbody tussen vuil en schoonwater dient zo minimaal mogelijk te zijn om opvoerhoogte te voorkomen..
  Voor airlift trommels wordt vaak gekozen om de uitvoeren in de trommelbody uit te voeren in 160mm,
  Deze kan dan als 1 aanvoerleiding de collector voeden,. Anders dient dit te gebeuren met 2x110mm.

  Gr.,
  Edwin.

 4. Ei van columbis is het niet wordt al jaar en dag toegepast in de industrie, en net als vele filtratie manieren in de koiwereld gewoon gecopieerd, maar dat maakt het niet een mindere filter voor de koivijver

 5. Het trommelfilter dat wij hebben geinstalleerd werkt werkelijk fantastisch. Het is een pak minder onderhoud door het automatische spoelen. Het water is kraakhelder en tot nu toe zijn we a het eerste seizoen zeer content met deze aanschaf. Wat erg belangrijk is voor mij is ook de service die er wordt gegeven door de leverancier. Een puntje om ook aandacht aan te besteden misschien in volgende artikelen.

 6. Hoi Egon,

  Bedankt voor je reactie.

  Dit artikel gaat over trommelfilters over het algemeen, niet over één bepaalde trommelfilterleverancier.

 7. Hoi, kan iemand mij vertellen hoe het vuil uit de automatisch spoelende trommel wordt afgevoerd?

  • Jeroen Van Gaalen on

   Jazeker David, het vuil wordt in de goot opgevangen. De goot sluit je aan op het riool en zo spoel je het vuil weg.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App