CBij Shiro Utsuri denkt men al snel aan de Omosako Koi Farm, wat in mijn ogen ook zeer terecht is. Zij zijn diegene met de grootste staat van dienst voor wat betreft het binnenslepen van veel eremetaal. Toch zijn er ook andere kwekers die steeds meer de kwaliteit van Omosako benaderen, zoals onder andere de Okawa Koi Farm. Lees verder en zie hoe deze tosai zich heeft ontwikkeld. Zelfs tot prijswinnaar!

“Koi met deze potentie worden in Niigata niet of nauwelijks aangeboden, een buitenkansje dus”

Deze tosai Shiro Utsuri was 17 cm toen Dick van Vliet van KoiOnline hem of haar in maart 2012 aankocht. “Als Tosai van 17 cm op moment van aankoop was bepalen van het geslacht niet mogelijk, maar de potentie in het sumi was er… Waarschijnlijk de duurste tosai die ik ooit heb aangekocht buiten de Go-Sanke range. Koi met deze potentie worden in Niigata niet of nauwelijks aangeboden, een buitenkansje dus. In april heeft ze de 25 BU first in Size award (beste Koi in lengteklasse 20-25 cm) gewonnen op de Kyushu Koi show. Eind mei 2012 is de Koi de mudpond in gegaan en er met 41 cm als female uitgekomen. Een goede inverstering geweest dus! Ze meet nu 45 cm en zwemt binnen op de farm.”

A

In zeven maanden tijd uitgegroeid tot een geweldige Shiro!

En wat een ontwikkeling heeft deze Shiro Utsuri doorgemaakt zeg! Van een lengte van 17 cm op 14 maart 2012 tot en met een lengte van 41 cm op 28 oktober van hetzelfde jaar. Een groei van 24 cm in 7 maanden tijd, met tussendoor nog even een Best in Size award winnen op de Koi show! Om eerlijk te zijn is het niet de lengtegroei die mij imponeert, maar juist de stabiliteit van het Sumi in combinatie met de hoge glanskwaliteit. Let ook eens op het Motoguro (zwart in de borstvinnen) en hoe deze is ontwikkeld Het zwart op de rechterborstvin (vanaf de vis gezien) heeft zich deels teruggetrokken, waardoor de Koi nu beter in balans is. Het patroon is echt perfect als je het mij vraagt. Een mooie Menware (koptekening) gevolgd door het gebalanceerde Motoguro en vervolgens het geschakelde Sumi patroon op het lichaam. Echt heel erg sterk en dit maakt mij erg benieuwd naar de toekomst van deze Shiro Utsuri. Zal ze nog even in Japan blijven om mogelijk op de Wakagoi (All Japan Young Koi Show) mee te gaan doen? Waarschijnlijk zal ze daar zeer hoge ogen gaan gooien!

B

De bokaal van de winst op de Kyushu Koi Show

 

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. Zeer mooie Shiro wij zoeken er nog een en deze is prachtig
  Maar ik vrees dat onze spaarrekening wat klein gaat zijn.
  Grts Jan

 2. ik gebruik dit woord niet graag maar wat een (en daar komt ie)significant verschil in een half jaar.
  Inderdaad zeer opvallend hoe de Montoguro zich terug getrokken heeft en balans brengt in de verhoudingen. Mooi omschreven doch ook weer leerzaam Bram!

 3. Wat mij opvalt is dat het patroon al snel gefinisht is. Het onderliggende sumi is amper tot niet door gekomen wat niet af doet aan de kwaliteit. Ik dacht altijd dat je bij een shiro een tosai moest nemen die nog veel onder liggend sumi had. Maar deze laat duidelijk zien dat je een hele mooie tosai kan kopen die ook zo blijft. Leuk.

 4. Joop van Tol on

  Een zeer fraaie verschijning. Overigens komen de Shiro Utsuri van Okawa uit de Omosako bloedlijnen.

  Joop

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App